Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.12.2018

Etäkampukset mahdollistavat uusia tapoja opiskella

Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen myötä on entistä tärkeämpää, että opiskelemaan pystyy joustavasti, riippumatta ajasta ja paikasta ja myös työn ohella. Tämä on sekä Turun AMK:n että alueen yritysten, kaupunkien ja 2. asteen oppilaitosten yhteinen intressi.

– Voidaan puhua vaikkapa etäkampuksista, joissa me olemme mukana tarjoamassa opintoja etäyhteyksien ja verkko-opintojen kautta. Yhteistyö on lähtenyt liikkeelle Uudenkaupungin aloitteesta siten, että kaupunki vuokraa noin 160 neliön tilat Ammattiopisto Novidalta 1.1.2019 alkaen. Kaupunki remontoi ja kalustaa tilat yhteisten suunnitelmien pohjalta, kertoo kumppanuuspäällikkö Kirsti Virtanen.

Tiloja voivat käyttää

  • Novidan ja Uudenkaupungin lukion opiskelijat: AMKiin valmistavia opintoja avoimen kautta tai räätälöityinä sekä polkuopintoina
  • Turun AMK:n verkko- tai monimuotototeutuksissa opiskelevat
  • Turun AMK:n Master-tason opiskelijat, jotka työskentelevät alueen yrityksissä
  • Turun AMK:n paikkakunnalla asuvat henkilöstön jäsenet etätyöpisteenä.

Tilat ovat käytössä jo kevään 2019 aikana. Ensi keväänä lukiosta tai ammattiopinnoista valmistuvat nuoret voivat hakea Turun AMK:n tutkintoon johtaviin verkko-tai monimuotokoulutuksiin ja opiskella omalla paikkakunnalla; keväällä voisi suunnitelmien mukaan jo opiskella kunnostetuissa tiloissa ammattikorkeakouluun orientoivia tai avoimen AMK:n opintoja.

Turun ammattikorkeakoulu on lisännyt verkko-opetustarjontaansa merkittävästi niin avoimen AMK:n tarjonnassa kuin tutkintoon johtavassa koulutuksessa. AMK:lla on myös täysin verkossa suoritettavia tutkintoja, jotka ovat pedagogiikaltaan erittäin edistyneitä.

– Lähiopetusta ei siis viedä uusille paikkakunnille, vaan annetaan mahdollisuus joustavaan opiskeluun. Ajatuksena on, että kaupungin tarjoamien tilojen myötä kaupunkiin syntyisi vähitellen oma opiskelijayhteisö, Kirsti Virtanen toteaa.

Samanlaisesta toimintamallista aloitetaan nyt joulukuussa keskustelut Loimaan seudun toimijoiden kanssa.