Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.3.2019
Vieraat ja terveydenhoitaja

Suomalainen neuvola kiinnostaa japanilaisia

Turku AMK sai vieraita Nakamura Gakuen yliopistosta Japanista. He ovat SOCPEDA-projektin yhteistyökumppaneita. Vierailun yhteyteen järjestettiin tutustuminen Syvälahden perhekeskukseen.

SOCPEDA kuuluu Opetusministeriön rahoittamaan Aasia-ohjelmaan ja sen projektipäällikkönä toimii sosiaali- ja kasvatusalan yliopettaja Eeva Timonen-Kallio. Vierailu on osa SOCPEDA-projektiin sisältyviä opettaja-opiskelijavaihtoja.

Japanista yliopistosta sosiaalialan opettaja Jin Masuda ja kv-sihteeri Fumiko Tsuruta sekä Ensihoito, terveydenhoito ja kätilötyö -osaamisalan koulutusvastaavat Mari Berglund ja Maika Kummel vierailivat Syvälahden perhekeskuksessa.

Perheet saavat palvelut yhdestä paikasta

Syvälahden uusi monitoimitalo Turun Hirvensalossa avasi ovensa kokonaisuudessaan viime syksynä. Monitoimitalossa toimii saman katon alla koulu ja päiväkoti sekä kirjasto, nuorisotila, neuvola, kouluterveydenhuolto ja liikuntatilat.

Syvälahti toimii Turussa perhekeskuspilottina. Perhekeskusmallin ideana on tarjota perheille palveluja yhdestä paikasta. Malli vaatii uudenlaisen tavan ajatella ja työskennellä: töitä tehdään yhdessä eri tahojen kanssa, vaikkei olla töissä samassa organisaatiossa.

Perhekeskuksen ideana on tuoda perhelähtöistä, moniammatillista tukea perheen luo mahdollisimman varhain ennen kuin vaikeudet kasvavat liian suuriksi. Tämä on myös taloudellisesti järkevää. Varhaisen tuen ja matalan kynnyksen palveluja perhekeskuksessa ovat esim. neuvolan perhetyö, lapsiperheiden kotipalvelu, yhteistyö eri ammattilaisten kanssa ja järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö.

Japanissa sovelletaan suomalaisia neuvolapalveluita

Japani on jo ottanut käyttöönsä suomalaiseen malliin nojaavat neuvolapalvelut. Eri puolilla Japania on kokeiltu neuvolan kaltaisia palveluja, ja nyt maa on päättänyt aloittaa perheiden tukemisen äideille ja lapsille suunnatuissa perhekeskuksissa, joissa sovelletaan suomalaisia neuvolapalveluita. Vuonna 2020 niiden on tarkoitus kattaa koko maa.

Japanissa arvostetaan sitä, kuinka Suomen neuvolapalvelut tavoittavat lähes kaikki lapsiperheet. Toinen heidän mielestään hieno asia on pitkä hoitosuhde samaan terveydenhoitajaan. Japanissa on myös otettu käyttöön Suomen äitiyspakkauksen kaltainen äitiyslaukku.

 

Kuvassa sosiaalialan opettaja Jin Masuda, terveydenhoitaja Jenita Kantonen ja yliopiston kv-sihteeri Fumiko Tsuruta.