Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.4.2021

Henna Knuutila kehittää tekstiilikierrätykseen liiketoimintaa pala palalta

Henna Knuutila on vuoden 2021 alusta työskennellyt asiakkuus- ja kehittämisvastaavana Rester Oy:ssä, joka rakentaa Pohjoismaiden ensimmäistä poistotekstiilien jalostuslaitosta Paimioon. Henna on työvapaalla Turun ammattikorkeakoulun lehtorin ja projektipäällikön tehtävästä.

Mitä tarkkaan ottaen teet tällä hetkellä?

– Asiakkuus- ja kehittämisvastaavana neuvottelen yritysten kanssa, jotka etsivät poistotekstiileille kierrätysratkaisua polton sijaan. Lisäksi neuvottelen yrityksien kanssa, jotka voivat hyödyntää meillä avattua kierrätyskuitua raaka-aineena. Kierrätysliiketoimintaa kehitän tekstiilien ympärille pala palaselta. 

Mikä oli Turun AMK:n rooli Resterin liiketoiminnan syntymisessä?

Kiertotalouden liiketoimintamallit oli käynnistämässä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa koko Suomessa poistotekstiilien keräystä Tekstiili 2.0 -hankkeen myötä. Tätä ennen asia oli jo noussut esiin Resu-hankkeessa. LSJH toki vastasi keräyksestä ja operoi sitä. Meiltä tuli paljon taustatukea aiheeseen liittyen: kokeiluja, vierailuja, viestintää, tutkimusta.

– Tämän jälkeen olimme mukana monen toimijan kanssa käynnistämässä Telaketju-verkostoa , joka on ollut merkittävä verkosto tekstiilien kiertotalouden edistämisessä, tuottanut tietoa ja verkottanut toimijoita niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Rester Oy:n omistajat ovat aktiivisia Telaketjun jäseniä. Telaketjun järjestämillä vierailuilla he huomasivat, että ratkaisu globaaliin ongelmaan tulee löytyä paikallisesti. 

Rester kierrättää yritystekstiilejä uudeksi tekstiilikuiduksi. Onko näkyvissä samanlaista toimintamallia yksityisten kuluttajien käytöstä poistetuille tekstiileille?

– Tällä hetkellä LSJH rakentaa meidän omistamalle laitokselle vastaavaa linjastoa kuin meille. Teemme paljon yhteistyötä. Molemmilla on toki omat raaka-aineet ja mekaaniset kuidun avauslinjastot.  LSJH:n tavoitteena on lähitulevaisuudessa kasvattaa kapasiteettia ja ottaa vastaan koko Suomen osalta kuluttajien poistotekstiilit kierrätykseen. Poistotekstiilin erilliskeräysvelvoite astuu voimaan 2025 koko EU:n alueella, meillä on hyvä etukeno ja voimme jatkossa myydä osaamista ja teknologiaa myös muihin maihin.

Rester Oy

 

Millaisena näet tekstiilikierrätyksen liiketoimintamahdollisuudet tulevaisuudessa?

– Tämä on kasvava ala. Luonnonvarojen ylikulutuksen pitää loppua. Pitämällä raaka-aineet kierrossa pystytään vaikuttamaan luonnonvarojen ylikulutukseen sekä ilmastonmuutokseen. 

Voitko jo kertoa jotain seuraavista projekteistasi, kun (toivottavasti) palaat Turun ammattikorkeakouluun?

– Varmasti ne linkittyvät vahvasti yritysten kanssa yhteiskehittämiseen ja kiertotalouteen. Tiimillä on ilman minuakin kova vauhti päällä, paljon menossa ja tulossa yrityshankkeita, joten mikäli palaan, hyppään kelkkaan ja annan mennä.

Lue lisää Talk-lehden artikkelista:

Uuden ajan tekstiilin jalostuslaitos nousee verkostojen voimasta

 

Artikkeli on osa Turun AMK:n vuoden 2020 vuosikertomusta.

Tutustu  vuosikertomukseen