Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.3.2020

Luovuus syntyy rönsyistä ja ammattitaidosta

Luovuus vaatii lujaa ammattitaitoa, jolloin pystyy toimimaan kokemuksen tuoman intuition pohjalta. Tästä olivat yhtä mieltä tiistaiseen Luovuuden tuottavuus -keskustelutapahtumaan osallistuneet asiantuntijat.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Turun AMK:n järjestämässä Luovuuden tuottavuus -tapahtumassa pureuduttiin siihen, kuinka pitää luovuus hengissä tuottavuuden paineissa. Pääpuhujana oli tutkimuspäällikkö Milla Wirén Turun yliopistosta.

− Jos luovuus on alisteinen tuottavuudelle, asetelma on jo lähtökohtaisesti haasteellinen. Jotta voisimme olla luovia, pitää sallia tietynlaiset rönsyt, eikä vain yhdenlaista tehokkuutta, Wirén totesi.

Wirén kuvaili luovuuden syntyvän mestarillisuuden ja itsenäisyyden tunteista, jotka ajavat meitä toimimaan, kun ympäristö on tarpeeksi turvallinen. Tehokkuus on luovuuden vihollinen, sillä pidemmän päälle alituinen suorittaminen ei ole hyväksi. Luovuus vaatiikin ympärilleen tietynlaista väljyyttä. 

Mutta mihin luovuutta tarvitaan? Wirenin mielestä siihen, että keksitään uusia yllättäviä asioita. Hän muistutti, että koneet eivät sitä tee.

− Koneet eivät luo uutta, eivätkä ne pysty kertomaan, mihin suuntaan meidän pitäisi mennä. Nopeat, eettiset ratkaisut tehdään intuition avulla. Harkintakyky ja mahdollisuus kuulla itseä ovat tekijät, jotka mahdollistavat kuskin roolissa pysymisen, kun maailma muuttuu yhä teknologisemmaksi.

Wirén sivusi puheessaan myös digitalisaatiota ja sitä, miltä tulevaisuuden työt näyttävät teknologian kehittyessä.

paneeli.jpg
Keskustelupaneelissa mietittiin muun muassa sitä, miten ihmisen ja koneen luovuus eroavat toisistaan.

Tapahtumassa kuultiin yrityspuheenvuorot Meyer Turun Kari Sillanpäältä, Oraksen Lauri Nordbergiltä, Auramarinen Ilkka Rytkölältä ja Valmet Automotiven Mika Kinnuselta

Kari Sillanpää kertoi, miten luovuus näkyy risteilyalusten rakentamisessa: jokaisessa uudessa laivasarjassa on uusia elementtejä. Hän totesikin luovuuden olevan maailman tärkein taito.

Lauri Nordberg oli sitä mieltä, että luovuus on leikkiä ammattitaidolla. Mika Kinnunen puolestaan muistutti, että luovassa työssä pitää olla myös sallittua mokata. Ilkka Rytkölä kertoi käytännön esimerkkejä innovoimisesta.

Puhujat osallistuivat myös keskustelupaneeliin ED Designin Markku Oksmanin kanssa. Tilaisuuden juonsivat Turun AMK:n muotoilun koulutusvastaava Tarmo Karhu sekä kone- ja tuotantotekniikan lehtori Sakari Koivunen.

Kuuntele Luovuuden tuottavuus -podcast , jossa muotoilun koulutusvastaava Tarmo Karhu ja lehtori Sakari Koivunen keskustelevat siitä, millainen merkitys luovuudella on tekniikan aloilla.