Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.8.2021

Kupittaan kampuksella on Suomen ensimmäinen hamppurakenteinen lämmin rakennus

Sympaattinen keltaovinen mökki Turun AMK:n Kupittaan kampuksen sisäpihalla ei ulospäin paljasta miten uniikki se on. Mökki on hamppurakentamisen koetalo, ensimmäinen lämmitetty hampputalo Suomessa.

Teksti: Martti Komulainen 
Kuvat: Martti Komulainen

Hampputalo rakentui Lemminkäisenkadun sisäpihalle puolivahingossa kesällä 2017, ja lattialämmitysjärjestämän ansiosta siitä tuli Suomen ensimmäinen hamppurakenteinen lämmin rakennus. 
 
Alunperin oli tarkoitus tutkia valutekniikoita ja hamppurakenteita hallissa rakennettavien elementtien avulla, mutta päädyttiinkin rakentamaan koetalo kun vielä tontin omistava Turun koneteknologiakeskus ja Turun rakennusvalvontakin suhtautuivat hankkeeseen myötämielisesti.
 
- Kävi vähän niin, että piti tehdä tuluskukkaro, mutta tehtiinkin takki ja housut, kuvailee  Rakenneratkaisuja hampusta -hankkeessa työskennellyt Turun AMK:n hankeasiantuntija Päivi Simi.
 
Pienessä 9 neliön mökissä mitataan antureilla kosteusoloja hamppu-kalkkiseosrakenteisessa seinässä. Koko rakentamisprosessikin toi jo arvokasta uutta tietoa miten operoida uudenlaisen rakennusmateriaalin kanssa.

Hiilipositiivista rakentamista

Kuituhampun käyttäminen rakennusmateriaalina on aivan uutta Suomessa. Muualla Euroopassa sen sijaan se on jo käytössä.

Simi liputttaa hamppurakentamisen puolesta ja kehuu sitä yhdeksi ilmastoystävällisimmistä rakennusmateriaaleista.
 
- Rakenne on hengittävä, eristävä ja ekologinen. Rakentamisen hiilijalanjälki on negatiivinen, eli se sitoo hiiltä. Elinkaaren loppupäässä hamppurakenne voidaan purkaa ja kierrättää 100 %:sesti, Päivi Simi kertoo.
 
Hamppurakenne koostuu sammutetun kalkin, hamppupäistäreen (kuituhampun varren sisäosa) ja veden seoksesta, joka valetaan muottien väliin joko käsin tai hamppurakentamiseen kehitetyllä ruiskuvalulaitteella. Massasta voidaan tehdä myös harkkoja ja elementtejä. 
 
Hampputalo toimii tällä hetkellä testitalona, ja sitä on esitelty kauempaakin tulleille hamppurakentamisesta kiinnostuneille tahoille. Se on kalustettu työhuoneeksi, joten sinne voi mennä työskentelemään tai vain nauttimaan hiljaisuudesta. Ulkoseinissä on lautavuoraus, ja sisäseinät ovat kalkkirapattu. Hengittävyys on huomioitu pintaratkaisuja myöten, muoveja ei ole missään.  
 
Hampputalo oli osa EARK-rahoitteista Rakenneratkaisuja hampusta-hanketta, joka toteutettiin vuosina 2016-2018. Hankkeessa saatiin paljon uutta tietoa hamppurakentamisen kaupallisen suunnittelun ja tuotteistamisen tueksi. Tieto on koottu oppimateriaaliksi Hampputalo - julkaisuun, joka on ilmaiseksi ladattavissa Turun AMK:n nettisivuilta   http://julkaisut.turkuamk.fi/isbn9789522167026.pdf

Video rakentamisvaiheesta: