Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.1.2022

Turun ammattikorkeakoulu taustoittaa aikaisempaa sähköherkkyystutkimusta

Yleisradion MOT-ohjelman sähköherkkyyttä käsittelevän jakson uutisoinnissa on nostettu esiin Turun ammattikorkeakoulun saama hankerahoitus sähköherkkyyden tutkimiseen.

Turun AMK:n radiolaboratoriolla on pitkä kokemus ensimmäisen sukupolven matkapuhelimien kehitystyöstä alkaen uusimpiin 5G verkkoihin. Tämän kehitystyön vuoksi Turun AMK:lla on laitteistoa ja osaamista radiotaajuisten sähkökenttien voimakkuuksien kartoittamiseen.

Sähköherkkyystutkimus on ollut tähän radiospektriosaamiseen liittyvä Koneen säätiön rahoittama rinnakkaishanke, jossa on pyritty selvittämään yhteyksiä sähköherkkyyttä kokevien henkilöiden oireiden ja radiotaajuisten sähkökenttien välillä. Tutkimuksessa ei löytynyt suoria syy-seuraus-suhteita sähkömagneettisen säteilyn ja koettujen oireiden välillä.

- Tutkimus ja kehitystoiminnassa on tärkeää uskaltaa tutkia myös aiemmin tuntemattomia ilmiöitä, painottaa Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini.

Turun ammattikorkeakoulussa työskennelleet tutkijat tuottivat tutkimuksen tuloksista useita artikkeleja sekä suomeksi että englanniksi ja julkaisun ammattikorkeakoulun omassa julkaisusarjassa.

Vuonna 2015 julkaistu Kymmenen vastausta sähköherkkyydestä sisältää tietoa sähköherkkyydestä: mitä sähköherkkyys on, mitä mieltä eri toimijat siitä ovat ja miten oireita voidaan lieventää. Aineistona on käytetty tutkimuskirjallisuutta ja käytännössä saatua kokeellista tietoa eri tieteenaloilta. Julkaisussa esitellään myös sähköherkkien omia näkemyksiä Turun ammattikorkeakoulussa vuosina 2011–2012 kerätyn laajan kyselyaineiston pohjalta.

Julkaisu on laadittu yhdessä Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa ja se on suunnattu sähköherkille, heidän läheisilleen ja heitä terveydenhuollossa kohtaaville.