Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.4.2020

Turun AMK hakijamäärissä kolmanneksi suosituin ammattikorkeakoulu

Korkeakoulujen yhteishaku päättyi 1.4. klo 15.00. Turun ammattikorkeakoululla oli yhteishaussa tarjolla yli 60 koulutusta tekniikan, liiketalouden, kulttuurin ja sosiaali- ja terveysalalla. Hakijoita koulutuksiin oli yli 16 000. Aloituspaikkoja nyt haettavissa koulutuksissa on noin 2000.

Kokonaishakijamäärä Turun ammattikorkeakoulun koulutuksiin on kasvanut vuoteen 2019 verrattuna. Nousussa on myös 21-vuotiaiden ja sitä nuorempien hakijoiden osuus. 

On hienoa nähdä, miten suoraan toiselta asteelta valmistuvien hakijoiden määrä on kasvussa tiivistyneen yhteistyön ansiosta. Tämä vastaa erinomaisesti kansalliseen tavoitteeseen, että opiskelijat tulisivat nuorempina korkeakoulutukseen, sanoo Turun ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Vetovoimaisimpia koulutuksia Turun ammattikorkeakoulussa olivat aiempien vuosien tapaan mm. ensihoitajan, sosionomin ja kuvataitelijan AMK-tutkintoon johtavat koulutukset. Konetekniikan AMK-insinöörikoulutuksen hakijamäärät ovat kasvaneet vaikka yhteishaussa on tänä keväänä ollut mukana myös Turun yliopiston uudet tekniikan alan koulutukset.

Hakijamäärät kasvussa

Kaiken kaikkiaan Turun AMK:iin haki kevään toisessa yhteishaussa yhteensä 16 403 hakijaa, joista ensisijaisia hakijoita oli 7184. Keskimäärin jokaista aloituspaikka kohden ensisijaisia hakijoita oli 3,71. Luvut eivät sisällä englanninkielisten koulutusten hakijoita, jotka hakivat opiskelemaan jo tammikuussa. Verrattuna muihin ammattikorkeakouluihin, Turun AMK sijoittuu hakijamäärillään kolmanneksi, heti Metropolian ja Tampereen ammattikorkeakoulun jälkeen.

Viime vuonna 2019 kevään yhteishaussa sekä englanninkielisiin että suomenkielisiin koulutuksiin haki yhteensä 14 703 hakijaa, joista ensisijaisia hakijoita oli 6741. Aloituspaikkaa kohden ensisijaisia hakijoita oli yhteensä 3,18. Hakijamäärät ovat siis selkeästi kasvaneet, mutta niitä ei voi täysin suoraan verrata keskenään, sillä yhteishakuihin on tullut viime vuoteen verrattuna muutoksia.

Aiemmin keväällä haetiin yhdessä yhteishaussa, jossa oli kaksi hakuaikaa: englanninkielisille koulutuksille tammikuussa ja suomen- ja englanninkielisille koulutuksille maalis-huhtikuussa. Tänä keväänä haku on jaettu kahdeksi erilliseksi yhteishauksi, ja kaikki englanninkieliset koulutukset on sijoitettu tammikuun yhteishakuun. Hakijoilla on mahdollisuus hakea siis kevään aikana aiempaa useampaan koulutukseen. 

Yhteishaun järjestämisestä löydät lisätietoja Opintopolusta ja tarkemmat tiedot hakijamääristä päivitetään Opetushallituksen vipunen.fi -palveluun. Kevään toisen yhteishaun hakijamäärät julkaistaan siellä aikaisintaan 2.4.

Yhteishaku jatkuu opiskelijavalinnoilla

Sosiaali- ja terveysalalla, tekniikan ja liiketalouden alalla suurin osa hakijoista valitaan todistusvalinnalla. Näillä aloilla loput hakijat valitaan AMK-valintakokeella ja Turun ammattikorkeakoulussa myös aiempien korkeakouluopintojen perusteella. 

– Hakijat ovat löytäneet aiempien korkeakouluopintojen perusteella tehtävän valinnan, sillä yli 900 hakijaa on ilmoittanut aiempia opintoja, kertoo Turun ammattikorkeakoulun opiskelijapalvelujen päällikkö Ismo Kantola.

AMK-valintakoe järjestetään 1.-5.6.2020. Mikäli koronavirustilanne vaikuttaa kokeen järjestämiseen, siitä tiedotetaan erikseen valtakunnallisesti. 

Kulttuurialalla hakija valitaan valintakokeilla. Valintakoekutsut lähetetään viimeistään 4.5. Samalla tiedotetaan myös mahdollisista erityisjärjestelyistä koronavirustilanteen vuoksi. 

YAMK-koulutuksissa hakijat valitaan monilla eri tavoin, mahdolliset valintakoekutsut lähetetään viimeistään 4.5. 

Opiskelijavalintojen tuloksia ilmoitetaan hakijoille kevään mittaan sitä mukaa, kun tulokset valmistuvat. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5. ja loput valintojen tulokset 8.7. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 15.7. klo 15.00 mennessä. Opinnot nyt haussa olevissa koulutuksissa alkavat elo-syyskuussa 2020.

Tutustu tarkemmin:

Polkuopinnot tarjoavat mahdollisuuden hakeutua tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n kautta

Opiskelijavalintojen tuloksia odotellaan vielä muutama kuukausi, mutta jo tässä kohtaa on hyvä miettiä suunnitelmaa, jos yhteishaussa ei tulekaan valituksi. Turun AMK:n avoin ammattikorkeakoulu tarjoaa mahdollisuuden suorittaa ensimmäisen vuoden opinnot ns. polkuopintoina. Polkuopintoihin haetaan kesällä heinä-elokuussa, yhteishaun tulosten valmistumisen jälkeen.

Polkuopiskelija opiskelee ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Käytännössä ainoa ero polkuopiskelijan ja tutkinto-opiskelijan välillä on se, että polkuopiskelija ei ole välttämättä oikeutettu samoihin opintososiaalisiin etuuksiin kuin tutkinto-opiskelija, kuten opintotukeen. Lisäksi avoimen AMK:n opintoina, polkuopinnot ovat maksullisia. Riittävän määrän opintopisteitä suoritettuuaan, polkuopiskelija voi hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ensimmäisen opiskeluvuoden lopulla. Jos hän tulee valituksi, opinnot jatkuvat saumattomasti tutkinto-opiskelijana saman ryhmän kanssa heti toisena opiskeluvuonna. 

Lue lisää polkuopinnoista.