Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.6.2021

Aleksandria Jokiniemi on ensimmäinen Turun AMK:sta valmistunut muotoiluinsinööri

Tänä keväänä valmistunut Aleksandria Jokiniemi on ensimmäinen Turun ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoiluinsinööri. Opinnot ovat osa konetekniikan insinöörikoulutusta.

Teksti: Veera Laaksonen
Kuva: Aleksandria Jokiniemi

Jokiniemi kertoo muotoilun opiskelun sisältävän konetekniikan perusopintojen lisäksi ergonomiaa, käytettävyyteen liittyviä asioita, visuaalista esittämistä, piirtämistä, väriteoriaa, 3D-mallinnusta sekä muotoiluajattelua ja palvelumuotoilua.

– Opinnot olivat mielenkiintoisia ja laaja-alaisia, minkä ansiosta kaikista aihealueista oppi perusteet. Lisäksi otin valinnaisena aineena tuotekehitystä, Jokiniemi kertoo.

Jokiniemi kertoi pohtineensa pitkään erikoistumistaan. Lopulta hän päätyi muotoiluun, sillä muut erikoistumisalat tuntuivat liian kapea-alaisilta.

–Minä tykkään siitä, että osaan mahdollisimman montaa asiaa muutenkin kuin perustasolla. Muotoiluopinnot sisälsivät eniten myös niin sanottua yleistä alan osaamista, minkä ansiosta minulla on nyt todella laaja skaala tietotaitoa työnhakua ajatellen.

Mielekkäimmiksi opinnoiksi Jokiniemi nostaa palvelumuotoilun ja muotoiluajattelun opintojaksot. Myös käyttäjälähtöisyys osoittautui mielenkiintoiseksi aihealueeksi. Jokiniemen mukaan insinöörin opinnoissa tekninen ajattelutapa tulee tutuksi, minkä lisäksi olisi tarpeellista ymmärtää myös käyttäjien näkökulmaa.

Käyttäjälähtöisyys näkyi myös opinnäytetyön aiheessa

Opinnäytetyönsä Jokiniemi teki yritystoimeksiantona PDM2pk – Tuotetiedon hallintaa pk-sektorille -hankkeeseen liittyen. Käyttäjälähtöisestä ajattelusta oli tässäkin hyötyä.

Opinnäytetyössään Jokiniemi kartoitti, mitä yleisiä asioita tulee ottaa huomioon, kun yritys on valmistautumassa tuotetietojen, tuotteen elinkaaren tai uusien ohjausjärjestelmien hallintaan ja käyttöönottoon.

– Tutkin, mitä kaikkea yrityksen toimintaan liittyy ja mistä tietoa voi etsiä. Laatimassani raportissa havainnollistan kuvioiden ja esimerkkien avulla, miten yrityksen prosessit ja toiminta vaikuttavat järjestelmien valintaan ja miten jo olemassa olevia järjestelmiä voidaan hyödyntää tuoterakenteiden määrittelyssä, Jokiniemi avaa opinnäytetyönsä aihetta.

Yksi opinnäytetyön tavoite oli selvittää miten järjestelmät tulisi suunnitella niin, että käyttäjälähtöisyys toteutuu mahdollisimman hyvin ja ne olisivat työntekijöille mielekkäitä käyttää.

Jokiniemi kertoo opinnäytetyöraporttinsa loppupäätelmissä näin: ”Tutkimalla organisaation tavoitteita, tarpeita sekä mahdollisen järjestelmän sidosryhmiä voidaan löytää yritykselle sopiva ratkaisu, joka palvelee oikealla tavalla ja tehostaa yrityksen laadun- ja tiedonhallintaa.”

Suunnitelmissa yrittäjyys

Opinnäytetyö valmistui ajallaan ja Jokiniemi valmistui virallisesti kesäkuussa. Hän suunnittelee paraikaa uraa yrittäjänä.

– Tällä hetkellä muotoiluinsinööreille ei suoranaisesti ole työpaikkoja, tai ainakaan työnantajat eivät vielä ole heränneet muotoiluosaamisen hyödyntämiseen insinöörimaailmassa. Suunnitelmissani on tällä hetkellä ryhtyä yrittäjäksi ja konsultoida yrityksiä esimerkiksi palvelumuotoiluun liittyvissä asioissa.

Tulevaisuudessa Jokiniemi toivoo, että yritykset alkavat ymmärtää palvelumuotoilun hyödyt myös itse yrityksen kehittämisessä yhdessä business designin kanssa. Business design yhdistää luovuuden, strategisen ajattelun sekä menetelmien nopean testaamisen liiketoiminnan haasteiden ratkaisemiseksi.

Voit tutustua Jokiniemen opinnäytetyöstä kertovaan blogitekstiin tästä .

Lue myös:
Muotoilua opiskellaan käytännönläheisyys edellä – osaaminen antaa lisäarvoa tutkintoon