Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.12.2021

Talk-webinaari: Terveyden edistäminen on inhimillinen sijoitus tulevaisuuteen

Master Schoolin Talk-webinaarissa puhuneen kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen mukaan ennaltaehkäiseviin terveystoimiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne säästävät sekä tulevia kustannuksia että inhimillistä kärsimystä. ”Tehokkuus ei ole kirosana, jos se ymmärretään oikein eli vaikuttavuuden kautta.”

Teksti: Aleksi Rajamäki

Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin järjestämä verkkotilaisuus kokosi laajan osallistujajoukon yhteisten terveyden ja hyvinvoinnin aiheiden pariin. Webinaarissa on perinteisesti kuultu ajankohtaisia asiantuntijapuheenvuoroja. Lisäksi ylempään ammattikorkeakoulututkintoon valmistuvat opiskelijat ovat esitelleet työelämälle tehtyjen kehittämisprojektien tuloksia.

Hyvinvointi ja talous käsi kädessä  

Tilaisuuden pääpuhujaksi oli kutsuttu kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen, joka pureutui hyvinvointitalouteen ja sen edistämiseen. Hyvinvointitalous on yhteiskunnan alue, jossa toimitaan hyvinvoinnin lisäämisen ja hyvän elämän edellytysten vahvistamisen lähtökohdista.

– Tehokas terveydenhuolto ei tarkoita sitä, että yritetään saada aikaan mahdollisimman paljon suoritteita. Tehokkuus sen sijaan edellyttää, että saamme mahdollisimman paljon tavoitteiden mukaista vaikuttavuutta toimille. Esimerkiksi niin, että potilas toipuu leikkauksesta ilman komplikaatiota tai osaa hoitaa pitkäaikaissairauttaan ohjauksen jälkeen niin hyvin, että selviytyy hoidosta itsenäisesti.

Mäkisalo-Ropposen mukaan terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä oikea-aikainen hoito ja kuntoutus ovat paitsi järkevää talouspolitiikkaa myös inhimillinen tapa toimia. Esimerkiksi ennaltaehkäisevällä työllä voidaan hillitä sosiaali- ja terveysmenoja tulevaisuudessa.

– Työkyvyn yläpitäminen ja parantaminen vähentävät tulevaisuuden työkyvyttömyyseläkkeitä. Myös panostukset lapsiin ja nuoriin ovat todella tärkeitä tulevaisuusinvestointeja. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyn osalta kustannustehokkaita ovat erityisesti toimivat palveluketjut, eivät niinkään yksittäiset palvelut.

– Ihmisten hyvinvointi on edellytys sekä talouskasvulle että yhteiskunnan vakaudelle. Parhaimmillaan ne kulkevat käsi kädessä samaan suuntaan ja tukevat toisiaan. Siinä yhteistyö on avainasemassa, Mäkisalo-Ropposen alleviivasi.  

Toimintaterapian etävastaanotosta työpaikkaliikunnan kehittämiseen

Webinaarissa osallistujat saivat katsauksen siihen, miten laajaa kehittämis- ja tutkimustyötä Master School -opiskelijat tekevät erilaisissa projekteissa. Kehittämistehtävät vastaavat työelämän ajankohtaisiin tarpeisiin sosiaali- ja terveysalalla. Niitä olivat esittelemässä Taina Flemming, Elisa Laine, Sanna Nurmi, Johanna Friman, Reetta Lahervo ja Sari Rantanen

Opiskelijat käsittelivät töissään sydämen vajaatoimintapotilaan hoitoketjun kehittämistä, toimintaterapian etävastaanottoa Tyks Psykiatrialla, osatyökykyisten työelämään kuntoutumista tukevia palveluja Salon kuntakokeilussa ja työpaikkaliikunnan palveluiden kehittämistä Turun kaupungin liikuntapalveluissa. Lisäksi opiskelijaprojekteissa oli kehitetty digihoitopolkua neuromodulaatiohoitojen seurantaan ja kotikuntoutusmallia Pöytyän kotihoitoon. Paikalla olleet työelämän edustajat antoivat kiitosta onnistuneista tuotoksista.

Webinaarissa ääneen pääsivät myös alumnit Karolina Lainepää ja Satu Pietilä. Lainepää kertoi YAMK-opintojen täydentäneen hänen aiempaa kätilöosaamistaan ja sittemmin viitoittaneen uravalintojaan. Opinnot antoivat hyvät eväät asiantuntemusta vaativaan terveyden edistämistyöhön. Lainepää toimii tällä hetkellä Tunne rintasi ry:n järjestösuunnittelijan monipuolisissa tehtävissä. Lue Turun AMK:n verkkojuttu aiheesta.  

Pietilä työskentelee yhteiskunnallisen työn diakoniatyöntekijänä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä ja tekee parhaillaan AMK:n kanssa projektiyhteistyötä ARVO ihmiselle -nimisessä hankkeessa. Hän kannusti hakeutumaan rohkeasti hanke- ja tutkimustyön pariin sekä verkostoitumaan eri toimijoiden kanssa. Pietilä valittiin aiemmin tänä vuonna Turun AMK:n vuoden 2021 alumniksi. Lue Turun AMK:n verkkojuttu aiheesta.

Varhaiskasvatuksen posteri vei voiton

Seminaaripäivän päätteeksi julkistettiin posteriäänestyksen tulokset. Yleisö oli saanut äänestää mieleistään posteria turkuamk.fi-sivustolla ja antaa perustelut suosikilleen.

Äänestyksessä eniten kiinnostusta herätti Anni Häklin posteri ”Oppivana yhteisönä kohti laadukasta varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa – Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin varhaiskasvatuksen laadun kehittämisprojekti 2021”. Toiseksi eniten ääniä sai Eeva Penttisen esitys, ja jaetulle kolmannelle sijalle tulivat Maija Julmala ja Minna Malmstedt.  

Voittajaposterista todettiin muun muassa, että se oli selkeä ja helppolukuinen sekä visuaalisesti hyvin toteutettu ja havainnollistettu. Olennaiset asiat oli tuotu mukavasti esille, ja tuotos vaikutti käyttökelpoiselta.

Talk – näkökulmia hyvinvointiin ja terveyteen -webinaariin osallistui yli 150 kuulijaa monipuolisten asiantuntijaesitysten ääreen keskiviikkona 8.12.2021. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille, asiantuntijoille ja työelämätoimijoille suunnattu tilaisuus järjestetään puolivuosittain, ja sen suunnittelusta vastaavat yliopettajat Sini Eloranta ja Ritva Laaksonen-Heikkilä. Osallistuitko webinaariin? Anna palautetta!

Haluatko kehittyä urallasi?

Turun AMK:n Master Schoolissa kehität esihenkilö- ja johtotehtävissä tarvittavia taitoja sekä syvennät omaa ammatillista osaamistasi. Oletko valmis luomaan tulevaisuutta? Tutustu koulutustarjontaamme ja opiskelijoidemme kokemuksiin.