Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.3.2021

LVI-tekniikan koulutus vaihtuu illasta päivätoteutukseen

LVI-tekniikkaa voi jatkossa opiskella yhtenä suuntautumisvaihtoehtona rakennus- ja yhdyskuntatekniikan päiväkoulutuksessa. Tässä yhteydessä LVI-tekniikan monimuotototeutus päättyy.

Varsinais-Suomessa on ollut krooninen pula LVI-suunnittelijoista ja LVI-alan työnjohtajista jo parikymmentä vuotta. Tätä pulaa helpottamaan Turun ammattikorkeakoulussa käynnistettiin LVI-tekniikan koulutus kymmenisen vuotta sitten. 

Toiminta on jatkunut tähän asti iltaopetuksena rakennustekniikan monimuotokoulutuksen yhtenä suuntautumisvaihtoehtona. Monimuotokoulutukset on suunnattu erityisesti työn ohessa opintojaan suorittaville. Monimuotokoulutuksesta valmistuneiden määrä ei kuitenkaan ole riittänyt tyydyttämään markkinoiden tarpeita. Siksi LVI-tekniikan suuntautumisvaihtoehto siirretään rakennus- ja yhdyskuntatekniikan päivätoteutukseen. Samalla suuntautumisvaihtoehto poistuu rakennustekniikan monimuotokoulutuksesta.

Nykyisten opiskelijoiden LVI-tekniikan monimuotototeutukset päättyvät vuonna 2023.

Ensimmäinen haku ryhmään, jossa voi opiskella LVI-tekniikkaa päiväkoulutuksen suuntautumisvaihtoehtona, tapahtuu kevään 2021 yhteishaussa. LVI-tekniikan opiskelu tapahtuu osana rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörikoulutusta.

Tarjolla 70 opintopistettä

Päivätoteutuksessa LVI-tekniikan opintojen tavoitteena on tuottaa sellainen osaaminen, joka vastaa ympäristöministeriön ohjetta kelpoisuudesta vaativien kohteiden ilmanvaihdon sekä kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmien suunnitteluun. 

Vaikka kyseessä on päivätoteutus, saattaa osa opintojaksoista sijoittua iltoihin. Tämä johtuu siitä, että osassa kursseja halutaan käyttää opettajia, jotka tekevät opettamaansa asiaa päivätyönään. Näin varmistetaan opetuksen ajantasaisuus.

LVI-tekniikan opintoja on tarjolla noin 70 opintopistettä ja opetussuunnitelmassa ne sijoittuvat pääosin kolmanteen opiskeluvuoteen. Ennen LVI-tekniikan ammattiopintoja opiskelijan tulee suorittaa rakennusinsinöörikoulutuksen kahden ensimmäisen vuoden perusopinnot, jotka sisältävät muun muassa matematiikan, fysiikan, rakenteiden mekaniikan, kielten ja energiatekniikan opintoja.

Opiskelija, joka ei tavoittele vaativien kohteiden suunnittelukelpoisuuksia sekä ilmanvaihtotekniikassa että vesi- ja viemärijärjestelmissä, voi poimia opintoja tarpeidensa mukaan. Tämä voi olla kiinnostava vaihtoehto sellaiselle, jota kiinnostaa vain ilmanvaihtosuunnittelu tai vesi- ja viemärijärjestelmät.

Vaihtoehtona avoin AMK

Jos tutkinnolle ei ole tarvetta, voi pelkät LVI-tekniikan opinnot suorittaa avoimessa ammattikorkeakoulussa korkeakouludiplomi-opintoina . LVI-tekniikan korkeakouludiplomi on laajuudeltaan noin 75 opintopistettä ja opintojen suunniteltu kesto on noin 1–2 vuotta. Opiskelija saa suorittamistaan opinnoista todistuksen eli korkeakouludiplomin.

LVI-tekniikan korkeakouludiplomi-opinnoissa avoimen AMK:n opiskelijat opiskelevat samoissa ryhmissä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, ja heihin sovelletaan samoja arviointikriteerejä kuin tutkinto-opiskelijoihinkin. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.