Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.3.2021

Ilmavirtaukset vaikuttavat epäpuhtauksien leviämiseen – Petri Kalliomäen väitöstilaisuus 10.3.

Turun ammattikorkeakoulun erikoistutkija Petri Kalliomäki väittelee 10. maaliskuuta otsikolla Oviaukkojen ilmavirtaukset ja niiden hallinta, jossa tutkitaan ilmavälitteisten epäpuhtauksien leviämistä sairaaloiden eristystilojen ulkopuolelle. Tutkimuksessa selvisi useiden tekijöiden vaikuttavan epäpuhtauksien leviämiseen.

Teksti: Veera Laaksonen
Kuva: Martti Komulainen

Kalliomäen väitöskirja käsittelee oviaukkojen ilmavirtauksia oven avauksen seurauksena. Sairaaloissa potilaat, joilla on tai joilla epäillään olevan ilmavälitteisesti leviävä tartuntatauti, sijoitetaan alipaineisiin eristystiloihin taudinaiheuttajien leviämisen estämiseksi. Tästä huolimatta ilmaa ja epäpuhtauksia voi kulkeutua ulos eristystilasta esimerkiksi oven avauksen ja kulkemisen seurauksena.

Kalliomäen väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää eri tekijöiden vaikutuksia oviaukon kautta karkaavan ilman määrään ja virtauskenttiin. Tutkimus toteutettiin laboratorio-olosuhteissa eristystilamallissa. Tilassa testattiin muun muassa oven avaamisen nopeuden, aukioloajan, kulun sekä lämpötilaerojen vaikutusta oviaukon ilmavirtauksiin. Oleellista oli selvittää myös ovityyppien ja paine-eron vaikutusta. 

Tutkimuksesta selvisi useiden tekijöiden vaikuttavan karkaavan ilman määrään. Esimerkiksi liukuoven avauksen seurauksena oviaukon kautta kulkeutui huomattavasti vähemmän ilmaa kuin saranaovea käytettäessä. Myös paine-ero tilojen välillä ja tehostettu ilmavirta oviaukon kautta kohti eristystilaa vähensivät leviävän ilman määrää.

Tuloksia voivat hyödyntää sairaaloiden infektioiden torjunnasta vastaava henkilökunta sekä suunnittelijat ja insinöörit rakennettaessa uusia tai peruskorjatessa vanhoja sairaalarakennuksia. 

Kalliomäki on suorittanut väitöstutkimuksensa Aalto-yliopistossa. Väitöstilaisuutta voi seurata 10. maaliskuuta klo 12 alkaen etäyhteydellä Zoom-linkin kautta: https://aalto.zoom.us/j/68366659956