Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.11.2019

Opiskelijakaupunki Turku isosti esillä Studia-messuilla Helsingissä

Turku valtaa tällä kertaa Studia-messut vahvistuva tekniikan koulutus edellä, muttei unohda runsasta muuta koulutustarjontaa ja opiskelijapalveluja. Tällä kertaa paikalla on myös aiempaa enemmän opiskelijalähettiläitä eri aloilta kertomassa opiskelusta ja opiskelijaelämästä Turussa.

Turun korkeakoulut ovat hyvin edustettuina Suomen suurimmassa opiskelu- ja uratapahtumassa Studiassa Helsingin messukeskuksessa ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona 3.–4.12. Suurella yhteisellä messuosastolla esillä ovat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Yrkeshögskolan Novia sekä Turun ylioppilaskyläsäätiö.

Korkeakoulujen ja Turun kaupungin messuosasto Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyöbrändin alla tunnistetaan ja löydetään hyvin.

– Studia-messut on tapahtuma, joka kutsuu paikalle valtavan määrän nuoria ympäri Suomea – on tärkeää, että olemme isommalla joukolla mukana muistuttelemassa laajasta koulutustarjonnastamme, Opiskelijavalinta ja hakijapalvelut -osaston päällikkö Mari Kähkönen Turun yliopistolta sanoo.

– Studiaan lähtee aiempaa enemmän opiskelijalähettiläitä, joten nuorilla on mahdollisuus jututtaa heitä eri alojen opinnoista ja opiskelijaelämästä Turussa.

Opinto-ohjaajiakin on paikalla kaikilta aloilta ja Åbo Akademista paikalle saapuu lisäksi robotti Nao.

Helsingin Studia-messut järjestetään tänä vuonna jo 27. kertaa.

Tekniikan koulutus laajenee ja teekkarikulttuuri vahvistuu

Syksyllä 2020 Turun yliopiston tekniikan koulutustarjonta saa bio- ja tietotekniikan rinnalle uudet konetekniikan ja materiaalitekniikan tutkinto-ohjelmat, jotka ovat mukana kevään yhteishaussa. Neljä diplomi-insinöörin koulutusohjelmaa muodostavat Turun yliopistoon vahvan tekniikan koulutuksen kokonaisuuden. Aloituspaikkojen määrää lisätään kaikissa Turun yliopiston tekniikan koulutuksissa, ja tekniikan diplomi-insinöörikoulutuksiin otetaan ensi vuonna yhteensä 273 opiskelijaa. 

Myös Turun ammattikorkeakoulu on lisännyt tekniikan alan koulutuksiaan. Kevään yhteishaussa AMK:lla on 13 AMK-tutkintoon johtavaa ja neljä ylempään AMK-tutkintoon johtavaa tekniikan alan koulutusta. Uutuuksina on kansainvälisille teknisen myynnin markkinoille insinöörejä (AMK) valmistava myynti-insinöörikoulutus sekä hajautettu energiatuotanto -koulutus, josta valmistuu YAMK-insinöörejä esimerkiksi kestävän energiatuotannon sekä älykkäiden sähköverkkojen vaativiin asiantuntijatehtäviin. Aloituspaikkoja tekniikan alan koulutuksiin on kevään yhteishaussa kaikkineen 930.

Åbo Akademissa ruotsinkielisiä DI-aloituspaikkoja on tarjolla 95. Yrkeshögskolan Noviassa voi opiskella vaikkapa merikapteenin (opetuskieli ruotsi tai englanti) tai merenkulkualan insinöörin (opetuskieli englanti) koulutusohjelmissa.

– Meillä on Turussa tarjolla myös kaksi erilaista merenkulun ylempää AMK-koulutusta, kertoo viestintäpäällikkö Jenny Svartsjö Yrkeshögskolan Noviasta.

Kaikissa Turun alueen korkeakouluissa avoimen väylän ja siirtohaun aloituspaikat tulevat vielä päälle, joten opiskelupaikkoja riittää.

– Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos on lisännyt huomattavasti tekniikan osaajien kysyntää maakunnassamme. Tarvitsemme koko ajan uutta ja uudenlaista osaamista, rehtori Vesa Taatila Turun ammattikorkeakoulusta sanoo.

Mari Kähkönen Turun yliopistolta iloitsee myös siitä, mitä tekniikan koulutusten laajennus Varsinais-Suomessa merkitsee muilla koulutusaloilla.

– Kaikilla uusilla tekniikan koulutuksilla vastataan työelämän tarpeisiin, mikä aivan varmasti tulee näkymään myös muiden koulutusten työelämäyhteyksien vahvistumisena. Paitsi tekniikassa, myös muilla aloilla työura saattaa aueta nopeasti jo opintojen aikana ja Turku nähdään entistä houkuttelevampana opiskelukaupunkina.

Turku houkuttelee paitsi opiskelemaan, myös jäämään opintojen jälkeen.

Opiskelijakaupunki Turku Studia-messujen osastolla 4 b 51 Helsingin messukeskuksessa 3.–4.12.2019. Messut ovat avoinna tiistaina klo 9–17 ja keskiviikkona 9–16.

Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyössä ovat mukana Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, opiskelijakunnat ja -järjestöt sekä Turku Science Park. Tavoitteena on rakentaa Turusta Suomen paras opiskelijakaupunki, ja tavoite on kirjattu myös Turku 2029 -kaupunkistrategiaan.