Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.1.2021

Alumni: Jussi Valtonen on paljon vartijana

Jussi Valtosen tie logistiikkapäälliköksi on ollut monivaiheinen. Auto- ja kuljetustekniikan insinööriopinnot saavat nyt jatkoa ylempi-AMK opinnoista.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Kiilto ja Studio Ollila

Jussi Valtonen on tällä hetkellä osin etätöissä, toisin kuin useimmat hänen johtamassaan logistiikkayksikössä. Rekat ja rahti eivät kulje etänä - ainakaan vielä. 

Koronasta huolimatta, tai osin juuri sen takia, kiirettä pitää Kiillon logistiikkapäälliköllä. - Puhtauteen ja hygieniaan liittyvien tuotteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi ja yhteydenottoja tulee kaiken aikaa, toteaa Jussi Valtonen.

AMK-insinööri Jussi Valtonen on Kiillossa paljon vartijana. Virallinen titteli, logistiikkapäällikkö, ei paljasta koko laajaa tehtävä- ja vastuukenttää. Kiilto-konsernin tuoteportfolio on laaja: liiketoiminta ulottuu neljälle liiketoiminta-alueelle, jotka ovat ammattirakentaminen, ammattipuhtaus ja -hygienia, teollisuuden kiinnitys- ja puhdistusratkaisut sekä kuluttajaliiketoiminta. Monille tuttuja ovat kylpyhuoneen silikonit, liimat, tasoitteet ja muut rakentamisen tuotteet. 

Valtosen työsarkaa ovat puhtauteen ja hygieniaan liittyvät tuotteet niin ammatti- kuin myös kuluttajaliiketoiminnan saralla. Tuttuja puhtaus- ja hygieniatuotebrändejä ovat Kiilto-nimibrändin lisäksi muun muassa Erisan, Serto, Aisti ja Linna.

Kiillon logistiikkapäällikkönä Valtonen vastaa tilaus- ja toimitusprosesseista, tilauskeskuksen sekä logistiikkayksikön toiminnasta kaikkinensa, budjetista ja kiinteistöistä. Energiselle miehelle on vientiä: työpöydällä on Kiilto-konsernin kotimaan tilaustoiminnan kehitysprojekti. Lisäksi hän on yrityksen turvallisuusneuvonantaja Traficomin valtuuttamana sekä Tukesin valtuuttama vaarallisten kemikaalien käytönvalvoja. Toimitusketjun johtoryhmä, kansainvälisen toimitusketjun johtoryhmä. Lista alkaa hengästyttää.
 

Jussi Valtonen
Jussi Valtonen työskentelee Kiillon logistiikkapäällikkönä

Rekkakuskista logistiikkapäälliköksi

-    Aina pitää kehittää itseään, kaikki mitä on tehnyt opettaa, tiivistää Jussi Valtonen kun keskustellaan hänen ura- ja oppimispolustaan.

Kehittyä pitää ja päivittää osaamistaan. Kuljetus- ja logistiikka-alallekin automaatio ja robotit tulevat. Räätälöidyt palvelut ja kustannustehokkuus, puhumattakaan myös Kiillolla erittäin tärkeässä asemassa olevat ympäristöasiat, niissä riittää haasteita ja oman osaamisen kehittämistä.

Valtosen tie nykyiseen tehtävään on ollut monivaiheinen. Työura alkoi rekan ratissa. Rekkamiehen uran hän kokee olleen hyödyllinen. - On tärkeää että tiedostetaan myös käytännön asiat. Sä tiedät mitä kädet savessa tekeminen on, Jussi Valtonen kuvailee alkutaivaltaan. Käytännön tuntuma logistiikan ”ruohonjuuritasoon” tai ”rekanrenkaantasoon” tuo käsitystä mitä kuljetusketju on. Ehkäpä tiimiläisetkin katsovat esimiestään eri tavoin tietäen että tuolla on rekkamiehen tausta.
 

Opiskelu ei ole pakko vaan mahdollisuus

Käytäntöä ja teoriaa. Sitä on ammattikorkeakouluopiskelu. Jälkimmäistä lähti Valtonen hakemaan Turun AMK:sta 2000-luvun alussa. - Meikäläinen oli aika takamatkalla etenkin matematiikan alun suhteen, Valtonen kertoo alkuvaiheen haasteista opiskelussa, lukio- tai ammattikoulutaustaa kun ei ollut. Hakukelpoisuus AMK-opintoihin tuli työn ohella suoritetun erikoisammattitutkinnon kautta. Puurtamisen ja laadukkaan opetuksen ansiosta matematiikan opinnot etenivät kuitenkin erittäin hyvin. Varsinaiset ammattiaineet olivatkin heti alusta alkaen helpompia kun työuraa alalla oli jo takana ja teoriaa pystyi helposti linkittämään aiemmin käytännössä opittuihin asioihin. 

Valmistuminen koitti kolmen vuoden ripeän opiskelujen jälkeen ja ura ampaisi liikkeelle jo opintojen aikana VR-Yhtymällä, jossa viimeisenä tehtävänä oli vastuulla Turun varikon materiaalitoimi, tällöin jo valmiina AMK-insinöörinä. Opinnäytetyö käsitteli meijeriteollisuuden logistista prosessia, mistä tuli arvokasta oppia logistiikan kokonaisuuksien hahmottamiseen. 

VR-pestin jälkeen koitti jakso logistiikkapäällikkönä Lounaisen Suomen jätehuollon hankintarenkaassa, josta Valtonen siirtyi nykyiseen tehtävään Kiillon logistiikkapäälliköksi. 

Opintopolku ei jäänyt tähän vaan oman työpaikan tarjoamien täydennyskoulutusten lisäksi Valtonen aloitti viime syksynä ylempi-AMK -opinnot teknologiaosaamisen johtamisen koulutuksessa.
- Opiskelu ei ole pakko, vaan mahdollisuus. Koulu tarjoaa pelimerkit, mahdollisuudet. Itse päätät mitä hyötyä opiskelusta otat, evästää Valtonen nykyisiä ja tulevia opiskelijoita.