Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.2.2021

Virus laivalla – Turun AMK:n yhteishankkeesta ratkaisuja virusvapaaseen risteilymatkailuun

Koronaa vastaan taistellaan lujasti maaympäristön lisäksi myös meriteollisuudessa. Turun ammattikorkeakoulun ja Business Finlandin Co-Innovation-hanke Virus laivalla etsii ratkaisuja tautien torjumiseen suomalaisessa ja kansainvälisessä matkustajaliikenteessä.

Teksti: Veera Laaksonen

Hankkeen sisältö voidaan Turun ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Ilkka Rytkölän mukaan tiivistää kolmeen peruspilariin: taudin torjuntaan, testaamiseen ja jäljittämiseen sekä hoitotoimenpiteisiin laivaolosuhteissa. Jokainen prosessin vaihe vaatii osaamista erilaisilta aloilta.

Hankkeessa etsitään konkreettisia ratkaisuja muun muassa matkustaja-alusten ilmastointiin ja pintamateriaaleihin. Ratkaisuja tarvitaan myös siihen, miten tehostetaan altistuneiden seurantaa ja luodaan laivaan tehostetun hoidon yksiköitä mahdollisimman nopeasti. Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia vientituotteita ja palveluita, joiden kautta luodaan työpaikkoja suomalaisiin yrityksiin.

– Tarvitsemme osaamista todella laaja-alaisesti aina materiaalisuunnittelusta taudin digitaaliseen jäljitykseen. Tarkoituksena on löytää ratkaisuja, joilla voimme tehdä laivamatkustuksesta ihmisille turvallista ja luoda taudeille epäedulliset leviämisolosuhteet, Rytkölä tiivistää.

Virus laivalla -hankkeessa yhteistyöyritykset voivat tuoda ratkaisun tai oman innovaation testattavaksi tai edelleen kehitettäväksi. Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa tilojaan tutkimuskäyttöön. Ammattikorkeakoulussa on mahdollista tutkia innovaatioita kolmitasoisessa sisätilojen testausympäristössä.

– Meillä on mahdollista testata ratkaisuja ensiksi pienessä akvaariotilassa ja sen jälkeen jatkotestata niitä isommassa hytti- ja myöhemmin laivamittakaavassa. Näin voimme konkreettisesti tutkia ratkaisuja ennen niiden hyväksymistä ja toimeenpanemista, Rytkölä kertoo.

Tarkoitus on, että hankkeessa löydetyt ratkaisut voidaan toteuttaa sekä uudislaivoihin että jälkiasennuksina nykyiseen aluskantaan. Mukana olevat yritykset mahdollistavat ratkaisun kaupallistamisen ja kansainvälistämisen. Hyötyjiä ovat ne yritykset, jotka toimittavat tuotteita, teknologiaa ja palveluja matkustaja-aluksiin.