Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.9.2020

Master School: Parempi maailma video kerrallaan

Maisterista masteriksi kouluttautuva Aino Elina Muhonen on yrittäjä ja media-alan taituri, joka löysi oman kutsumuksensa muiden hyvin tehdystä työstä.

Aino Elina Muhosen opintopolusta ei käänteitä puutu. Kun häneltä kysyy, miten monipuolisen osaajan tie johti media- ja kulttuuriyrittäjyyden opintojen pariin, Aino Elina naurahtaa.

– Minulla taitaa olla opintojen näkökulmasta aika tavalla poikkeava tausta, sillä tulen kulttuurialan ulkopuolelta, hän paljastaa.

On siis syytä kerrata tapahtumia. Kun diplomi-insinööriksi alun perin opiskellut Aino Elina ei löytänyt omaa juttuaan teknistieteellisestä maailmasta, hän lähti lukemaan kauppatieteiden maisteriksi. Opintosuunniksi valikoituivat ympäristöjohtaminen ja vastuullinen liiketoiminta. Kesken opintojen Aino Elinaa kutsui media-ala.

– Lähdin Pan Visionille, joka julkaisi ja levitti elokuva- ja televisio-ohjelmia. Yhteiskunnallinen muutos on minulle tärkeä teema, ja leffapuolella minua kiinnosti elokuvan käyttäminen vaikuttamisen välineenä, hän muistelee.

Media-alan jälkeen ja maisterinpaperit kourassa Aino Elina palasi vastuullisen liiketoiminnan pariin, mutta mieleen jäi kytemään kuitenkin jotain, joka äitiyslomalla purkautui ideaksi. Niinpä hän kehitti palvelun, jonka avulla yhteiskunnalliset yritykset ja järjestöt voivat videoiden avulla viestiä innostavasti toimintansa tuloksista.

– Tarvitsin kuitenkin ponnahdusalustaa. Olin ajautunut hiukan sivuun luovalta alalta, verkostoni olivat kadonneet eikä minulla ollut media-alan tutkintoa. Siksi päätin hakea media- ja kulttuuriyrittäjyyden opintoihin.

Yhdessä kohti omia tavoitteita

Nyt opintojen alkamisesta on kulunut kaksi vuotta. Yliopistotaustaa vasten ammattikorkeakoulu näyttäytyy Aino Elinalle paikkana, jossa kohdataan ja ohjataan kohti opiskelijan omia tavoitteita.

– Master-opinnot keräävät yhteen ammattilaisia, jotka ovat jo saavuttaneet jotain omalla alallaan. Tästä lähtökohdasta syntyy hyviä keskusteluja.

Myös Turun AMK:n ohjaustuki ja opintojen sisällöt vievät aidosti kohti oman asiantuntijuuden kasvua. Oppi menee heti käyttöön, ja se on tämän koulutuksen suurin vahvuus, hän summaa.

Media- ja kulttuuriyrittäjyys on ensimmäinen kulttuurialan Master-koulutus, jossa yrittäjyys on nostettu opintojen keskeiseksi sisällöksi. Koulutus antaa median, taiteen ja kulttuurin osaajille valmiudet kehittää opiskelijan omasta ydinosaamisesta ja luovista ideoista liiketoimintaa.

Vaikka Aino Elinalle yrittäjyys on ollut tuttu juttu jo ennen Master Schoolia, hän kertoo saaneensa opinnoista yrittäjälle tärkeitä työkaluja esimerkiksi tulevaisuuden trendien haisteluun. Osaamisen lisäksi myös verkostot ovat kasvaneet.

– Koulutus on tukenut vahvasti omaa polkuani. Olen innostunut alan mahdollisuuksista ja tykkään toimia luovien tekijöiden kanssa. Opiskelukaverit ovat sanoneet, että opinnot ovat kuorineet minusta luovuuden esille, Aino Elina hymyilee.

Opinnäytetyö tukee oman palvelun kehittämistä

Master-opinnoissa keskitytään omien vahvuuksien tunnistamiseen, oman yrittäjäidentiteetin kehittämiseen ja tulevaisuuden ennakointiin. Tärkeä osa opintoja on opinnäytetyö. Media- ja kulttuuriyrittäjyyden opinnäytetöiden tavoitteena on kehittää opiskelijan omaa yritystoimintaa. Myös Aino Elinan opinnäytetyön aiheena on hänen oman palvelunsa, Vaikuttavuusvideon, kehittäminen.

– Vaikuttavuuden parempi esiin tuominen on yhteiskunnallisten yhteisöjen menestyksen kannalta todella merkittävä asia muun muassa rahoituksen näkökulmasta, hän toteaa.

Keväällä 2020 valmistuvan yrittäjän tavoitteena on nostaa vaikuttavuuskeskustelu ja -osaaminen suljetuista asiantuntijapiireistä laajempaan tietoisuuteen.

– Uskon, että mitä enemmän, laadukkaammin ja houkuttelevammin positiivisista yhteiskunnallisista vaikutuksista puhutaan, sitä paremmin osaamme tukea sitä esimerkiksi omalla ostokäyttäytymisellä.