Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.6.2019

100 minuuttia taidetta viikossa lisäämään ikäihmisten ja nuorten hyvinvointia Varsinais-Suomessa

Joukko varsinaissuomalaisia hoitokoteja muita sote-toimijoita alkaa tarjota asiakkailleen 100 minuuttia taidetta viikossa. Taiteella ja kulttuurilla on tutkitusti vahva yhteys parempaan terveyteen, psyykkiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Pääkuva: Nukketeatteritaiteilija Roosa Halme ja yhteisömusiikkipedagogi Pia-Maria Björkmanin työssään Kotikunnaassa vuonna 2016. Kuva: Satu Aalto.

Turun ammattikorkeakoulun Taikusydän-yhteyspiste on yksi valtakunnallisen 100 minuuttia taidetta viikossa -kampanjan virallisista kumppaneista ja suunnittelijoista. Alueellinen kulttuurihyvinvoinnin työryhmä haastoi varsinaissuomalaisia yhteisöjä osallistumaan kampanjaan. Haasteen innostamana Varsinais-Suomesta lähti mukaan kuusi toimijaa vanhainkodeista nuorten työpajoihin.

Hyvä elämä kaikenikäisille taiteen avulla

Vaikeasti muistisairaiden hoitokoti Otso-koti Runosmäessä lisää kampanjan innoittamana taiteen käyttöä:

- Tavoitteenamme on elää mahdollisimman täyttä elämää ja tarjota asukkaillemme hoivan lisäksi iloa ja elämyksiä – siis elämän sisältöä loppuun saakka. Tässä taiteen muodot ovat ratkaisevan tärkeitä. Varsinkin musiikilla on meille valtavan suuri merkitys, kuvailee johtaja Ulla Korpela.

Nuorten työpaja on työllistymistä ja kouluttautumista tukeva palvelu Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten alueen työttömille nuorille. Työpajassa toteutetaan kampanjan aikana mm. taidevalokuvausta luonnossa, musiikkiterapeuttinen bändituokio, taidenäyttelyitä ja maalaamista. Lisäksi taiteilija Pauliina Pesonen ohjasi pajalaisille mediataideprojektin.

Taiteeseen kannattaa panostaa

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n Asuinkoti Kotikunnas on ollut mukana kampanjassa alusta saakka. Yhdistys järjestää taidetoimintaa lähes päivittäin.

– Muistisairautta sairastavat saavat omaa ääntään ja elämäntarinaansa esiin taiteen kautta. Ikääntyessäkin voi elää rikasta, omannäköistään elämään taiteen avulla. Meillä on pitkältä ajalta näyttöä siitä, että taiteeseen kannattaa panostaa, projektikoordinaattori ja kampanjan suojelijana toimiva Helena Norokallio kertoo.

Haasteeseen osallistuvat varsinaissuomalaiset yhteisöt: 

Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikkö 
Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Asuinkoti Kotikunnas 
Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman hyvinvointikeskukset 
Otso-koti 
Nuorten työpaja Masku – Mynämäki – Nousiainen