Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.11.2021

Korjausta ja vuokrausta ostamisen sijaan – Turun AMK:n hankkeet vastaavat kuluttajakiertotalouden haasteisiin

Turun AMK:n uudet kuluttajakiertotalouden hankkeet etsivät vastauksia siihen, miten saamme kiertotalouden onnistumaan kansalaisen, ympäristön ja liiketoiminnan näkökulmista.

Teksti: Siiri Welling
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää


Voisiko arkivaatteet vuokrata omistamisen sijaan? Turun ammattikorkeakoulu pohtii tätä kysymystä uudessa kiertotalouden hankkeessa, Paas Pilotsissa yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun ja VTT:n kanssa. 

–PaaS Pilotissa pilotoidaan jakamistaloutta vaatteiden kanssa. Ajatuksena on saada dataa siitä, mitä asioita ihmiset haluaisivat vuokrata ostamisen sijaan ja esimerkiksi millä hinnalla, selittää palvelumuotoilija Inka Mäkiö Turun ammattikorkeakoulusta.
 
Liiketoimintamallin soveltamista voi pilotin jälkeen laajentaa koskemaan myös muita tuotteita, kuten esimerkiksi työkaluja tai astioita. Hankkeessa VTT hoitaa datan analysoinnin.

Turun AMK:n pääyhteistyökumppani arkivaatteiden palvelun pilotoinnissa on Pure Waste Textiles Oy. LAB-ammattikorkeakoulu puolestaan tekee tutkimusta hankkeessa erityisesti Image Wearin kanssa, joka tarjoaa työvaatteita. 

– Huomasimme aiemmissa hankkeissa, että liiketoimintamallit ovat erilaiset, jos yritykset myyvät tai vuokraavat työvaatteita tai tavallisia arkivaatteita kuluttajalle. Pyrimme tässä hankkeessa muun muassa tutkimaan tarkemmin näiden liiketoimintamallien eroja, selventää Mäkiö. 

Korjaus- ja huoltopalveluiden kautta tuotteiden käyttöikä pidemmäksi

Mäkiö on mukana myös toisenlaisessa kuluttajakiertotaloushankkeessa, Kuluttajakiertotalouden osaamisalustassa. Siinä ydinajatuksena on tavaroiden elinkaaren pidentäminen. 

– Jos kuluttajalla on vaikka vaate rikki, voisi hän netissä olevan alustan kautta hakea yksinkertaisia korjausohjeita, tai lähellä olevien yritysten palveluita, kertoo Mäkiö. 

Aluksi Kuluttajakiertotalouden osaamisalusta -hanke keskittyy tuttuihin arkipäivän kuluttajatuotteisiin. Hanke vastaa osaltaan hallituksen kiertotalouden strategiseen ohjelmaan, joka julkaistiin tänä vuonna. Ohjelmassa asetetaan tavoitteet ja mittarit, määritellään tarvittavat toimet ja varataan resurssit kiertotalouden edistämiseksi ja systeemisen muutoksen aikaansaamiseksi. Suuremmassa skaalassa kiertotalouden strategia on osa hallituksen tavoitetta päästä hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä.   

Kuluttajakiertotalouden osaamisalusta -hankkeessa Turun AMK:lla on partnerina Infine Oy ja CoReorient Oy . Infine on ostavastuullisesti.fi -sivuston takana ja CoReorient on puolestaan kehittänyt kestäviä ja yhteisöllisiä jakamistalouden palveluita jo vuodesta 2011 lähtien. CoReorient tarjoaa muun muassa palvelun Hansankorttelin pyöräparkkiin , joka kestää tämän vuoden loppuun asti. 

– CoReorientilla on alustanäkemystä ja Infinellä vahvaa markkinointitaustaa, kertoo Mäkiö.

PaasPilots -hanke päättyy ensi vuoden kesäkuussa, Kuluttajakiertotalouden osaamisalusta jatkuu vuoden 2023 helmikuuhun asti. Hankkeita vetää Turun AMK:n Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä.