Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.2.2022

Turun ammattikorkeakoulussa kehitettiin tapahtumien hiilijalanjälkilaskuri

CarbonWise-hankkeessa kehitettiin Hiiliviisaiden tapahtumien opas ja tapahtumien hiilijalanjälkeä laskeva laskuri, jotka ohjaavat ilmastoystävällisten tapahtumien järjestämiseen.

Teksti: Siiri Welling  

Turun ammattikorkeakoulun tapahtumista on nyt mahdollista laskea niiden aiheuttama hiilijalanjälki. Viime vuoden lopulla päättyneen CarbonWise-hankkeen myötä luotiin oma Excel-pohjainen taulukko, jonka avulla laskettiin marraskuussa AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivien aiheuttama hiilijalanjälki. 

–  CarbonWise-hankkeessa halusimme vähentää hiilijalanjälkeä alueellisesti. Tämän saavuttaaksemme teimme hiiliviisaiden tapahtumien oppaan , joka on työkalu erilaisten kampusalueella järjestettävien tapahtumien suunnitteluun. Tämän lisäksi teimme vielä konkreettisen laskurin, jonka avulla voidaan laskea tietyin rajauksin tapahtuman hiilijalanjälki, sanoo Turun ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Maarit Jaakola

Laskennassa otettiin huomioon kutsuvieraiden matkustus ja majoitus, tapahtuman vegaaninen tarjoilu, järjestelyissä käytetyt fyysiset materiaalit ja kiinteistön jätehuolto. Myös muut osallistujat saivat halutessaan laskea erillisen laskurin avulla oman majoituksen ja matkustuksen aiheuttaman hiilijalanjäljen. 

Koronapandemian vuoksi tapahtumien järjestämistä on rajoitettu monella paikkakunnalla, mutta pandemian jälkeisessä maailmassa fyysisillä tapahtumilla on edelleen suuri rooli. 

– Tapahtumien merkitys on siinä, että niissä tavataan toisia ihmisiä ihan fyysisesti. Silloin verkostoituminen, keskustelu ja ideointi onnistuu paljon monipuolisemmin kuin vaikkapa pelkässä webinaarissa. Tapahtumat eivät siis ole katoamassa minnekään, joten on tärkeää, että myös niiden aiheuttamasta hiilijalanjäljestä ollaan tietoisia, sanoo Jaakola. 

Hiilijalanjälki kompensoidaan

Marraskuun tutkimuspäivien hiilijalanjälki kompensoidaan myöhemmin tänä vuonna istuttamalla puita Turun kaupungin alueelle. 

– Pohdimme tarkoin kompensaatiokohdetta. Mutta ajattelimme, että puiden istuttaminen meidän omaan ympäristöömme on merkittävä paikallinen teko. Puiden istuttaminen alueelle, jossa niitä ei ole ennen ollut, jättää visuaalisen jäljen tapahtumasta, sanoo Jaakola. 

Laskuria voi hyödyntää kaikissa ammattikorkeakoulun tapahtumissa, mutta se on vapaasti käytettävissä muidenkin järjestäjien tapahtumissa. Sen pohjana on ammattikorkeakoulujen oma hiilijalanjälkeä laskeva laskuri. Toistaiseksi laskuriin on haettu taustamateriaalia ja -tietoa vain tutkimuspäivien hiilijalanjälkeen liittyen. 

– Meidän pitää vielä tarkentaa, saammeko me tälle laskurille ylläpitäjää, joka tarkastaa syötettyjä tietoja tuotteiden tai asioiden hiilijalanjäljestä. Tässä kyseisessä laskurissa esimerkiksi materiaalien ilmastokuormasta on vähän, sillä tutkimuspäivien materiaali tuotettiin pääosin sähköisessä muodossa, sanoo Jaakola. 

Laskurin löydät tästä linkistä.
Arenen hiilijalanjälkilaskurin löydät täältä.