Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.6.2021
Valmistuvien kuvataiteilijoiden NYTT 2021 -näyttely Turun Taidehallissa

Valmistuvia kuvataiteilijoita palkittiin stipendein

Turun AMK:n kuvataiteen koulutuksesta on kevään 2021 aikana valmistunut 18 kuvataiteilijaa (AMK). Valmistuville kuvataiteilijoille on perinteisesti jaettu stipendejä, joiden perustana on koulutuksen tiivis yhteistyö alueen taideyhteisöjen ja -yhdistysten kanssa.

NYTT 2021 -näyttely nähtiin muun muassa Turun Taidehallissa. Kuvassa Susanna Selinin ja Fanny Varjon teoksia. Kuvaaja: Susanna Selin

- Taide on yksi mahdollisuus mielekkään ja uteliaan elämän rakentamiseen, johon sisältyy myös jatkuva oppiminen. Taidekoulutus puolestaan mahdollistaa kunkin opiskelijan oman erityisen äänen ja ilmaisun löytämisen, oman ajattelun kirkastamisen, mikä on yksi Taideakatemian kuvataiteen koulutuksen vahvuuksista, kuvailee kuvataiteen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara.

Vuonna 2021 stipendin sai kuusi Turun AMK:n kuvataiteen koulutuksesta lukuvuoden 2020−2021 valmistuvaa kuvataiteilijaa. Stipendien jakoperusteina olivat ammattimaisen taiteellisen työskentelyn lisäksi muun muassa yhteisölliset toimintatavat, oman tien kulkeminen ja monipuolisuus. 

- Itse ajattelen, että opettajuus on ennen kaikkea sitä, että pyrimme luomaan tilan, jossa opiskelijat voivat viedä eteenpäin omanlaista ja sitä omaäänistä, omiin lähtökohtiin ja kiinnostuksiin pohjautuvaa tekemistä. Se vaatii ennen kaikkea rohkeutta, uteliaisuutta ja luottamusta omiin taitoihin ja kykyä ajatella sekä luovasti, että kriittisesti, sanoo nykytaiteen lehtori ja valmistuvien ohjaaja Henna-Riikka Halonen. 

Kuvataiteen valtakunta  -näyttely kokoaa kesällä yhteen juuri valmistuneet kuvataiteilijat kaikista Suomen kuudesta kuvataidetta opettavasta ammattikorkeakoulusta. Näyttelyn kuratoivat Krister Gråhn ja Riikka Lenkkeri. Turun AMK:n kuvataiteen koulutuksesta valmistuneista kuvataiteilijoista ovat mukana Sylvester Kivelä, Susanna Selin, Aleksi Systä ja Fanny Varjo. Kuvataiteen valtakunta -näyttely nähdään Mänttä-Vilppulassa 11.6.−29.8.2021.

AARK-residenssistipendi

AARK- residenssistipendi myönnettiin Niina Villanuevalle.  Niina Villanueva on lahjakas taiteilija, joka paneutuu suurella intensiteetillä taiteelliseen työskentelyyn, joka maalauksien lisäksi käsittää myös kokeellisia saviteoksia sekä omintakeisia keramiikkaveistoksia. Yhteisöllisyys on tärkeä arvo, ja hän on mukana monessa projektissa kollegoidensa kanssa kehittämässä uusia avauksia taiteen kentälle.

Niina Villanueva saa kuukauden työskentelyjakson AARKissa (Archipelago Art Residency in Korpo), jonka rahoittaa Sparbanksstiftelsen för Korpo.

Archipelago Art Residency in Korpo (AARK) on Turun saaristossa sijaitseva taiteilijavetoinen residenssi, jota ylläpitää voittoa tavoittelematon yhdistys. Residenssi tekee yhteistyötä paikallisten ihmisten ja ammattitaiteilijoiden kanssa. Residenssin perustajat ovat taiteilija Renja Leino, joka on myös AARKin taiteellinen johtaja ja koordinaattori, ja hänen miehensä Bengt Andersson.
 

B-stipendiaatti

Nykykulttuuriyhdistys Suunnitelma B ry:n näyttelystipendi myönnettiin Sylvester Kivelälle. B-stipendiaatti saa maksuttoman kolmen viikon näyttelyajan B-gallerian päätilaan keväälle 2022. Stipendiaatin valitseminen perustui lopputyönäyttelyn teoksen ja teostekstien arvioitiin, siihen kuinka tekijä on onnistunut esittämään konseptinsa yleisölle ymmärrettävästi ja kiinnostavasti. 

Sylvester Kivelän teoskokonaisuus, #FF69CD linssien läpi, 2021 (video, ääni, novelli) teki juryyn vaikutuksen herättämällä heissä "ihastusta ja inhoa", kuten Kivelän nytt.fi-sivustolla olevassa vähäsanaisessa taiteilijaprofiilissa luvataan. Yksipuolisen ihastuksen ihanaan kamaluuteen johdattelevat puhelimeen kirjatut muistiinpanot, jotka poukkoilevat ajallisesti, kuljettaen lukijansa äärimmäisistä tunneskaaloista toisiin, vaaleanpunaisista hattaroista syöksytään hetkessä aina mustaan liejupohjaan asti. Teoksen video-osassa groteski ja eroottinen kietoutuu toisiinsa pitäen katsojaa otteessaan, ja yhdessä äänimaailman kanssa tunnelma muodostuu toisaalta painostavaksi, ja kuitenkin sellaiseksi jota ei voi olla katsomatta.

