Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.1.2022

Väylä tarjoaa työllistymismahdollisuuksia nuorille ja pitkäaikaistyöttömille

Turun AMK:n hankkeessa kartoitetaan myös niiden korkeakoulupaikkaa hakeneiden nuorten tilanne, jotka eivät päässeet opiskelemaan haluamaansa tradenomi- tai terveydenalan koulutuksia Salon kampukselle.

Teksti: Siiri Welling

– Väylän kautta on toteutettu tapahtumia, jotka ovat antaneet asiakkaille mahdollisuuksia kehittää itseään ja työnhakutaitojaan.

Näin kertoo Markku Rajala, Turun ammattikorkeakoulun lehtori Väylä-hankkeesta , jonka projektipäällikkö hän myös on. Väylä on Salon kaupungin koordinoima työllisyyshanke, joka pyrkii parantamaan juuri Salon talousalueen heikossa työmarkkina-asemassa olevien työnhakija-asiakkaiden työllistymistä. Kohderyhmänä ovat salolaiset työttömät työnhakijat, erityisesti nuoret alle 30-vuotiaat. 

Rajalan mukaan muut kohderyhmät ovat valmistumisvaiheessa olevat opiskelijat, lomautetut, osa-aikatyössä olevat tai työelämän ulkopuolella olevat.
 
– Pääasiallinen tavoite on ollut ja on edelleen näiden heikossa asemassa olevien työllistämisen auttaminen ja vahvistaminen sekä ylipäätään uusien työmahdollisuuksien luominen, sanoo Rajala. 

Väylä alkoi viime vuoden helmikuussa ja jatkuu vuoden 2023 elokuuhun asti. Sen tiimoilta on jo nyt kehitetty kolme erilaista väylää: Osaamo, Työllistämö ja Innostamo. Osaamo-toimintamallissa ammattikorkeakoulu on konkreettisesti järjestänyt pajoja, joissa osallistujille on opetettu esimerkiksi videoansioluettelon tekoa, LinkedIn osaamista tai omien nettisivujen hyödyntämisestä henkilöbrändäämisessä ja työnhaussa. Työllistämö-toimintamallissa, joita hankkeen sisällä kutsutaan haastepajoiksi, on tehty konkreettista yhteistyötä alueen yritysten kanssa. 

– Viime syksyn haastepajassa haasteena oli salolaisen yrityksen ostolaskuprosessiin liittyvä haaste, ja keräsimme siihen porukkaa kasaan. Innostamo-toimintamallissa puolestaan on ollut hyvinvointiin liittyviä asioita, jotka liittyvät työllistymiseen. On järjestetty etävalmennuksia esimerkiksi oman osaamisen tunnistamiseen ja ajankäytön hallintaan sekä terveyskunnon mittauspäivä, selventää Rajala. 

Palaute on ollut hyvää. Pajoihin on saatu kohtuullisesti osallistujia, ja seuraavat pajat toteutetaan kevään aikana. 

20210521_105104.jpg
Väylä-hankkeen työryhmä: Arto Lindholm (vas.) Salon kaupungilta, Pekka Stenfors (Turku AMK), Marjut Laaksonen (Salo), Juha Metsänoja (Salo), Hanna Ollikkala (Turku AMK) ja Markku Rajala (Turku AMK). Kuva: Marjut Laaksonen.

Neuvoja opiskelupaikkaa vaille jääneille

Tämän lisäksi hanke on myös kartoittanut nuorten, Salon kampuksen tradenomi- ja sairaanhoitajakoulutuksiin hakeutuneita, jotka eivät lopulta ole päässeet sisään hakemaansa koulutukseen. Viime kevään yhteishaun jälkeen Rajala on tiimeineen soittanut läpi noin sata nuorta, joille opiskelupaikka Turun AMK:n Salon kampuksella ei auennut. 

– Tarkoitus on kysyä nuorilta, mitä heille kuuluu ja miten me voisimme ohjata nuoria eteenpäin, joko liittyen erilaisiin kouluttautumismahdollisuuksiin tai työllistymiseen, sanoo Rajala. 

Viime kevään jälkeen tosin lähes kaikki noin sadasta nuoresta oli saanut toisen opiskelupaikan tai pitää välivuoden tekemällä töitä. 

– Soittokierroksen tarkoituksena on siis estää nuorten syrjäytymistä. Mutta viime soittokierros oli kyllä positiivinen sen suhteen, että vain neljälle nuorelle päädyimme antamaan neuvoja siitä, miten heidän kannattaisi edetä seuraavaksi, sanoo Rajala. 

Väylä-hankkeessa toimii Turun AMK:n Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmä . Hanke osallistuu 8. helmikuuta Töihin Saloon -rekrytapahtumaan, johon voi osallistua verkossa

Lue lisää hankkeesta