Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.3.2019

Hyvinvoiva työntekijä on tuhansia euroja tuottavampi vuodessa

Työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen on tehokas keino nostaa yrityksen tuottavuutta. Turun korkeakoulujen hankkeessa tuetaan ikääntyvien työntekijöiden työhyvinvointia.

Hyvä työhyvinvointi virittää tuottavuuden nousuun ja auttaa pitämään kulut kurissa. Kun työntekijät voivat hyvin, säästöjä syntyy sairauspoissaolojen ja työntekijöiden vaihtuvuuden vähenemisestä. Vielä suurempi merkitys on kuitenkin tuottavuuden kasvulla, joka tapahtuu, kun henkilöstö tekee työnsä tehokkaammin ja laadukkaammin. 

Työelämän laatua ja henkilöstötuottavuutta tutkineen Lapin yliopiston dosentin Marko Kestin mukaan hyvä työhyvinvointi voi nostaa työntekijän tuottavuutta jopa tuhansilla euroilla vuodessa. 

Yritysten työhyvinvointia ja tuottavuutta on nyt lähdetty kehittämään Varsinais-Suomessa EU-rahoitteisen Hyvä, parempi, tuottava! -hankkeen avulla. Hankkeen takana ovat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Åbo Akademi. 

Hyvinvointimittaus kertoo jaksamisesta 

Hankkeessa mukana olevissa mikro- ja pk-yrityksissä mitataan ja edistetään ikääntyvien työntekijöiden hyvinvointia ja kehitetään uusia työn tekemisen tapoja, jotka lisäävät työhyvinvointia. 

– Parhaassa tapauksessa voimme auttaa yrityksiä innostumaan työstä aivan uudella tavalla. Tärkeitä tavoitteita ovat myös hiljaisen tiedon siirtäminen ja työurien pidentyminen, kertoo Marion Karppi Turun ammattikorkeakoulusta.  

Hankkeen jalkautuessa yritykseen työntekijät pääsevät alkajaisiksi First Beat -hyvinvointianalyysiin, joka mittaa ihmisen kuormittuneisuutta ja palautumista työssä ja arjessa. Työntekijöille järjestetään myös valmennuksia, joissa opitaan muun muassa omien voimavarojen vahvistamisesta, muutoksessa elämisestä sekä hyvän vuorovaikutuksen merkityksestä. 

Yrityksessä puhutaan myös muutosjohtamisesta ja ikääntyvien työntekijöiden tukemisesta. Lisäksi kokeillaan uusia ratkaisuja työn muotoiluun, työjoustoihin ja kehityskeskusteluihin. 

– Hanke on jo lähtenyt mukavasti liikkeelle, mutta mukaan mahtuu vielä lisää yrityksiä, Karppi kertoo.  

Lue lisää Marko Kestin tutkimuksista sekä turkulaisen yrittäjän Anna Kotamäen kokemuksista tuottavuuden parantamisesta työhyvinvoinnin avulla:

Artikkeli: Hyvinvoiva työntekijä on tuhansia euroja tuottavampi vuodessa