Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.5.2019

Sairaanhoitajien koulutussäätiö myönsi Heikki Ellilälle ansiomitalin

Sairaanhoitajien koulutussäätiö on myöntänyt Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja, FT Heikki Ellilälle PRO LABORE OMNI LAUDE DIGNO – KAIKELLA KIITOKSELLA TEHDYSTÄ TYÖSTÄ -ansiomitalin. Mitali julkistettiin ja jaettiin Sairaanhoitajien koulutussäätiön vaikuttajaseminaarissa maanantaina 13.5.2019.

Mitali myönnettiin tunnustuksena säätiön perustehtävää tukevasta toiminnasta psykiatrisen hoitotyön ja mielenterveyshoitotyön kouluttajana, asiantuntijana ja vaikuttajana niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. 

– Arvostan tätä mitalia, ja pidän sitä palkintona erityisesti mielenterveys- ja päihdetyön koulutukselle ja kehittämistyölle, jossa olen ollut mukana rapiat 30 vuotta. Turun ammattikorkeakoulu sekä Terveys ja hyvinvointi -sektori ovat antaneet minulle mahdollisuuden kehitystyöhön, erityisesti kansainväliseen toimintaan, yliopettaja Heikki Ellilä toteaa. 

– Pidän tällä hetkellä kaikkein merkittävimpänä asiana sitä, että henkilöt, jotka ovat tai ovat olleet psykiatrisessa hoidossa, opettavat meidän opiskelijoitamme. Esimerkkinä tästä on uraauurtava Commune-hanke, joka sai opiskelijoilta ylistävät arviot. Kokemusasiantuntijat pitäisi saada opetushenkilökunnan osaksi pysyvästi ja niin että heille maksetaan opetustyöstä asiallinen palkkio. Näin toimitaan jo esimerkiksi Irlannissa. Myös työelämäyhteydet ovat tärkeitä, Ellilä korostaa. 

Mitalin taustalla mittava ura opettajana, kehittäjänä ja julkaisijana

Heikki Ellilällä on yli 30 vuoden ura takanaan. Hänellä on pohjakoulutuksena sairaanhoitajan tutkinto vuodelta 1981, josta hän jatkoi erikoissairaanhoitajaksi 1983. Terveystieteen maisteriksi hän valmistui Turun yliopistosta vuonna 2000, ja tohtoriksi hän väitteli lastenpsykiatrian laitokselta vuonna 2007.

– Sairaanhoitajana olen työskennellyt noin 10 vuotta ja alan kouluttajana yli 20 vuotta. Tällä hetkellä toimin Turun AMK:ssa Terveys ja hyvinvointi -sektorilla hoitotyön sekä monimuoto- ja ylempien AMK-tutkintokoulutusten yliopettajana. Pääaiheet opetustyössäni ovat mielenterveys- ja päihdehoitotyö sekä opinnäytetyöt, Heikki Ellilä mainitsee.

Ellilä on ollut mukana kehittämässä Master Schoolia eli ylempää AMK-tutkintoa Terveys ja hyvinvointi -sektorilla, ja valtakunnallisesti hän on ollut ensimmäisten joukossa kehittämässä ammattikorkeakoulun Master-tason koulutusta mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön. Lisäksi hän on kliininen opettaja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialueella.

Ellilällä on myös lukuisia muita ansioita. Hän on muun muassa perustajajäsen ja hallituksen jäsen 2005–2012 Horatio – European Association for Psychiatric Nurses -järjestössä. Hän on työskennellyt vierailevana lehtorina Irlannissa ja Alankomaissa. Lisäksi Ellilä on julkaissut lukuisia vertaisarvioituja artikkeleita ja konferenssijulkaisuja useissa kansallisissa ja kansanvälissä ammattilehdissä. 

Heikki Ellilä on työskennellyt ja työskentelee edelleen koordinaattorina tai asiantuntijana 12 kansallisessa tai kansainvälisessä projektissa, jotka liittyvät mielenterveys- ja päihdetyöhön ja näiden alojen koulutukseen ja tutkimukseen. Muun muassa viime talvena hän oli kehittämässä Mongoliassa sairaanhoitajien jatkokoulutusjärjestelmää Erasmus+-rahoitteisessa MoMeNT-projektissa sekä Sambiassa MEGA-projektissa (Building Capacity by Implementing mhGAP Mobile Intervention in SADC Countries). 

– MoMeNT ja MEGA ovat hienoja kehittyvien maiden mielenterveystyön ja -opetuksen kehittämishankkeita, Heikki Ellilä sanoo.

Liitteenä Heikki Ellilän englanninkielinen CV.