Sivu päivitetty 13.2.2020

Taideakatemian opiskelijan esikoisteos pureutuu ulkopuolisuuteen sekä yhteiskunnan ongelmiin

Yksilöt ovat tähteellisiä on Kari Söderqvistin esikoisteos, joka ottaa parodian keinoin kantaa muun muassa sananvapauden ja demokratian puolesta. Lisäksi teoksessa esille nousevia teemoja ovat karkottaminen, seksuaalivähemmistöt ja mustavalkoisuus.

Teksti: Kristina Mustonen, kuvat: Kari Söderqvist
 

Ohjaaja Kari Söderqvist kertoo näytelmän idean lähteneen liikkeelle omista ja lähipiirinsä ulkopuolisuuden kokemuksista ja karkottamisesta, jota tapahtuu sosiaalisten suhteidemme lisäksi myös yhteiskunnassamme. Teoksessa todellisuutta peilataan kahden eri universumin kautta, ja tällä käsitellään myös yhteiskunnasta syrjäytymistä sekä ulkopuolisuutta päätöksenteosta.  

Näytelmää ovat lisäksi innoittaneet dystopiasarjat ja -elokuvat. Söderqvist kertoo, että dystopiasarjojen ja -elokuvien määrä suoratoistopalveluissa kasvaa jatkuvasti, ja ohjaaja koki, että on suorastaan välttämätöntä tehdä niistä parodiaa. 

Yksilöt ovat tähteellisiä saa ensi-iltansa 13.2.2020. Lisäksi teoksen näytöksiä on 14.2. sekä 15.2.

Näytelmän pääosissa nähdään Jatta Pirinen Kerttumari ’Kakadu’ Uusirannan roolissa, Rami Laaksonen Atte Deborahin roolissa ja Rita Löytty Sarah Puljuna.

Näytelmän musiikista sekä äänisuunnittelusta vastaa Ilkka Haapanen. Näytelmän koreografina on toiminut Jenny Kallio. 

 

Suuri työryhmä ja pitkä suunnitteluprosessi

Teoksen käsikirjoittamisen Söderqvist aloitti jo kesän 2019 loppupuolella. Pitkähkössä suunnitteluprosessissa haastavinta oli Söderqvistin mukaan suuren taiteellisen työryhmän tehtävien ajoittaminen. 

Ohjaaja kertoo, että teoksen työryhmä on kuitenkin toiminut erittäin hyvin yhteen.  
”Mielestäni on mahtavaa, että mukana on ollut muusikko säveltämässä teokseen kokonaan uutta musiikkia ja koreografi tekemässä koreografioita. Näytelmän tiimi on päässyt harjoittelemaan ja toteuttamaan omaa erityisosaamistaan, yhdessä olemme luoneet jotain mahtavaa”, Söderqvist iloitsee.

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kaikki esitykset löydät täältä.