Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.12.2021

Hyvä kiinteistönvälittäjä välittää – Turun AMK:n kiinteistönvälityksen opinnot tarjoavat laajempaa näkökulmaa

Turun AMK:n kiinteistönvälityksen opinnot liittävät yhteen rahoituksen ja kiinteistönvälityksen.

Teksti: Siiri Welling

Minkälaisia taitoja tarvitsee hyvä kiinteistönvälittäjä? Entä mitä kiinteistösijoittajan tulisi ottaa huomioon ennen kiinteistön ostoa? Turun ammattikorkeakoulun koulutusvastaava ja lehtori Jukka Rantala on oman pitkän työkokemuksensa kautta huomannut, että kiinteistönvälittäjältä vaaditaan usein enemmän, kuin mihin kiinteistönvälittäjä pystyy. 

–  Kiinteistönvälittäjille ei ole välttämättä olemassa koulutusta. Ainoa koulutus on LKV-tutkinto, mutta se on käytännössä vain lähes puhdas lakikirjatentti. Kiinteistössä sen osaamisen pitäisi keskittyä asiakkaan, sekä ostajan että myyjän, tarpeisiin. Välittäjä on välittämässä, sanoo Rantala. 

Rantala on itse toiminut kiinteistönvälittäjänä ja ammatti-isännöitsijänä, ja omaa isännöitsijätutkinnot AIT:n ja ITS:n LKV:n lisäksi. Siksi hän tietää, mistä puhuu. 

Rantalan mukaan nykyiset kiinteistönvälittäjät ovat saattaneet kerryttää kokemusta useiden vuosien ajan yrityksen ja erheen kautta. Suuri osa näistä konkareista on kuitenkin siirtymässä eläkkeelle. Kun palkkarakenne on kiinteistönvälityksessä joko kokonaan tai pääasiassa provisiopohjainen ja epävarmaa, ei se houkuta nuoria alalle. Jopa globaali taloudellinen tilanne voi äkkiä heilauttaa kiinteistökauppaa epävakaaseen suuntaan, mikä ei myöskään ole omiaan lisäämään kiinteistöalan vetovoimaisuutta. Kokonaiskuvasta johtuvien vaikutusten tunnistaminen on osa kiinteistönvälittäjän osaamista, sillä digitalisoituva maailma pienenee. 

–  Mutta itse asiassa sen takia olemme liittäneet kiinteistökaupan ja rahoituksen opettamisen yhteen. Suurin osa kuluttajien tekemistä asuntokaupoista tehdään vaihtelevasti asuntolainoituksen avulla, jatkaa Rantala.

JukkaRantala.jpg
Jukka Rantalalla on pitkä kokemus kiinteistönvälityksen alalta.

Osaamisalue on laaja

Kiinteistönvälityksen opintojen aikana ei suoriteta LKV-koetta, mutta juridiset perusteet, kuten vaikkapa perhe- ja perintöoikeus, tulevat tutuiksi. Koulutuksessa käsitellään myös sijoittamista erityisesti kiinteistösijoittajan näkökulmasta talouden- ja riskienhallinnan lisäksi. Viimeksi mainitusta on hyötyä esimerkiksi taloyhtiöiden tilinpäätöstä lukiessa. 

Rantalan mukaan kiinteistönvälittäjän ei pidä, eikä hän saakaan, välittää vakuutuksia tai rahoitusta, vaikka niitä käsitellään koulutuksessa. Kiinteistönvälittäjän on kuitenkin syytä olla perillä monista kiinteistösijoittamiseen ja kiinteistönvälitykseen vaikuttavasta asiasta, kuten juuri vakuutuksista. Myös kohteen arvon määritys ja arvoon vaikuttavat asiat olisi hyvä olla hallussa. 

–  Kiinteistömarkkinat kehittyvät koko ajan. Mutta edelleen näkyy myytävänä sellaisia kerrostalohuoneistoa samanlaisissa talonyhtiöissä, joista toisessa talonyhtiössä ei ole yhtään varauduttu korjausvelkaan, ja toisessa on. Silti toisen talonyhtiön rahattomuus ei useimmiten näy myyntihinnassa. Myöskään tehtyjen korjausten heijastuminen hintaan tai arvioon ei useimmiten näy riittävästi hintatekijänä, jos arviot perustuvat ennen remonttia kerättyyn historiatietoon tai remontoimattoman naapurikiinteistöjen historialliseen kauppahintatilastoon. Siksi välittäjän taloudellisella lukutaidolla ja talouden osaamisella on merkitystä, sanoo Rantala.

Tärkeimpiä kiinteistönvälityksen oppeja on Rantalan mielestä välittämisen ja myynnin eriyttäminen toisistaan. 

–  Kiinteistönvälittäjä nimenomaan välittää asuntoa toisille. Hän toimii omistajan ja eli myyjän antaman sopimuksen puitteissa. Mutta hän katsoo myös ostajan tarpeita, ja välittää heille heidän tarvitsemansa kiinteistön, sanoo Rantala.

 Opintoja liiketoiminnan ja rakennusalan puolella

Kiinteistöalan opetusta on annettu Turun AMK:ssa muutaman vuoden ajan, ja ne suuntautuvat nimenomaan yksilön asumiseen ja yksilön kiinteistösijoittamiseen. 

–  Kevyenä toteutuksena kiinteistönvälitystä suunniteltiin Turun AMK:lle jo 2010-luvun puolivälissä. Saimme toteutettua kiinteistönvälityksen opinnot ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa, sanoo Rantala. 

Opintoja voi suorittaa liiketalouden puolella, mutta myös tuotantotalouden tai vaikkapa rakennusalan puolella. Opinnot auttavat ymmärtämään kiinteistön ylläpitoa ja antavat kokonaiskuvan kiinteistömaailmasta. 

Lue lisää:

Kiinteistönvälityksen opintoja löydät liiketalouden, rakennusinsinöörin ja tuotantotalouden koulutuksista. Tutustu Turun AMK:n koulutustarjontaan.