Sivu päivitetty 4.9.2019

Turun alueen korkeakoulut, yritykset ja Turun kaupunki rakentavat yhteistyötä saksalaisen Fraunhofer-säätiön kanssa

Turun kaupunki ja alueen korkeakoulut ovat 2018–2019 avanneet yhteistyötä useisiin eurooppalaisiin valmistavan teknologiateollisuuden tutkimus- ja koulutuslaitoksiin. Yhteistyötä hiotaan syyskuun alussa, kun Fraunhofer-säätiön ja -instituutin edustajat vierailevat Turussa.

Uudet yhteistyöavaukset ovat osa Teknologiakampus Turku -toimintakonseptia ja sen muodostamaa kehittämistoimenpiteiden kokonaisuutta, jolla pyritään tekniikan alan osaamisen, koulutuksen ja tutkimuksen vahvistamiseen Turussa laaja-alaisesti ja pitkäjänteisesti.

Tavoitteena on monipuolistaa tekniikan alan tutkimus- ja koulutusyhteistyötä ja avata Turun alueen yrityksille uusia väyliä liittyä teknologian ja palveluliiketoiminnan kehittämishankkeisiin sekä kytkeytyä tiiviimmin erityisesti alan eurooppalaiseen huippuosaamiseen.

Münchenissä pääpaikkaansa pitävän Fraunhofer-säätiön sekä kolmen eri puolilla Saksaa sijaitsevan Fraunhofer-instituutin edustajat vierailevat Turussa 3.–5. syyskuuta. Vierailun ovat järjestäneet Turun Teknologiakampuksen yhteistyökorkeakoulut Turun ammattikorkeakoulun ja Koneteknologiakeskus Turku Oy:n vetovastuulla, Turun kaupunki sekä joukko Turun alueen johtavia teollisuusyrityksiä. Fraunhofer-säätiö on Euroopan vahvin soveltavan tutkimuksen organisaatio, jolla on yksinomaan Saksassa yli 70 eri teknologia-aloille erikoistunutta tutkimusinstituuttia sekä laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto.

Vierailun yhteydessä Turussa 4.9. järjestettävä Fraunhofer Day -seminaari kokoaa yhteen Turun alueen teolliset toimijat, yliopistot ja korkeakoulut, kehittäjäorganisaatiot sekä Fraunhoferin edustajat tarkastelemaan konkreettisia edellytyksiä ja sisältöjä rakentuvalle yhteistyölle sekä hahmottelemaan tiekarttaa yhteistyön jatkolle.

Turun Fraunhofer Day -seminaarin avauspuheessaan kaupunginjohtaja Minna Arve korosti osaamisen merkitystä tulevaisuuden menestystekijänä. Osaamisen systemaattinen vahvistaminen ja osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen ovat ratkaisevia tekijöitä, jotta talouskasvu voi jatkua suotuisana ja tuottaa menestystä Turun alueelle ja laajemminkin koko Suomeen.

– Saksalainen teollisuus ja liike-elämä ovat vahvasti läsnä Turussa ja Lounais-Suomessa, joten on luonnollista ja loogista, että pyrimme rakentamaan ja vahvistamaan yhteistyötä myös Saksan ja koko Euroopan johtavaan soveltavan tutkimuksen instituutioon Fraunhoferiin.

Fraunhoferin kansainvälisten tutkimusohjelmien ja verkostojen varajohtaja Adelheid Adamin mukaan Fraunhofer-päivän tavoitteena on syventää yhteistyötä Lounais-Suomen yritysten ja yliopistojen kanssa ja luoda yhdessä seuraavan sukupolven teknologia- ja innovaatiosuuntauksia.

– Yhteistyömme tutkimuskumppaneiden ja yritysten kanssa ympäri maailmaa keskittyy tieteelliseen lisäarvoon ja myönteisiin vaikutuksiin Saksaan ja Eurooppaan – samoin kuin kumppaneihimme. Pidämme Suomea erittäin mielenkiintoisena ja potentiaalisena markkinana innovaatioille.

Alkuperäinen tiedote on luettavissa Turun kaupungin verkkosivuilla.