Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.9.2020

Haitalliset aineet historiaan Euroopasta – äänestä NonHazCity-hanke voittoon

Haitallisten aineiden vähentämiseen tähtäävä NonHazCity-hanke kilpailee Interreg Europen 30 Years Project Slam -kilpailun voitosta. NonHazCity-hanketta koordinoi Suomessa Turun ammattikorkeakoulun Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä. Äänestä hanke voittoon tykkäämällä Detox your home -videosta kilpailun Facebook-sivulla.

NonHazCity auttaa Euroopan laajuisella yhteistyöllä kaupunkeja vähentämään haitallisia aineita. Haitallisia aineita on yhä enemmän ympäristössämme. Niitä pääsee ympäristöön monista eri paikoista, kuten toimistojen sähkölaitteista, päiväkotien leluista sekä kotien siivoustuotteista ja huonekaluista. Kemikaalit kertyvät ympäristöön ja myös ihmisiin aiheuttaen esimerkiksi syöpää tai hedelmällisyyden laskua.

Hanke on lisännyt kansalaisten tietoa haitallisista aineista ja haitattomimmista arjen valinnoista Turussa, Tukholmassa, Pärnussa, Riiassa, Gdanskissa ja muissa Euroopan kaupungeissa. Tietoisuuden lisääntyessä kuluttajat voivat tehdä parempia valintoja niin arjessaan kuin työelämässäänkin.

Turun ammattikorkeakoulun Ympäristö- ja vesitekniikan tutkimusryhmä koordinoi NonHazCity-hanketta Suomessa. Haitallisten aineiden vähentämistoimenpiteitä on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Haitallisten aineiden vähentäminen on myös osa Turun ja Helsingin käynnistämän Itämerihaasteen uusinta toimenpideohjelmaa.

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä on mm. määrittänyt Turun kaupungille prioriteettiaineet sekä kehittänyt kemikaaliviisaita julkisia hankintoja. Yhdessä Turun kaupungin eri toimialojen kanssa on myös mietitty, minkälaisia vähentämistoimenpiteitä kaupungissa kannattaisi tehdä tulevaisuudessa. Toimenpiteet on kirjattu Turun kaupungin Itämerihaasteen vuonna 2018 päivitettyyn toimenpideohjelmaan. Lisäksi tutkimusryhmä on tehnyt yhteistyötä alueen yritysten kanssa laatimalla yrityksille kemikaali-inventaarioita sekä ehdottamalla yrityksille kemikaalien vähentämistoimenpiteitä.

Äänestä NonHazCity-hanke Interreg Europen 30 Years Project Slam -kilpailun voittoon tykkäämällä NonHazCity – Detox your home -videosta kilpailun Facebook-sivulla!

NonHazCity-hankkeessa (2016–2019) selvitettiin haitallisten ja vaarallisten aineiden potentiaalisia lähteitä Itämeren alueella ja laadittiin mukana oleville kaupungeille strategisia kemikaaliohjelmia, jotka tähtäävät Itämereen kohdistuvan kemikaalikuormituksen vähentämiseen. Jatkohanke NonHazCity II (2019–2021) vauhdittaa suunniteltuja toimenpiteitä sekä arvioi ja seuraa niiden toteutumista.