Sivu päivitetty 23.1.2020

Matkailualan rekrymessut keräsivät satoja kävijöitä

Vastaanottovirkailija, kokki ja rooli Pikku Myynä – muun muassa näitä töitä oli tarjolla Matkailuhommiin! 2020 featuring European Job Day Tourism -rekrytointitapahtumassa.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Tarjolla oli tuhansia työmahdollisuuksia, kun matkailualan opiskelijat, työnhakijat ja yrittäjät kokoontuivat yhteiseen rekrytointitapahtumaan ICT-Cityyn keskiviikkona. Alasta kiinnostuneet saivat työmahdollisuuksien lisäksi luontomatkailutietoa ja kuulivat asiantuntijapaneelin näkemyksiä kestävän matkailun tulevaisuuden trendeistä.

Kansainvälisten EURES-neuvojien pisteeltä oli mahdollisuus tiedustella töitä ulkomailta. Neuvojien tärkeimpänä viestinä oli, että kannattaa rohkeasti hakea ulkomaille töihin ja luoda suhteita. Saksaa edustanut Jana Drever etsi kausityöntekijöitä Pohjois-Saksassa sijaitsevaan Hansa-Park-teemapuistoon.

Haemme asiakaspalveluhenkisiä työntekijöitä, jotka haluavat pitää hauskaa. Myös jonkinlainen saksan kielen taito on tarpeen, hän kuvaili.

Florence Brooze puolestaan edusti Brysseliä. Siellä turismin puolelle etsitään kielitaitoista väkeä esimerkiksi hotellien vastaanottoihin ja matkatoimistoihin.

Brysselissä täytyy osata sekä englantia että ranskaa. Joihinkin tehtäviin vaaditaan myös hollannin kielen taitoa. Jos on kiinnostunut töistä Brysselissä, meiltä saa tietoa, mistä aloittaa etsiminen, Brooze kertoi.

Matkailualan opiskelijat Julia Kallioinen ja Madeleine Holländer (kuvassa) tulivat varta vasten messuille tutkailemaan erilaisia vaihtoehtoja. Heistä rekrymessujen tarjonta vaikutti lupaavalta. Kallioinen pohti, että voisi nähdä tekevänsä työtä ensin Suomessa ja sitten tulevaisuudessa ulkomailla.

Muumimaailman ständillä etsittiin kahtasataa kesätyöntekijää erilaisiin tehtäviin aina asiakaspalvelusta tukitoimintoihin, kuten roudaukseen. Myyntipäällikkö Mira Aunion mukaan hakemuksia tulee perinteisesti eniten roolihahmojen esittämiseen ja asiakaspalveluun. Roolihahmoihin haetaan 50-60 työntekijää.

Olemme luvanneet haastatella ihan kaikki meidän hakijat. Olemme satsanneet siihen, että kaikki tavataan, Aunio kertoi.

Kuvassa Mikko "Peltsi" Peltola.
Mikko "Peltsi" Peltola kertoi luontomatkailusta.

Päivän puhujavetonaulana nähtiin toimittaja ja kalastusopas Mikko ”Peltsi” Peltola, joka kertoi luontomatkailusta ja siitä, miten lähiympäristö voidaan nähdä matkailumahdollisuutena. Hänelle lähikohteista oli jäänyt mieleen erityisesti Kurjenrahkan kansallispuisto, jossa hän oli ensimmäistä kertaa kokeillut paksurenkaista fat bike -pyörää.

Aina ei tarvita mitään ihmeellistä, että luontokohde olisi vetovoimainen. Minulle riittävät puhtaat metsät ja pyöräillessä reitti, jossa kulkea, Peltola kuvaili.

Peltola muistuttikin siitä, miten yksinkertaisuus ja luonto itsessään voivat viehättää. Erämökkeilyssä on oma viehätyksensä, kun tarjolla ei ole sähköä tai vettä. Tällöin pelkkä katto pään päällä riittää.

Mitä luontokohteessa sitten pitää olla? Ainakin tulipaikka, koska tulta ei saa tehdä minne vain. Mutta jos olisi jotain palveluja, käyttäisivätkö ihmiset niitä? Yhteistyön merkitys eri alan ihmisten kanssa on tässä kohtaa tärkeää. Polkupyörämatkailu on kasvanut ja on muutenkin tulevaisuuden trendi. Esimerkiksi pyöränvuokrausmahdollisuus kansallispuistossa voi olla merkittävä lisäpalvelu, hän huomautti.

Peltolan mukaan puhdas luonto on Suomen valttikortti, josta kannattaa pitää kiinni.

Asiantuntijapaneelin puheenvuoroissa keskusteltiin matkailun vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Yksi isoimmin kasvavista trendeistä on ekoturismi, joka näkyy esimerkiksi siten, että matkailijat ovat kiinnostuneita hyvittämään ekologisen jalanjälkensä tai tekemään ekologisia ratkaisuja itse kohteessa.

Tapahtumaa olivat järjestämässä Turun AMK:n matkailualan opiskelijat, TE-palvelut ja EURES.

rekrymessut2.jpg