Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.2.2022

Turun AMK:n uusi Valmistustekniikan tutkimusryhmä tarjoaa tietoa teollisuuden tarpeisiin

Tutkimusryhmä pyrkii vastaamaan alueen valmistustekniikan soveltavaan tutkimustarpeeseen, joka on tähän asti ollut kattamatta.

Teksti: Siiri Welling
Kuva: Unsplash

Turun ammattikorkeakouluun on perustettu uusi tutkimusryhmä, joka keskittyy valmistustekniikan tutkimukseen ja kehittämiseen. Valmistustekniikan tutkimusryhmän, englanniksi manufacturing engineering, tutkimusalue on laaja.

– Tutkimusryhmässä on viisi eri painopistettä: luonnollisesti itse valmistustekniikat, mutta sen lisäksi tutkimme uusia materiaaleja, kehitämme itse valmistustekniikkaa ja siihen tarvittavia työkaluja. Mukana on myös valmistusautomaatio, eli miten tekniikka toimii osana isompaa järjestelmää ja miten tuotanto ylipäätään automatisoidaan toimivasti ja logistisesti järkevästi. Samalla, kun valmistustekniikat kehittyvät, tulee mukaan myös suunnittelupuolen asioita. Esimerkkinä on vaikkapa 3D-tulostus, joka on antanut suunnittelulle paljon enemmän vapauksia, mutta samalla myös ymmärryksen ja ohjeistuksen tulee muuttua valmistustekniikan kehittymisen mukana, sanoo tutkimusryhmän vetäjä Joonas Pekkarinen

Yli puolet Suomen viennistä tulee valmistavasta teollisuudesta ja ala työllistää noin kolmanneksen työvoimasta. Tutkimusryhmä pyrkii vastaamaan alueen valmistustekniikan soveltavaan tutkimustarpeeseen, joka on tähän asti ollut kattamatta.  Tarkoitus on tarjota tutkimukseen perustuvaa tietoa valmistavan teollisuuden tarpeisiin tuotannon laadusta, tuotannon suunnittelusta, tuotantoprosessien suorituskyvystä, tuotannon kapasiteettikysymyksistä sekä automaation ratkaisuista. 

Yksi fokus sähköisissä energiavarastoissa

Pekkarisella on itsellään vahva tutkijan tausta, jota hän on kerryttänyt muun muassa LUT-yliopistossa ja Valmet Automotivella. Ammattikorkeakoulussa hän toimii tuotantotekniikan lehtorina. Hänen ydinosaamisensa on hitsaus- ja liitostekniikan osaamisalueella. Turun ammattikorkeakoulussa on jo vuosia tutkittu 3D-tulostuksen hyödyntämistä erilaisissa asiayhteyksissä. Valmistustekniikan tutkimusryhmän on tarkoitus tehdä yhteistyötä myös muiden AMK:n tutkimusryhmien kanssa. Yksi ryhmän tutkimusaiheista ovat modernien sähköisten energiavarastojen tutkiminen ja kehittäminen, eli esimerkiksi akkujen valmistuksessa vaadittavien tekniikoiden kehitykseen. 

– Varsinais-Suomen alueella on paljon akkuihin ja sähköisiin voimalinjoihin liittyviä yrityksiä. Siksi on olennaista, että meilläkin on tutkimusta aiheeseen liittyen. Tutkimuskysymykset voivat liittyä siihen, miten tehdään valmistusteknisesti vaikkapa sähköisiä liitoksia laserhitsausta hyödyntäen akkuihin niin, että tuotanto on kustannustehokasta. Lisäksi tämän kaltaisissa asioissa pitää ottaa huomioon aina sähköturvallisuus, eli työkalujen pitää tällaisessa yhteydessä olla erikseen sähköjohtamattomia. Silloin ei ole mahdollista käyttää normaaleja työkaluja. Työkalut ja työskentelytavat täytyy suunnitella uudelleen sähköturvallisuuden ehdoilla, ja tässä on tutkimukselle tarvetta. Tällaisia mielenkiintoisia kysymyksiä tulee vastaan sarjatuotannossa, ja näihin me esimerkiksi voimme etsiä vastauksia, sanoo Pekkarinen. 

Yhtenä tulokulmana on myös kiertotalous ja kestävä kehitys. Kuten monet muutkin tutkimusryhmät, myös Valmistustekniikan tutkimusryhmä pohtii kiertotaloutta valmistavassa teollisuudessa. 

– Valitettavasti valmistamista pidetään edelleen saastuttavana savupiipputeollisuutena, vaikka samaan aikaan metalli- ja rautamateriaalit ovat äärimmäisen kierrätettyjä materiaaleja. Yhtenä kysymyksenä on kuitenkin, että miten voimme käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi muuta jätemateriaalia? Entä miten akkujen kierrätyspuoli saadaan toimimaan? Emme pyri olemaan kiertotalouden ydinosaajia, mutta pyrimme ottamaan tämänkin näkökulman huomioon tulevissa projekteissa ja talon sisäisiä ja ulkoisia kumppaneita hakiessa. 

Lue lisää: Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutus tulossa Turun ammattikorkeakouluun

Tutustu tutkimusryhmään