Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.11.2019

Yrittäjien tietojuhlassa virallistettiin Turun AMK:n ja Yrittäjien säätiön yhteistyö

Yrittäjän tietojuhlaa vietettiin Turussa 30.10. Lisäksi tilaisuuden aikana julkistettiin jo aiemmin startannut Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yrittäjien säätiön välinen yhteistyö. Yhteistyön tavoitteena on turkulaisen yrittäjyyden edistäminen sekä yritystoiminnan ja yrittäjyyskoulutuksen kehittäminen.

Yhteistyö konkretisoituu mm. yritysmentoroinnin, yritysvierailujen, ideakilpailujen ja verkostoitumistapahtumin puitteissa. Nyt ensimmäistä kertaa toteutettu maksuton juhla yllätti osallistujat positiivisesti.

Juhlassa kuultiin innostavia puheenvuoroja ja luonnollisesti verkostoiduttiin. Tilaisuus koostui iltapäivän innostavista puheenvuoroista, joiden teemoina olivat kansainvälisyys ja omistajavaihdokseen liittyvät asiat.

Kansainvälistyminen on yrityksille merkittävä kasvumahdollisuus

Kansainvälistyminen on yrityksille merkittävä kasvumahdollisuus. Tilaisuudessa valotettiin Turun WTC:n ja Turku Business Regionin toimintaa. Turun ammattikorkeakoulukin tarjoaa apua kansainvälistymistä pohtiville yrityksille ja esimerkiksi kulttuuriviestinnän asiantuntija-apua on tarjolla.

Tilaisuuden aikana yrityksille tarjottiin mm. apua omien tuotteittensa vientiin Kaukoidän alueelle. Opiskelijoita voidaan myös rekrytoida tekemään mm. markkinaselvityksiä eri kohdemaihin. Lisäksi yritykset voivat hyödyntää Turun AMK:n kansainvälisten opiskelijoiden aitoa tietoa kohdemaasta ja kulttuurista.

Tietojuhlan puheenvuoroissa kerrottiin mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, miten yritys toimii kansainvälisesti ja miten tuotteita viedään kansainvälisille markkinoille.

Omistajanvaihdosprosessiin kaivataan monenlaista tukea

Varsinais-Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattori Lassi Rosala johti yritysten omistajanvaihdokseen liittyvää paneelikeskustelua. Paneelin aikana kävi ilmi, että omistajanvaihdokseen liittyy isoja kysymyksiä, joihin tilanteessa olevat kaipaavat monenlaista tukea ja ohjausta.

Omistajanvaihdos on prosessina moninainen. Joissakin tilanteissa aloitetaan pohtimalla sitä, miten myyjä löytää ostajan ja millaista apua on saatavilla yritystä myytäessä ja ostettaessa. Toisaalta sitten yrityksen siirtymisvaiheessa vanhemmalta sukupolvelta nuorelle polvelle on hienotunteisesti osattava huomioida kumpikin osapuoli. 

Muun muassa edellisen kaltaisissa näkökulmissa yrittäjiä auttaa Varsinais-Suomen Yrittäjien Omistajanvaihdospalvelu, jonka tavoitteena on varmistaa yritystoiminnan jatkuvuus sekä tätä kautta edistää työllisyyttä ja alueen elinvoimaisuutta.

Turun ammattikorkeakoulun Jatkajakoulu toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa. Jatkajakoulu on kokonaisuus omistajanvaihdosprosessissa auttamiseen. Se on valmennusohjelma yritysten liiketoimintaa jatkaville, liiketoiminnasta luopuville sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille. Jatkajakouluun voi tulla mukaan, mikäli suunnittelee yritysostoa, omistajavaihdosta tai on vain yleisesti ottaen kiinnostunut Jatkajakoulun aiheista.  (https://www.turkuamk.fi/media/filer_public/37/4e/374e1401-3f29-48ae-a469-4fec433abc89/jatkajakoulu2019.pdf)

Verkostoitumispelissä tavoitteena vaihtaa mahdollisimman monta verkostoitumiskorttia

Tietojuhlan iltaosuus aloitettiin verkostoitumispelillä, jossa haasteena oli vaihtaa verkostoitumiskortti ainakin viiden tuntemattoman henkilön kanssa. Verkostoitumispelin ohjeisti Tuomas Snäkin.

Paljon keskustelua syntyikin. Uusia tuttavuuksia löytyi ja kortit vaihtoivat omistajaa. Illan päätteeksi arvottiin palkinto, joka oli puolen päivän koulutus digimarkkinoinnista tai myynnistä. Onnellinen voittaja löytyi ja ensimmäinen kommentti oli ”Digimarkkinointikoulutus kyllä kelpaa!”. 

Lisäksi:

Turun yrittäjille suunnatun kyselyn tuloksista on kirjoitettu TALK-artikkeli: https://talk.turkuamk.fi/yrittajyys/turun-yrittajien-saatio-ja-turun-amk-yrittajyytta-edistamassa/

https://aamuset.fi/artikkeli/4125091/Turkulaista+yrittajyytta+edistetaan+Turun+Yrittajien+Saation+ja+Turun+ammattikorkeakoulun+yhteistyolla

 

Kirjoittaja: Päivi Killström

Kuvat: Sanni Koskimies-Chiba