Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.2.2020

Muusikon on tunnettava historiaa ja kulttuuria

Turun AMK:n Taideakatemiassa vieraileva lehtori Tuomas Turriago kannustaa opiskelijoita panostamaan kehonhuoltoon ja kokee, että muusikon on tärkeää ymmärtää paikkansa historian jatkumossa.

Teksti ja kuvat: Milla Granlund

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian musiikin mestarikurssilla Tuomas Turriago heittää ilmaan ideoita, joista opiskelija ottaa kopin halutessaan. Pitkän uran muusikkona tehnyt Turriago on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulussa säestyksen lehtorina vuodesta 2004. Vieraileva opettaja kiinnittää kurssilla huomiota teknisiin asioihin, mutta erityisesti häntä kiinnostaa opiskelijan suhtautuminen teokseen.

– Uskollisuus teokselle on kaiken ydin. Sen oivaltaminen, millainen teos on ja kuinka saa tuotua parhaalla mahdollisella tavalla ulos säveltäjän ajatuksen, Turriago toteaa.

Turriagon mukaan kyse ei ole siitä, mitä nuoteissa lukee, vaan suuremman kuvan löytämisestä.

Nuorena Turriago oli musiikin lisäksi kiinnostunut matematiikasta ja arkkitehtuurista. Länsimaisen kulttuurihistorian ymmärtämisen ja arvostamisen hän kokee tärkeäksi muusikolle. Turriago näkee, että jokainen muusikko on itse rakentamassa tätä historiaa.

– Kulttuuriperinnön vaaliminen ja jatkaminen on mielestäni isoin asia. Näen kulttuuriperinnön jatkuvan koko ajan ja olemme osa sitä tarinaa. Sen tehtävän tiedostaminen on isoin asia muusikolle.

Kyse ei ole Turriagon mielestä vain klassisesta musiikista, vaan kulttuurista ja historiasta tulee olla perillä laajemminkin.

– Ykkösasia on avata silmänsä, Turriago toteaa.

Musiikin mestarikurssia pääsee seuraamaan keskiviikkona 12.2. kello 10.00 Sigyn-salissa.

Kuvia mestarikurssilta tiistaina 11.2.2020