Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.9.2021

Uusi opas auttaa akuutisti sairastuneen geriatrisen potilaan arvioinnissa

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja-sarjan tuore opas on tarkoitettu erityisesti sairaanhoitajille ja lääkäreille, jotka ovat tekemisissä äkillisesti sairastuneiden iäkkäiden henkilöiden kanssa.

Teksti: Aleksi Rajamäki

Tutkimusten mukaan iäkkään toimintakyvyn kohdennettu arviointi päivystyspoliklinikalla tukee hänen myöhempää kotona selviytymistään. Samalla se vähentää päivystyspoliklinikalle uudelleen hakeutumista sekä varsinaisia sairaalajaksoja. Noin 20 prosenttia päivystyspoliklinikalle tulevista potilaista on yli 75-vuotiaita.

Turun AMK:n hoitotyön opettaja Jonna Laine ja Turun kaupungin geriatrisen poliklinikan osastonlääkäri Laura Viikari ovat laatineet käytännönläheisen oppaan päivystyspoliklinikalla työskentelevien työn tueksi. Oppaan avulla on mahdollista arvioida potilaan toimintakyvyn muutosta ja hoidon tarvetta akuutin sairastumisen tai kroonisen sairauden pahenemisen yhteydessä.

– Monisairaan ja hauraan iäkkään tilanteen arviointi vaatii geriatrista osaamista ja kokonaisvaltaista tai kohdennettua, moniammatillista tiimityötä sekä oikea-aikaista puuttumista, kirjoittajat tähdentävät.

– Kun iäkäs ja monisairas potilas hakeutuu päivystyspoliklinikalle, hänellä ei välttämättä ole selvää johto-oiretta, vaan tulosyy saattaa olla epämääräinen ’yleistilan lasku’ tai ’kotona pärjäämättömyys’. Epämääräisten syiden taustalta voi kuitenkin olla esimerkiksi kiireellistä hoitoa vaativa sydäninfarkti.

Opas akuutisti sairastuneen geriatrisen potilaan arviointiin on alun perin tehty Turun kaupunginsairaalan geriatrisen poliklinikan sekä sisätautiosastojen käyttöön, mutta sitä on mahdollista hyödyntää missä tahansa päivystyspoliklinikalla tai vuodeosastolla.   

Opas akuutisti sairastuneen geriatrisen potilaan arviointiin