Kansainvälisen viikon kokemuksista
Terveys ja hyvinvointi -tulosalueen kansainvälinen viikko järjestettiin 31.3.–4.4.2014. Viikko oli onnistunut. Kun ympäri Eurooppaa tulleet 45 opettajaa ja vaihto-opiskelijaa liikkuivat Ruiskadun ja Salon kampuksilla, vilske oli melkoinen.
Viikko avattiin ICT-talolla yhteisesti ammattikorkeakoulun toiminnan esittelyllä maanantaina. Myös Terveys ja hyvinvointi – tulosalueella pidettiin tiistaina aloitus koulutusjohtajan johdolla. Viikon aikana tarjolla oli monenlaista ohjelmaa. Opettajat pitivät useita luentoja Turussa ja Salossa. Lisäksi järjestettiin myös työpajoja, yhteisiä seminaareja, yrityskäyntejä ja tutustumiskäyntejä sosiaali- ja terveysalan julkisen sektorin palveluihin.
Salossa järjestettiin 13 luentoa, joissa kävi vieraita ja vaihto-oppilaita Turustakin mielenkiintoisia luentoja kuuntelemassa
- Vieraat kiittelivät erityisesti Salon yksikön koon tuomaa opiskelijaystävällisyyttä, yksikön modernia ilmettä sekä päivän aikana järjestettyjä sairaalavierailuja Salon aluesairaalan synnytysosastolle ja TK2 saattohoitoon erikoistuneelle osastolle, kertoi Salon kv-assistentti Reetta Partala.
Vuorovaikutusta tanssien ja rapin tahdissa
Opettajat ja opiskelijat saivat kokeilla toiminnallisia menetelmiä muun muassa Halaten-seminaarin työpajoissa. Siellä esittäytyivät mm. luovan tanssin ryhmä ja rap-ryhmä. From Gap to Rap –teemassa vuorovaikutusta rakennettiin rapin tahtiin. Opiskelijat jakaantuivat teemoittain ryhmiin, joissa he tekivät muutaman vinkin avulla yhteisen rapin – onnistuen hienosti yhdessä!
Oma tanssi tienä yhteisöön – Dancing to the Community -workshopin vetäjinä toimivat toimintaterapeutti Annika Lehtomaa ja tanssinopettaja Jennifer Joffs. He vetävät luovan tanssin ryhmää kerran viikossa Turun vastaanottokeskuksessa nuorille maahanmuuttajille. Workshopissa kokeiltiin tätä menetelmää suomalaisten ja vaihto-opiskelijoiden kanssa.
- Tanssia käytetään kotouttamistyössä apuna. Nuoret käyttävät tanssi-improvisaatiota, luovaa tanssia, liikkeen luomista tunteakseen iloa ja onnistumista, kertoi Joffs.
- Tanssin avulla vahvistetaan voimaantumisen kokemusten kautta nuorten osallisuutta ja tunnistetaan omia vaikutusmahdollisuuksia. Nuoret pääsevät solmimaan sosiaalisia suhteita muihin samassa tilanteessa oleviin, he ovat vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, jatkaa Lehtomaa.
Seminaarin lopuksi päivän antia koottiin yhteen ja silloin kaikki näkivät näiden ryhmien tuotokset. Ja kyllähän lisääntyneen vuorovaikutuksen ja yhteistoiminnan näki jo näiden esitysten aikana!
Tiistai-iltana vierailla oli mahdollisuus verkostoitua, kun ammattikorkean henkilöstö ja vieraat viettivät iltaa Koulu-ravintolassa. Tilaisuudessa heillä oli mahdollisuus sopia erilaisista yhteistyökuvioista esim. TKI-hankkeista tai opetusjaksoista. Keskiviikon aamu-uinnilla oli hyvä jatkaa verkostoitumista.
Positiivisia kokemuksia ja ainutlaatuisia käytänteitä suun terveydenhuollossa
Kv-opettajat olivat seuraamassa suuhygienistin koulutuksen harjoittelua Studentalin tiloissa. Opiskelijat saivat kuvata toimintaansa vieraille sekä lisäksi osoittaa englanninkielen taitonsa opettajalleen näyttökokeessa.
- Kaiken kaikkiaan kokemus oli erittäin positiivinen. Opiskelijat pääsivät autenttisissa työolosuhteissa käyttämään englantia ja alakohtaista sanastoa, totesi näytöt vastaanottanut Katriina Vesanen.
- Kv- vieraamme juttelivat myös mielellään opiskelijoiden kanssa ja kehuivat heidän kielellisiä ja ammatillisia valmiuksiaan. Vieraiden alakohtaiset kysymykset englanniksi toimivat loistavana lisänä arvioinnissa.
Haastetta tilanteeseen toi vieraaseen kieleen ja tarkkaan työskentelyyn keskittyminen samaan aikaan. Opiskelijat kuitenkin suoriutuivat tilanteesta hienosti.
- Itselle opettajana iltapäivä oli sisällöllisesti hyvin opettavainen ja mukavaa vaihtelua arviointimetodeille. Toivottavasti jatkossakin saamme näin hienoja tilaisuuksia työelämälähtöisyyden, kansainvälisyyden ja englannin integroimiseen. Työelämälähtöistä vieraan kielen opiskelua parhaimmillaan! iloitsi Vesanen tyytyväisenä.
Suun terveydenhuollon luennot olivat kaikki mielenkiintoisia ja antoivat hyvän kuvan Latvian, Liettuan ja Hollannin suuhygienistien koulutuksesta sekä miten ko. maissa on suun terveydenhuoltoa organisoitu.
- Erityisesti kiinnostavaa oli kuulla, miten eri-ikäisten lasten kohtaamisessa suuhygienistin vastaanotolla otetaan psykologinen näkökulma huomioon. Kiinnostavaa oli myös kuulla, miten Uttrechtin yliopistossa opetetaan suuhygienistiopiskelijoille hampaiden porausta ja täytteiden tekoa simulaatio-opetuksena, totesivat paikalla olleet lehtorit.
Vierailun lopuksi
Torstai-iltana vieraat pääsivät kokemaan aitoa suomalaista miljöötä ja tunnelmaa. Savusauna ja kylmä vesi tuntuivat eksoottiselta, ja ruoat saunomisen jälkeen täyttivät jokaisen vaatimustason. Viimeistään torstaina vieraat tutustuivat toisiinsa kunnolla, puhetta olisi riittänyt paljon pidempäänkin.
- Palaute viikosta oli positiivinen. Myös järjestäjän näkökulmasta kaikki meni hyvin. Oli mukavia vieraita, mukava ilmapiiri, toteaa tyytyväinen kv-koordinaattori Taina Nordgren kansainvälisen viikon päätyttyä.
Seuraava kansainvälinen viikko ulkomaalaisille asiantuntijoille on 2.-6.2014.