Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.3.2022
Alt="".

Journalismin opiskelijat edistävät kestävää kehitystä uutisartikkeleilla

Kestävä kehitys on journalismin opiskelijoille tärkeä aihe, josta he mielellään tekevät juttuja. Tavoitteena on, että tietoisuus ongelmista ja ratkaisuista lisääntyisi. Opiskelijat syventyivät teemaan työpajassa ja tuottivat monipuolisesti journalistista sisältöä.

Viestintä- ja globaalikasvatussäätiön koordinoimassa hankkeessa toteutettiin keväällä 2022 työpaja, jossa opiskelijat paneutuivat huolella valitsemiinsa teemoihin. 

– Kukin opiskelija teki perusteellisen taustatyön, etsi haastateltavikseen asiantuntijat ja perehtyi erilaisiin tietolähteisiin. Jutut luettiin useaan kertaan ja ne hiottiin selkeiksi. Tässä on tarjolla journalistien panos kestävään kehitykseen, media-alan lehtori Johanna Ailio Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.  

Lue lisää kestävästä kehityksestä Turun ammattikorkeakoulussa www-sivuilla.  

Ilmastonlukutaidosta, vaateteollisuuden ongelmista ja kahvinjuonnin hiilijalanjäljestä

Tuoreet Tutka.pro-verkkojulkaisussa ilmestyneet artikkelit käsittelevät kestävää kehitystä eri näkökulmista:

Ilmastolukutaidon pitäisi olla osa jokaisen kansalaisen ymmärtämystä.

Fossiilisten polttoaineiden markkinoinnin kielto, jota kansalaisaloite ajaa EU:n tasolla, on oikeusoppineiden mielestä ongelmallinen. Tästä aiheesta luettavissa on kolme juttua: Asiantuntijoiden tyrmäys kiellolle, uhka joka saattaa seurata tästä kiellosta ja  kannustimien sekä sanktioiden voima.

Vaateteollisuuden ongelmia ja ratkaisuja käsiteltiin kahdessa eri jutussa.

Suomalaisten kahvinjuonnin määrä on maailman huippua. Sen hiilijalanjälki ja metsäkato on kuitenkin merkittävä. Kahvin epäekologisuuteen on onneksi tarjolla myös ratkaisuja.

Ilmastonmuutos uhkaa metsiämme.

Alkuperäiskansojen luontosuhde on syvä tietopankki, jota maailman tulisi hyödyntää ja kunnioittaa.

Planetaarinen ruokavalio on hyvin sovellettavissa suomalaisten arkeen.

Tutka.pro on yhtä aikaa oikea media ja oppimisympäristö

Tutka.pro on Turun AMK:n journalismin opiskelijoiden verkkojulkaisu. Sen sisältö on painottunut uutisjournalismiin, mutta toisinaan opiskelijoiden on mahdollista myös syventyä pidempiin tutkiviin juttuihin tai juttusarjoihin. Tutkassa tehdään toimitustyötä. Kun opiskelija soittaa haastateltavalle, hän esittelee itsensä toimittajana, ei opiskelijana. Tutka on sitoutunut Julkisen Sanan Neuvostoon, joten se on kaikin tavoin media. Journalismin koulutuksessa opiskellaan siis toimituksessa.