Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2022

Uutterasti kohti taloyhtiöiden energiayhteistyötä

Ilmastonmuutos haastaa myös taloyhtiöt miettimään energiaratkaisujaan. Turun AMK:n ja Valonian yhteishanke ”UUTTERA" rakentaa lämpöenergiayritysten alueellista verkostoa ja yhteistyömallia energiayhteisötoiminnan ja taloyhtiöiden energiatoimenpiteiden laajamittaiseen vauhdittamiseen.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: Pawel Czerwinski on Unsplash

– Ideana on törmäyttää uusia energiaratkaisuja hakevia taloyhtiöitä ja energia-alan palveluja tarjoavia yrityksiä, kuvailee projektipäällikkö Rauli Lautkankare Turun AMK:sta

Yksi Uuttera-hankkeen esikuvista on pääkaupunkiseudulla toimiva Taloyhtiöklubi-hanke, jonka kärkenä on edistää useiden taloyhtiöiden yhteistyötä ilmastopäästöjä vähentävissä energiaratkaisuissa ja -remonteissa. 

Toinen esimerkki löytyy Karelia-AMK:n ”Kommunikoiva energia” -hankkeesta.

Konkreettisesti taloyhtiöiden energiayhteistyö voisi ulottua aina hankintakilpailutuksiin ja toteutuksiin saakka vaikkapa aurinkopaneelien hankinnassa.

Vuonna 2021 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä taloyhtiöt voivat perustaa alueellisia energiayhteisöjä, jotka rinnastetaan energian pientuottajiin ja voivat siten hyödyntää tuottamaansa sähköä ilman aiempia sähkön siirtomaksuja ja sähköveroa.

Tarvekartoitusta ja viestintää

Vaikka Uutterakin tähtää yhteistyön tiivistämiseen taloyhtiöiden ilmastoteoissa, se ei Rauli Lautkankareen mielestä ole välttämättä ainut ja riittävä yllyke taloyhtiöiden yhteistyölle. Yhteistyö voisi käsittää laajempaa taloyhtiöiden ja asuinalueiden kehittämistä.

Ennen kuin verkostoja päästään rakentamaan, on ensin kartoitettava taloyhtiöiden tarpeet ja toiveet yhteistölle. Tätä tehdään hankkeessa osin opiskelijavoimin. 

Keskeisessä roolissa on viestintä. Hanke kehittää keinoja taloyhtiöissä toimivien osallistamiseen ja järjestää neuvontatilaisuuksia ja muita tapahtumia.

Kartoitustyötä tehdään myös lämpöenergiayritysten keskuudessa ja pyritään tehostamaan myös niiden yhteistyötä muodostamalla lämpöenergiayritysten osaamisverkosto.

UUTTERA-hanketta rahoittaa Varsinais-Suomen liitto alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahoista (AKKE) ja se kestää 30.6.2023 saakka. Hankekumppanina on kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia sekä liitännäiskumppaneina Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Turku Science Park.