Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.5.2022

Turun Insinööriopiskelijat ry näkyy opiskelijaelämässä sekä kampuksilla

Turun suurin yksittäinen koulutusalayhdistys TIO on isossa osassa turkulaista insinöörikulttuuria.

Teksti ja kuva: Veera Laaksonen

Tunnelma TIO:n, eli Turun insinööriopiskelijoiden toimistolla on tunnelmallinen ja ystävällinen. Ovi on toimiston aukioloaikojen puitteissa auki kaikille, jotka sen taakse tulevat kurkkimaan. Kahvia ja jäsenpalveluapua on saatavilla halukkaille. 

– Pyrimme pitämään toimistoamme auki maanantaista perjantaihin joitakin tunteja päivässä. Haluamme, että tänne järjestömme ”olohuoneeseen” voivat tulla kaikki halukkaat tekemään kouluhommia, kuuntelemaan musiikkia tai muuten vain hengailemaan. Ei tarvitse olla insinööri tai edes opiskelija ollakseen tervetullut, kertovat TIO:n hallituksen puheenjohtaja Kristian Suominen sekä koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava Emilia Vienonen.

Toimiston hyllyjä täyttävät suurimmaksi osaksi kauniisti viikatut violetit insinöörihaalarit, nuo opiskelijaelämän keskeiset tunnusmerkit. Uudet opiskelijat voivat noutaa haalareita toimistolta. 

Rakennusalaa sekä prosessi- ja materiaalitekniikkaa lukuun ottamatta kaikki Turun AMK:n insinöörit pukeutuvat saman värisiin haalareihin.

– Se on osa yhteenkuuluvuutta. Kaupungilla törmätessä onkin hauskaa kysyä, mitä alaa toinen opiskelee, Vienonen naurahtaa.

Insinöörien vappuriehaa

Tänä vuonna 40-vuotissynttäreitään viettävä koulutusalayhdistys on päässyt kevätlukukauden mittaan starttaamaan korona-aikana hiipunutta opiskelijakulttuuria. Alkuvuodesta opintonsa aloittaneille opiskelijoille on järjestetty muun muassa kaupunki- ja rastikierroksia sekä vuosittain toistuvia tapahtumia.

Vapun alla insinööreillä on tapahtunut paljon: polkuautotapahtuma Grand Prix Turun Varvintorilla, vappuaaton insinöörilakitus Kupittaanpuistossa sekä vappupiknik. 

– Olimme mukana myös Turun Wappuradiossa. Siellä meillä oli ohjelma-ajasta varmaan kolmasosa. Voisin sanoa, että insinööreillä on eniten tapahtumia vapun alla, Suominen kuvailee.

Suominen ja Vienonen haluavat painottaa, ettei opiskelijaelämän tarvitse olla niin alkoholinhuuruista kuin siitä usein kuulee puhuttavan. Itse asiassa yksi TIO:n järjestämistä tapahtumista, joka on myös yksi Turun suurimmista, on alkoholittomat HerkkuApprot. 

– Tänä keväänä myimme 1300 lippua HerkkuApproille. Huippusuosittu tapahtuma on poikkitieteellinen yliopiston kanssa.

Turun suurin koulutusalayhdistys

Suuri näkyvyys opiskelijaelämässä ei ole ihme, kun katsoo koulutusalayhdistyksen kokoa. TIO:lla on jäseniä jopa 2500, mikä tekee yhdistyksestä Turun suurimman. Suurta osallistujamäärää selittää se, etteivät insinöörit jakaudu AMK:ssa oman alansa ainejärjestöihin samoin kuten yliopistossa. Toki Turun AMK:ssakin insinööreillä on omia koulutusalayhdistyksiään, mutta pääsääntöisesti insinöörit liittyvät opiskeluaikana TIO:on. 

Suomisen mukaan yhdistyksen suuruus antaa tarvittavaa vipuvoimaa näkyä isosti kaupungin opiskelijaelämässä. Kaikki Turun AMK:n insinöörit yhdistävä yhdistys luo opiskelijoiden keskuudessa myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

– Niin jäsenistössä kuin hallituksessakin yhteenkuuluvuuden tunne on suuri. Meillä on hallituksessa jäseniä usealta eri koulutusalalta. Yhdessä tekeminen vähentää vastakkainasettelua, kertoo Suominen.

Hallitus linkkinä opiskelijoiden ja koulun välillä

Vienosen mukaan yhdistys tarjoaa opiskelijakulttuurin lisäksi myös työhön ja opiskeluun liittyvää apua ja neuvontaa. Yhdistys on tiiviissä yhteydessä Suomen Insinööriliittoon, josta opiskelijat saavat apua ongelmatilanteissa, uraneuvonnassa ja liiton lakimiespalveluissa. Vienosen omaa vastuualuetta hallituksessa ovat tilanteet, joissa tarvitaan keskustelua opiskelijoiden ja koulun välillä.

– Tehtäviini kuuluu muun muassa epäkohtiin puuttuminen opetuksessa, opiskelijoiden edunvalvonta sekä opiskelijahyvinvointi. Lisäksi olen mukana järjestämässä esimerkiksi yritysvierailuita ja muita ekskursioita, Vienonen listaa. 

Suominen on TIO:n hallituksen puheenjohtaja kaudella 2021–2022. Hänen pöydällään on pyörittää hallituksen kokouksia ja huolehtia sektoreiden toiminnasta. Omien sanojensa mukaisesti hän toimii linkkinä opiskelijoiden ja koulun sekä koulun ja Insinööriliiton välillä. 

Yhdistystoiminta opettaa työelämätaitoja

Vienonen sekä Suominen alleviivaavat, ettei hallituksessa kukaan joudu tekemään töitään yksin. Jokaisella kymmenellä hallitukseen kuuluvalla jäsenellä on omat vastuualueensa, mutta tarvittaessa tukea saa keneltä tahansa. 

– Hierarkia meillä on matala, ja pääasiassa kaikki tekevät tätä siksi, että tämä on hauskaa, Suominen kertoo. 

Nuorten opiskelijoiden mukaan yhdistystoiminta antaa tekijälleen paljon. 

– TIO:ssa tekeminen on opettanut yhteistyökykyjä, näkemystä toimintatapoihin, kokousteknillisiä asioita, liittokenttätoimintaa, tapahtumanjärjestämistä ja paljon muuta. Tämä osaltaan valmistaa työelämään myös konkreettisesti. Meillä kaikki tekevät osittain kaikkea, joten kokemusta on kertynyt myös ICT-taitoista, graafisesta suunnittelusta sekä hankintaprosesseista, opiskelijat avaavat opittuja taitoja.

Tutustu: