Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.11.2020

Syksyn webinaarissa julkaistaan selkokielistä opiskelumateriaalia yrittäjyydestä

KOKOMA-hankkeessa on järjestetty viime vuosina yrittäjyysaiheista koulutusta korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille. Hankkeen päätöswebinaari ”Maahanmuuttajat ja yrittäjyys” pidetään syyskuussa. Samassa yhteydessä julkaistaan selkokielistä opiskelu- ja ohjausmateriaalia kaikkien saataville.

Korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille tarjottiin kaksi yrittäjyysaiheista koulutusta vuosina 2019 ja 2020 osana KOKOMA-hanketta. Koulutukset toteutettiin pääasiassa verkossa, ja niiden tavoitteena oli kehittää osallistujien yrittäjyysvalmiuksia sekä suomen kielen taitoa.

– Tavoitteenani oli saada tukea ja tietoa oman yrityksen perustamisesta. Halusin oppia yrittäjän oikeudet ja velvollisuudet sekä parantaa suomen kielen taitoa. Sain kaiken tämän KOKOMA:n koulutuksessa ja olen erittäin tyytyväinen, yksi koulutukseen osallistuneista kertoo palautteessaan.

Koulutuksissa osallistujat perehtyivät yrittäjyyteen Suomessa, laativat liiketoimintasuunnitelman, vierailivat suomalaisilla työpaikoilla ja oppivat kertomaan omasta osaamisestaan eri tavoilla ja eri yhteyksissä.

Osallistujat kokivat koulutuksen lisänneen paitsi heidän yrittäjyysvalmiuksiaan myös digitaitoja ja suomen kielen taitoa. Jotkut osallistujista ovat lähteneet koulutuksen jälkeen perustamaan omaa yritystä.

Selkokielistä opiskelu- ja ohjausmateriaalia

KOKOMA eli Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoille yrittäjyysvalmiuksia vahvistamalla -hanke on toteutunut vuosina 2018–2020 ESR-rahoituksella. 

Hanketyön tuloksena valmistuneet koulutusmateriaalit ovat pian kaikkien saatavilla. Kuka tahansa voi hyödyntää selkokielisiä tehtäviä ja materiaaleja, jotka on koottu MOOC-kurssiksi kansalliselle Digikampus-alustalle. Verkkokurssin tueksi laaditaan myös ohjauskirja, joka kokoaa vinkkejä opettajille, jotka haluavat hyödyntää MOOC-kurssia omassa opetuksessaan. 

Projektipäällikkö Tiina Hirardin mukaan ohjauksella, palautteella ja yhteisöllisyydellä on tärkeä rooli niin yrittäjyyteen liittyvien sisältöjen kuin kielenkin omaksumisessa.

– Säännölliset verkkotapaamiset mahdollistivat sekä opettajan ohjauksen että osallistujien välisen verkostoitumisen ja suullisen kielitaidon aktivoimisen, Hirard sanoo.

MOOC-kurssi ja ohjauskirja julkaistaan 1.9.2020 KOKOMA-hankkeen Maahanmuuttajat ja yrittäjyys -päätöswebinaarissa. Päätöswebinaarissa kuullaan myös koulutuksiin osallistuneiden maahanmuuttajien yrittäjyystarinoita sekä Sitran puheenvuoro elinikäisestä oppimisesta. 

Ilmoittaudu mukaan webinaariin! Webinaarin tarkempi ohjelma ja osallistumislinkki saatavilla myöhemmin.