Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.5.2020

Kupittaan kampusalue tarvitsee äänestyspisteen

Kupittaan alueen opiskelijamäärä kasvaa uuteen mittaluokkaan tulevana syksynä, kun Joukahaisenkadulle valmistuu Turun ammattikorkeakoulun uudisrakennus, EduCity. Hankkeen myötä pääosa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoista ja henkilöstöstä työskentelee jatkossa yhteisellä kampuksella.

Samalla Kupittaan alue vahvistaa asemaansa Turun merkittävimpänä korkeakoulu- ja yrityskeskittymänä, jossa opiskelee, työskentelee ja asioi kymmeniä tuhansia henkilöitä joka arkipäivä.

 

Kaupunkirakenteen muuttuessa mittavasti tulee ajankohtaiseksi tarkastella erilaisten palveluiden ulottumista Kupittaalle. Alueelle on jo tullut monia kaupallisia palveluita, ja seuraavaksi alueelle avataan muun muassa uusi hotelli. 

 

– Yksi palvelu, jota alueelle on pitkään toivottu, on oma ennakkoäänestyspaikka valtakunnallisiin vaaleihin. Alueen opiskelijoille, asukkaille ja työntekijöille pitää tarjota helppo tapa äänestää 2021 kuntavaaleissa, toteaa Turun AMK:n hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen.

 

Varsinaisen vaalipäivän ja ennakkoäänestyspisteiden sijoittelusta päättävät kunnat keskusvaalilautakuntien esityksestä. Turussa ennakkoäänestyspiste on järjestetty onnistuneesti vaaleissa muun muassa Yliopistonmäen laelle, jotta äänestäminen on Turun yliopiston opiskelijoille ja henkilöstölle luontevaa ja helppoa.

 

– Turun ammattikorkeakoulun kampusrakenteen tiivistyessä on perusteltua tehdä päätös, joka tuo helposti saavutettavan ennakkoäänestyspisteen myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden keskuuteen, linjaa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtinen.

 

Nuorten äänestysaktiivisuus on valtakunnallisesti huomattavasti muuta väestöä matalampaa. Vuoden 2015 eduskuntavaleissa alle puolet nuorista äänioikeutetuista äänesti. Nuorten kiinnostus politiikkaa kohtaan on korkeimmillaan 20 vuoteen, sillä vuoden 2019 Nuorisobarometrin mukaan 61 prosenttia nuorista on vähintään jonkin verran kiinnostunut politiikasta. 

 

– Kuntien valmistautumisessa vaaleihin on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaiset mahdollisuudet vähemmän äänestävien ryhmien joukossa on osallistua tuleviin kuntavaaleihin. Ennakkoäänestysmahdollisuus vaikkapa Kupittaan kampuksen ICT-Cityssä tai EduCityssä olisi tärkeä demokratiateko nuorten äänestysaktiivisuuden eteen, sanoo Turun AMK:n hallituksen varapuheenjohtaja Niina Ratilainen.