Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.9.2020

Julkinen taide ei ilmesty tyhjästä

KampusART-taideohjelma rakentuu parhaillaan

Syksyllä 2018 alkanut KampusART-taideohjelma on edennyt taideteosten asennusvaiheeseen. Tähän mennessä EduCityn sisätiloihin on installoitu Stig Baumgartnerin viisiosainen teoskokonaisuus Säähavaintoja sekä kolme kuvataiteen opiskelijoiden toteuttamaa teosta. Seuraavaksi paikoilleen asennetaan Noora Schroderuksen PIQUE-NIQUE ja kaksi kuvataiteen opiskelijoiden toteuttamaa teosta. Tämän jälkeen taide levittäytyy kampuksen ulkotiloihin, kun Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen Meanderi (pyörätelineillä) sijoitetaan EduCityn ja Vierailukeskus Joen väliselle pihakannelle.

Julkinen taide osana rakennusprosessia tuo mukanaan yllätyksiä

Kaikki taideohjelman teokset ovat varta vasten suunniteltuja EduCityyn. Teosten sijoittuminen korkeakouluympäristöön ja keskelle Turun Tiedepuistoa on vaikuttanut teosten luonteeseen. Taiteilijat ovat inspiroituneet muun muassa lasikattoisesta keskusaulasta ja säähavainnoista, tilojen toiminnoista ja alueen pöhinästä.

Kaupunkilaisille saattaa helposti vaikuttaa siltä, että julkiset taideteokset ilmestyvät paikalleen tyhjästä. Tosiasiassa niiden takana on pitkä prosessi, jonka aikana myöskään yllätyksiltä ei voi välttyä. Yksinkertaiseksi ajateltu rakenne tai asennus voi osoittautua haasteeksi, jonka ratkaisemiseen tarvitaan joukko eri alojen ammattilaisia. Joskus mitataan jokainen rakennuksen ulko-ovi, jotta löydetään teoksen kuljetukselle tarpeeksi leveä kulkuväylä.

- Julkisen taiteen prosesseissa keskiössä on yhteistyö. Ilman sitä julkista taidetta ei nähtäisi arkiympäristössä. Yllätyksistä ja sattumuksista syntyy kiinnostavia tarinoita, jotka jäävät usein kertomatta. Nämä tarinat tuovat teoksiin uuden tason, kertoo taidekoordinaattori Riina Kotilainen.

Tiedepuisto saa maamerkin pyörätelinettä muistuttavasta teoksesta

Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen Meanderi (pyörätelineillä) voitti KampusART-kutsukilpailun, jolla etsittiin teosideoita EduCityn pihakannelle. Tavoitteena oli löytää mieleenpainuva ja yllättävä teos, jonka toivottiin lisäävän alueen viihtyisyyttä ja luovan paikan identiteettiä. Päätös monitulkintaisen Meanderi-teoksen hankinnasta tehtiin tammikuun 2020 alussa, ja siitä asti taiteilijat ovat työstäneet teosta tiiviisti.

- Teoksen toteutuksen alettua jatkosuunnittelu vaati runsaasti aikaa. Prosessi oli yllättävän pitkä ja monivaiheinen. Matkan varrella on tullut opittua paljon uutta − niin kuin usein tapahtuu, kun tehdään jotain tekijöillekin uutta ja uniikkia. Teoksen erittäin monimutkainen muoto aiheutti päänvaivaa insinööreille rakennesuunnitteluvaiheessa, mutta myös myöhemmin koko tuotantoprosessin ajan. Esimerkiksi teoksen suurten putkien taivuttamiseen tarvittavia fasiliteetteja ei löydy montaa Suomesta. Loppuvaiheessa teosta on hitsattu kasaan lähes ympärivuorokautisesti, jotta se on saatu valmiiksi aikataulussa. Haastavan kokonaisuuden vuoksi viimeiset kappaleet hitsataan paikalleen vasta lopullisen kokoamisen jälkeen, toteaa Pulkkinen.

Kutsukilpailun alkamisesta on kulunut hieman yli vuosi, ja monen kuukauden työ tulee päätökseensä ensi viikolla, kun viisimetrinen teos asennetaan paikoilleen EduCityn ja Vierailukeskus Joen väliselle pihakannelle. Alueen dynaamisesta liikkeestä inspiraationsa saanut teos on testikoottu kertaalleen Joutsassa ja se kuljetetaan Turkuun viikon päästä. Teosta asennetaan 7.-8.10.

- Odotamme innolla, että pääsemme Turkuun kokoamaan tämän raskaamman puoleisen palapelin. Toivomme, että lopputulos palkitsee meidät, mutta myös sen kohtaaman yleisön, sanoo Rautiainen.

Lähes miljoonan euron Kupittaan kampuksen taideohjelma on taloudellisesti mitattuna yksi merkittävimpiä julkisen taiteen hankkeita Suomessa. Ohjelma toteutetaan Turun ammattikorkeakoulun ja Turun Teknologiakiinteistöjen yhteistyönä. Hanketta koordinoi Turun AMK:n Taideakatemia, joka on Suomen vanhin ja monialaisin taiteen kouluttaja.

Kuva: Anssi Pulkkinen