B-galleria aloitti stipendiohjelman yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2018. B-galleriaa ylläpitävän Nykykulttuuriyhdistys Suunnitelma B ry:n jäsenistä koottu jury valitsee vuosittain kuvataiteen koulutuksesta valmistuvista opiskelijoista taiteilijan, jolle myönnetään näyttelystipendi seuraavalle vuodelle. Yhteistyömallilla B-galleria haluaa tukea uransa alussa olevia taiteilijoita ja rohkaista heitä toteuttamaan projekteja omista lähtökohdistaan käsin. Seuraavalle vuodelle sovittu näyttelyaika on nuorelle taiteilijalle kiinnekohta, jota kohti kulkea heti valmistumisen jälkeen ja yhdistys toivoo, että stipendi kannustaa kunnianhimoiseen ja kokeilevaan taiteelliseen työskentelyyn.
 

Turun taidegraafikot ry:n stipendi

Turun Taidegraafikot ry jakaa työskentelystipendin kuvataiteilijalle, joka työskentelee taidegrafiikan menetelmin. Vuonna 2021 stipendi myönnettiin Venla Torpalle. Stipendin saaja saa vuoden pajapassin Turun Taidegraafikoiden grafiikan työhuoneelle.

Turun Taidegraafikot ry on vuonna 1933 perustettu alueellinen taiteilijayhdistys, joka edistää taidegrafiikan tunnettavuutta ja tukee jäsentaiteilijoita ammatillisissa asioissa. Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä lähes 100 jäsentä. Yhdistys harjoittaa aktiivista näyttelytoimintaa ylläpitämässään näyttelytilassa Galleria Joellassa. Aurajokirannassa sijaitsevassa galleriassa järjestetään vuosittain noin 13 näyttelyä kuvataiteen eri alueilta. Gallerian yhteydessä toimii Turun Taidegraafikoiden grafiikanmyymälä, joka tarjoaa yleisölle monimuotoisen valikoiman taidegrafiikkaa. Turun Taidegraafikot ylläpitää Raunistulassa sijaitsevaa grafiikanpajaa, joka on suunnattu yhdistyksen jäsentaiteilijoiden ja myös muiden grafiikanmenetelmiä hallitsevien henkilöiden käyttöön. Yhdistys järjestää vuosittain kursseja eri grafiikantekniikoista pajalla.

Turun Saskioiden stipendit

Turun Saskiat jakavat perinteisesti kaksi stipendiä valmistuville kuvataiteilijoille. Yhdistyksen puheenjohtaja Eija Ojanen jakoi stipendit Jessica Koivistoiselle ja Jenni Laaksoselle.

Jessica Koivistoinen uskaltaa innovatiivisesti yhdistää nykytaidetta, installaatioita ja teatterin perinteitä. Hänen taiteellinen työskentelynsä on taitavaa ja osoittaa erityistä herkkyyttä materiaaleja kohtaan. Jessica Koivistoinen vie myös asiat tinkimättömästi loppuun asti ja hänen työskentelynsä on ammattimaista.

Jenni Laaksosen taiteellinen työskentely on ajan hermoilla, rohkean kokeilevaa, rajoja rikkovaa ja innovatiivista. Hän on opiskellut hyvällä asenteella ja taiteellisen opinnäytetyöprosessin aikana tehty oivallus ja loikka tapahtui hienolla intensiteetillä. Jenni Laaksonen on yllätyksellinen, yhteisöllinen ja monipuolinen tekijä.

Saskiat on hyväntekeväisyysjärjestö, joka on saanut nimensä Rembrandtin vaimon Saskian mukaan.  Turussa toiminta alkoi vuonna 1955, ja esikuvana oli vuonna 1948 perustettu Helsingin Saskia. Nykyinen jäsenistö koostuu naisista, jotka ovat kiinnostuneita toiminnallaan tukemaan taiteilijoita ja heidän mahdollisuuksiaan taiteen tekemisessä. Yhdistys toimii aktiivisesti ja jäseniä on noin 230.

Viljo Hurmeen säätiön stipendi

Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiön stipendi myönnetään motivoituneelle ja kuvataiteellista lahjakkuutta osoittaneelle maalaustaiteen opiskelijalle. Stipendillä säätiö haluaa tukea ja kannustaa valmistuvaa opiskelijaa hänen taiteessaan.

Anu Perkkiön taiteellinen työskentely on kokeilevaa. Hän uskaltaa muuttua, muokata ja etsiä. Anu Perkkiö suhtautuu tekemiseen vakavasti, mutta myös ilolla ja uteliaisuudella. Hänen työskentelynsä vahvuutena ovat monitaiteisuus ja yhteisöllisyys sekä toiminta osana kollektiivia. Anu Perkkiö on määrätietoinen ja kokeileva taiteilija – oman tiensä kulkija.

Taidemaalari Viljo Hurme ja hänen vaimonsa Aune Hurme perustivat vuonna 1982 säätiön, jonka tarkoituksena on ”säilyttää ja turvata taidemaalari Viljo Hurmeen taiteellinen elämäntyö ja tukea ensisijaisesti salonseutulaisten kuvataiteen harjoittajien opinto- ja kehittymismahdollisuuksia sekä parantaa heidän työskentelyolosuhteitaan”. 

Lue lisää ja tutustu näyttelyyn virtuaalisesti

Turun Piirustuskoulu Nyt! 2021 -julkaisu (pdf)

Tutustu NYTT 2021 -näyttelyyn virtuaalisesti.  Valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely nähtiin Turun Taidehallissa, Brinkkalan galleriassa ja Turun Vartiovuoren Vesisäiliössä 19.3.–25.4.2021.

NYTT-verkkosivut