Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2021

Perustiedot kestävästä kehityksestä halutaan osaksi korkeakouluopintoja

Ymmärrys kestävästä kehityksestä on taito, jota edellytetään kaikilta tulevaisuuden työelämässä.

Teksti: Mari Loikkanen

Tulevaisuuden työntekijöiden osaamista ja tietoisuutta kestävästä kehityksestä halutaan lisätä eri toimialoilla. 

Turun ammattikorkeakoulu on mukana TOO4TO – Sustainable Management: Tools for Tomorrow -hankkeessa, jossa rakennetaan kestävään kehitykseen liittyviä tavoitteita, säännöksiä ja käytäntöjä avaava opetuskokonaisuus korkeakoulujen käyttöön. Hanketta koordinoi puolalainen Gdansk University of Technology.

Hanke koostuu kolmesta osa-alueesta, joissa kaikissa Turun AMK on mukana. Ensimmäisessä vaiheessa kootaan sekä opettajien että opiskelijoiden käyttöön dynaaminen materiaalipankki, joka sisältää muun muassa kestävän kehityksen eri alueisiin liittyviä tietolähteitä, ammattilehtijulkaisuja, lainsäädännöllisiä ohjeistuksia, videoita ja somelinkkejä.

Tämän jälkeen pilotoidaan verkossa toteutettava moduulipohjainen opintojakso. 

– Siitä on irrotettavissa pieniä osia, jotka voidaan integroida osaksi muitakin opintokokonaisuuksia. Näin kestävän kehityksen aiheita voidaan helposti tuoda osaksi monenlaisia opintoja tarpeen mukaan, kertoo hankkeessa mukana oleva Turun AMK:n lehtori ja Global Gateway -tutkimusryhmän vetäjä Marjatta Rännäli.

Turun AMK aikaansa edellä

Hankkeen viimeisessä vaiheessa toteutetaan virtuaali- ja tiimiviestinnän opas, jonka tekemisessä vetovastuu on Turun AMK:lla. Opas käsittelee virtuaaliviestinnän taitoja ja monikulttuurisessa tiimissä työskentelyä vastuullisen johtamisen näkökulmasta.

– Hankehakemusta valmisteltiin jo ennen korona-aikaa ja silloin kun suunnittelimme virtuaaliviestinnän osuutta, olimme oikeastaan aikaamme edellä. Viimeisen vuoden aikana, koronan takia, virtuaaliviestinnästä on tullut hyvin ajankohtainen niin opetuksessa kuin työelämässä. Tarve virtuaaliviestintätaidoille on vain kasvanut, Rännäli kertoo.

TOO4TO-hankkeen opetuskokonaisuus suunnitellaan erityisesti liiketalouden ja tekniikan alan opiskelijoita ajatellen, mutta suurempana tavoitteena on, että sitä voidaan hyödyntää vapaasti erilaisissa korkeakouluopinnoissa niin Euroopassa kuin laajemminkin. 

– Hankkeessa rakennettava kestävän kehityksen opintojakso sijoittuu Turun AMK:ssa Master Schoolin puolelle ja Bachelor-puolella sitä tarjotaan valinnaisena.

Opintokokonaisuuden pedagogiikka perustuu innovaatiopedagogiikkaan. Turun AMK pitää innopeda-koulutuksen muille hankkeeseen osallistuville opettajille toukokuussa.

Hanketta rahoittaa Erasmus+ ja sen kokonaisbudjetti on lähes 320 000 euroa.