Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.5.2020

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa OmaTyky-hankkeessa etsitään ratkaisuja erityisesti työikäisille omaishoitajille Varsinais-Suomessa.

Toiminnan tavoitteet määritellään yhdessä

Aluksi selvitetään omaishoitajien hyvinvointia, arjen hallintaa, urasuunnittelua ja omaishoitajuuden ohella työllistymisen mahdollisuuksia edistäviä ja estäviä tekijöitä. Vastausten perusteella yhdessä heidän kanssaan asetetaan tavoitteet hyvinvoinnin ja työllistymisen edistämiseksi.

− Tarjoamme heille ohjausta ja palveluja, joita räätälöidään ja kehitetään omaishoitajien kanssa heidän tilanteeseensa sopiviksi, projektipäällikkö Kirsi Karlsson kertoo.

− Hyvinvoinnin edistämiseksi tarjoamme palveluja muun muassa arjen sujuvuuteen, omaan jaksamiseen, elintapoihin ja ergonomiaan. Työllistymisen osalta palvelut liittyvät esimerkiksi oman osaamisen tiedostamiseen, mahdollisuuksien tunnistamiseen ja työnhakuvalmiuksien edistämiseen.

Omaishoitajat pääsevät osallistumaan hankkeen järjestämiin yksilö- ja ryhmäohjauksiin. Työ- ja toimintakyvyn edistämiseen liittyvää ohjausta järjestetään pääasiassa etäohjauksena. Etäohjaus ja verkossa tuotettavat palvelut mahdollistavat omaishoitajan osallistumisen ilman, että omaishoidettavan hoitoa tarvitsee erikseen järjestää.

OmaTyky

OmaTyky – Omaishoitajien työllistymisen ja työkyvyn tukeminen -hanke (1.3.2020−31.8.2022, ESR-rahoitus) toteutetaan yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston kanssa.