Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.8.2020

Uudet osaajat valmiina aloittamaan lukukauden

Turun AMK:ssa nähdään syksyllä paljon uusia kasvoja. Tuoreiden opiskelijoiden lisäksi myös henkilökuntaan on saatu lisäyksiä. Jetro Vesti aloittaa ohjelmoinnin ja matematiikan lehtorina ja Ari Nevalainen IoT-laboratorion projekti-insinöörinä.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Jetro Vesti tiesi jo 7-vuotiaana, että hänestä tulee isona tohtori. Tohtori on opiskellut paljon, ehkä kaikista eniten muihin verrattuna, hän päätteli.

−    Ajattelin, että se on se kaikista kovin tyyppi, Vesti naurahtaa.

Pienen pojan ajatus kantoi pitkälle: lopulta Vesti opiskeli matematiikkaa Turun yliopistossa tohtoriksi asti, juuri kuten oli suunnitellut.

−    En kuitenkaan halunnut tehdä tutkimusta koko ikääni. Opiskelin pedagogiset opinnot ja ryhdyin opettajaksi.

Työskennellessään Jyväskylän lyseon lukion matematiikan opettajana Vesti törmäsi Turun ammattikorkeakoulun työpaikkailmoitukseen. Haussa oli ohjelmoinnin ja matematiikan opettaja, ja Vesti tiesi heti, että tämä paikka on se hänen juttunsa. 

Matematiikan lisäksi Vesti on opiskellut ohjelmointia, ja Turun AMK:ssa hän pääsee hyödyntämään tätäkin vahvuusaluettaan. Myös koodausharrastus on opettanut algoritmistä ajattelua.

Mahdollisuus vaikuttaa opetuksen sisältöön

Kun syyslukukausi pyörähtää käyntiin, Vesti opettaa Turun AMK:ssa tieto- ja viestintätekniikan 1. ja 2. vuoden opiskelijoille insinöörimatematiikan ja ohjelmoinnin perusteita.

Hyppäys lukiomaailmasta ammattikorkeakouluun on avannut Vestille uusia mahdollisuuksia opetuksen järjestämiseen.

−    Pääsen vaikuttamaan opetuksen sisältöön aivan eri tavalla, kun ei ole valtakunnallista opetussuunnitelmaa, jota tulisi noudattaa tai tiettyjä oppikirjoja, kuten lukiossa. Sisältöjen suunnittelu on joustavaa ja niitä voidaan tarpeen tullen muuttaa. Toisaalta näin alkuun joutuu ahertamaan vähän enemmän, että saa kokonaisuuden haltuun, Vesti kuvailee.

Vesti on ottanut huomioon, että ammattikorkeakoulussa opiskelijoiden lähtötason kirjo voi olla laaja. Yksi voi olla lukenut lukion pitkää matematiikkaa, toinen lyhyttä, kun taas kolmas voi aloittaa opinnot ammattikoulupohjalta.

−    Tykkään opiskelijoiden yksilöllisestä kohtaamisesta, johon kuuluu myös lähtötason selvittäminen, Vesti tuumii.

Etäopetuksesta Vesti sai runsaasti kokemusta koronakeväänä, kun hän veti lukio-opetusta Teamsin kautta. Jos tulevan syksyn epidemiatilanne vaatii etäopetusta, Vesti on valmis siihenkin. 

−    Mieluiten tekisin kuitenkin lähiopetusta. Odotan, että pääsen tapaamaan AMK:n opiskelijoita, jotta näen, millaisia he ovat ja miten käytäntö lähtee rullaamaan.

PANA6200_raj.jpg
Jetro Vesti ja Ari Nevalainen aloittivat työnsä Turun AMK:ssa elokuussa.

Kehitystehtäviä laboratoriossa

IoT-laboratorion projekti-insinöörinä aloittava Ari Nevalainen on aiemmin työskennellyt testausinsinöörinä elektroniikan parissa. Nevalaisen viimeisin työpaikka oli Enics Raahe Oy, joka on elektroniikan sopimusvalmistaja.

Turun AMK:ssa Nevalainen toimii sulautetun ohjelmoinnin ja IoT-laboratorion vastaavana insinöörinä, jonka työnkuvaan kuuluvat muun muassa laboratorioympäristön kehittäminen, infran ja kaluston päivittäminen sekä tutkimusryhmien ja opetuksen tukeminen.

−    Odotan kiinnostavia työtehtäviä jatkuvasti kehittyvän teknologian parissa. Tahtoisin kehittää laboratoriota sellaiseksi, että se innostaa opiskelijoita jopa harrastamaan IoT-projekteja, Nevalainen sanoo.

Nevalainen on opintotaustaltaan sähköinsinööri (AMK) ja lisäksi hän on suorittanut kyberturvallisuuden YAMK-tutkinnon.

−    Ilo oppia uutta on ajanut opiskelemaan lisää. En halua juurtua samoille urille, vaan haluan kehittää itseäni eteenpäin. Siksi suoritan parhaillaan myös tietotekniikan maisterin opintoja, hän kertoo.

ICT-osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunasen mukaan molemmat uudet rekrytoinnit edustavat juuri sellaista näkökulmaa, jota ICT-osaamisalueella halutaan edistää: moniosaamista, kiinnostusta sekä osaamista opiskelijarajapinnassa olemiseen ja vaativaan TKI-toimintaan.  

−    Odotan uusilta rekrytoinneilta uutta näkemystä ja ajatuksia kehittää osaltaan ICT-osaamisaluetta kohti Euroopan huippua, Reunanen sanoo.
 

Tutustu myös uusiin tuotantotalouden ja ajoneuvotekniikan lehtoreihin