Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.6.2021

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta entistä vaikuttavampaa ja laajempaa

Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on ottanut viimeisen vuosikymmenen aikana suuren harppauksen eteenpäin. TKI-toiminnan laajenemisen ja vaikuttavuuden kasvun takana on ulkoisen rahoituksen ja henkilöstömäärän kasvu.

Ammattikorkeakouluille on kehittynyt vahvat painoalat, joissa tutkimus- ja kehittämistyötä ovat tekemässä alansa kansainväliset huippuosaajat. 

Arene julkaisi 10.6.2021 Vaikuttava ammattikorkeakoulu - TKI-toiminta ammattikorkeakouluissa 2021-raportin, jossa esitellään ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Raportissa esitellään ammattikorkeakoulujen tekemiä tutkimus- ja kehittämishankkeita sekä tarkastellaan TKI-toiminnan rahoitusta ja henkilöstömäärän kehitystä.

– Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan määrän lisääntyminen ja toiminnan luonne on muuttunut kuluneella vuosikymmenellä. Pienistä erillishankkeista on siirrytty entistä laajempiin ja vaikuttavampiin kokonaisuuksiin. Toimintaan on kyetty hankkimaan aikaisempaa enemmän kansainvälistä rahoitusta ja samalla alueellisen työelämän rooli hankkeissa on kasvanut, toteaa Arenen TKI-valiokunnan puheenjohtaja ja Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila 

Ammattikorkeakouluilla vahvat painoalat

Raporttiin on koottu ammattikorkeakouluista esimerkkejä tutkimus- ja kehittämishankkeista. Esimerkkihankkeet on jaettu neljää eri kokonaisuutteen: kiertotalous, digitalisaatio, yhteiskunnallinen kehitys ja liiketoiminta. Esitellyt hankkeet kytkeytyvät myös tiiviisti kunkin ammattikorkeakoulun strategisiin painoaloihin. 

Turun ammattikorkeakoulun painoalat

  • tulevaisuuden tuotantoteknologiat
  • kiertotalous
  • myynti
  • älykkäät toimintaympäristöt
  • terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
  • taiteen merkityksellisyys
  • osallisuuden ja toimijuuden lisääminen
  • tietoperusteinen johtajuus

***

Lataa raportti Vaikuttava ammattikorkeakoulu (pdf) käyttöösi. 

Katso video, jossa Turun ammattikorkeakoulun rehtori, Arenen TKI-valiokunnan puheenjohtaja Vesa Taatila kertoo raportin tuloksista.

Lue lisää Turun AMK:n tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnasta.