Sivu päivitetty 3.6.2020

Jäähyväiset Sepänkadun kampukselle

Yksi vaihe tekniikan alan koulutuksen historiaa päättyi kun Turun AMK luovutti Sepänkadun kampuskiinteistön Turun kaupungille toukokuun lopussa. Jatkossa Turun AMK:n koulutus keskittyy Kupittaan kampukselle jatkuen myös Salossa ja Taidekampuksella Linnankadulla.

Teksti. Martti Komulainen

Tekniikan alan koulutusta on Sepänkadulla, tuttavallisemmin "Seppiksellä", ollut yhtäjaksoisesti vuodesta 1903. Tuolloin aloitti Sepänkatu 2:ssa Teollisuuskoulu. Kampuksen kiinteistöihin ovat kuuluneet vuonna 1903 valmistunut Sepänkatu 2 sekä 1960-luvulla valmistunut Sepänkatu 1 laajennusosineen.

Teollisuuskoulusta Turun ammattikorkeakouluksi

Tekniikan opetusta koulu- opisto- ja sittemmin korkeakoulutasoisena on ollut Turussa yli 170 vuotta. Sepänkadulla tekniikan koulutusta on järjestetty vuodesta 1903, jolloin valmistui lääninarkkitehti Helge Ranckenin suunnittelema koristeellinen tiilirakennus Sepänkadulle (Teollisuuskoulu, Sepänkatu 2). 

Oppilasmäärän kasvaessa rakennusta laajennettiin 1940-luvulla. Luostarinkadun puolelle valmistui muun muassa laivanrakennuslaboratorio, jossa oli silloin Suomessa laatuaan ainut laivamallien kokeiluallas.

Sepänkatu_allas.jpg
Laivamallien kokeiluallas

Teknikko- ja insinöörikoulutuksen edelleen laajentuessa tilatarve kasvoi edelleen ja vuosia toimittiin osin vuokratiloissa eri puolilla kaupunkia kunnes vuonna 1966 otettiin käyttöön uusi arkkitehti Olof Holmbergin suunnittelema Sepänkatu 1:n kiinteistökokonaisuus. Tätä laajennettiin edelleen 1990-luvulla.

Tekniikan koulutuksen vaiheita Turussa:

  • Turun teknillinen reaalikoulu (1849 - 1887) 
  • Turun teollisuuskoulu (1887 - 1941) 
  • Turun teknillinen koulu (1941 - 1943) 
  • Turun teknillinen oppilaitos (1943 - 2001) - teknillinen koulu ja teknillinen opisto (vuodesta 1945-) 
  • Turun väliaikainen teknillinen ammattikorkeakoulu (1992 - 1997) 
  • Turun ammattikorkeakoulu (1997 - )

Viimeisen vaiheen kampuksen historiassa muodosti Turun ammattikorkeakoulun toiminta vuodesta 1997. Ammattikorkeakoulun hallinnon käytössä oli kymmenisen vuotta myös synnytyssairaalana tunnettu Heideken Sepänkadun ja Sirkkalankadun kulmassa. 
Seppiksellä on koulutettu muun muassa ICT-, auto-, kone- ja rakennustekniikan sekä tuotantotalouden insinöörejä, myynnin tradenomeja, ympäristösuunnittelijoita ja muotoilijoita.

Koulutus keskittyy Kupittaalle

Jatkossa Turun AMK:n koulutus keskittyy vahvasti Kupittaan kampukselle, johon valmistuu syksyksi moderni, uusia oppimisympäristöjä ja laboratoriotiloja käsittävä EduCity. Rakennuksessa on paljon ryhmätyöiloja mahdollistaen niin henkilökunnan kuin opiskelijoiden kohtaamisia ja uudenlaista oppimista Turun AMK:ssa kehitetyn oppimisotteen, innopedan®, hengessä. Yhteiskäyttöisten oppimistilojen lisäksi EduCityssä on laboratorio- ja erityistiloja, henkilöstön työympäristö ja sisäisten palveluiden keskittymä Service Centre.

-    Jokainen kampusrakennus edustaa aina oman ajankohtansa ajatusmaailmaa. Sepänkadulla on kirjoitettu menestyksekkäästi monta lukua turkulaiseen tekniikan ja liiketoiminnan koulutukseen yli sadan vuoden aikana. Nyt olemme kuitenkin iloisia voidessamme tarjota opiskelijoillemme Suomen kehittyneimmän oppimisympäristön seuraaviksi vuosikymmeniksi, maalailee näkymiä rehtori Vesa Taatila.
 
Sepänkadun kampusvideo

Sepänkatu 1 rakennushistoriaselvitys