Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.2.2020

Modernit tilat mahdollistavat monialaisen suuhygienistiharjoittelun – asiakasmäärä kolminkertaistui

Turun ammattikorkeakoulun StuDental on nykyaikainen harjoitteluoppimisympäristö Medisiina D -uudisrakennuksessa. Klinikalla kävi ennätysmäärä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan asiakkaita vuonna 2019. Palvelut tuotetaan opiskelijatyönä opettajan ohjauksessa.

Turun kaupungin suun terveydenhuollon asiakkaita hoidettiin Turun AMK:n harjoitteluklinikalla viime vuonna noin kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Suuhygienistikoulutuksen koulutusvastaava Minna Hyötilän mukaan kasvavaa asiakasmäärää selittävät erinomainen yhteistyö Turun kaupungin kanssa sekä uudet uniikit toimintaympäristöt Medisiina D -monitoimijarakennuksessa. Keväällä 2018 valmistunut Medisiina D sijaitsee Turun Kupittaan kampusalueella.

– Kaupungilta on meille hyvä potilasvirta. Sisäinen markkinointi on toiminut, ja olemme saaneet lähes kaikki potilasajat täytettyä. Opiskelijamme ovat motivoituneita, kun heillä on riittävästi käytännön harjoittelua, Hyötilä kiittelee.

– Vielä vuosi sitten harjoitteluklinikka toimi Ruiskadun kampuksella, jossa hoitoyksikköjä oli vähemmän. Kapasiteettimme on nyt noin 2 000 - 2 500 asiakasta vuodessa. Tilat ovat onneksemme edelleen lähes täydellä käyttöasteella.

Perustarkastuksista puremalihasten rentoutushierontaan

StuDentalissa Turun AMK ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala tarjoavat suuhygienistin toteuttamia suun terveydenhuollon palveluja, kuten Turun kaupungin normaalin tarkastusohjelman mukaisia suun terveystarkastuksia. Hoitotoimenpiteisiin kuuluu lisäksi muun muassa suun omanhoidon ohjausta ja ravintoneuvontaa, fluorihoitoja sekä parodontologisia ylläpitohoitoja eli käytännössä ikenen tai kiinnityskudosten sairauden hoitoa ja potilaan ohjausta.

– Perustarkastusten ohella yleisimmät toimenpiteet ovat niin sanotut anti-infektiiviset hoidot sisältäen hammaskiven ja plakin poiston. Myös esteettiset värjäytymien poistot jauhepuhdistusmenetelmällä ovat tavallisia, niitä tarjoamme ainoana Turun kaupungin toimipisteistä.

– Meillä on erityisosaamista tehdä myös puremalihasten rentoutushierontaa. Lisätutkimuksina on mahdollista tuottaa muun muassa sylkitutkimuksia sekä joitain oikomishoidon osa-alueita, kuten kojeiden purkutoimenpiteitä, Hyötilä esittelee.

Asiakkaat tulevat StuDentaliin hammaslääkärin tai suuhygienistin lähetteellä tai varaamalla itse ajan Turun kaupungin keskitetystä ajanvarauksesta. Asiakkaalle kerrotaan, että kyseessä on ohjattu opiskelijatyö, ja häneltä varmistetaan suostumus. Palvelut ovat kaikenikäisille.

Klinikkatoimintaa opiskelijoiden ja opettajien yhteisvoimin

Ennen oikeita asiakastilanteita suuhygienistiopiskelijat harjoittelevat ahkerasti opetuskäytössä olevissa luokka- ja simulaatiotiloissa. He ovat aluksi avustajina ja siirtyvät vähitellen yhä itsenäisempään työhön. Konkreettista harjoittelua on opintojen kaikissa vaiheissa.

StuDentalin tilat vastaavat nykyajan vaatimuksia ja mahdollistavat ainutlaatuisen yhteistyön alueen suun terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Aluehallintoviraston Turun AMK:lle myöntämän toimintaluvan myötä suuhygienistiopiskelijoiden palvelut avautuvat myöhemmin myös muille yksityisasiakkaille.

Minkälaista opetusteknologiaa StuDentalissa hyödynnetään ja miten rullaa harjoitteluklinikan arki? Mitä Turun AMK:n suuhygienistikoulutus sisältää ja mistä muodostuu alueen suun terveysosaamisen keskittymä? Lue koko juttu Talk-verkkolehdestä .

Teksti: Aleksi Rajamäki
Kuva: Antti Ala-Könni