Sivu päivitetty 9.7.2019

Turun ammattikorkeakoulu tiedottaa

Yle uutisoi tänään 9.7., että syyttäjän mukaan Turun ammattikorkeakoulussa katsastustoiminnan vastuuasemassa ollutta henkilöä vastaan on nostettu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja rekisterimerkintärikoksesta.

Syytteen sisältö ei ole julkinen, joten Turun AMK tiedottaa asiasta jutun käsittelypäivänä lokakuussa.

– Odotamme rauhassa oikeusprosessin tulosta ennen kuin päätämme, mihin toimenpiteisiin asiassa ryhdymme, Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin koulutusjohtaja Juha Kontio sanoo.

Turun ammattikorkeakoulu on lakkauttanut oman katsastustoimintansa jo viime kesänä. Katsastustoiminnasta vastuussa ollut henkilö sekä toiminnan esimies eivät enää ole Turun AMK:n palveluksessa, mutta jutussa on vastaajana yksi AMK:n henkilöstön jäsen.

Vuoden 2018 keväällä tuli esille mahdollisia epäselvyyksiä Turun ammattikorkeakoulun katsastustoiminnassa. Asiaa selvitettiin keväällä sekä sisäisesti että Trafin toimesta. Kun tilanteesta ei saatu varmuutta, siirtyi tutkintavastuu poliisille ja poliisilta syyttäjälle.

Rikosepäilyt liittyivät ulkomailta tuotujen autojen maahantulokatsastuksiin. Maahantuontikatsastuksessa katsastaja tarkastaa ajoneuvosta valmistenumeron ajoneuvon yksilöimiseksi sekä tarkistaa ajoneuvosta rekisteriin merkittävien tietojen oikeellisuuden. Samalla hän toteaa pakollisten varusteiden olemassaolon sekä tarkastaa ajoneuvon vaatimustenmukaisuuden täyttymisen. Lisäksi tarvittaessa suoritetaan teknisen kunnon tarkastaminen, mikäli ajoneuvon käyttöönottoajankohta vaatii sen ja muualla suoritetusta tarkastuksesta ei ole mukana direktiivien vaatimukset täyttävää katsastustodistusta.

Lisätiedot: 

Juha Kontio, koulutusjohtaja, Tekniikka ja liiketoiminta -sektori
050 385 4122