Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.9.2022

Luontopohjaiset hulevesiratkaisut vähentävät merkittävästi hulevesistä aiheutuvaa haitta-ainekuormitusta

Turun ammattikorkeakoulun Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä piti syyskuussa katselmuksen CleanStormWater-hankkeen tuloksista pilottikohteilla Liedossa ja Turussa.

CleanStormWater-hankkeessa tehdyn tutkimuksen mukaan luontopohjaiset hulevesiratkaisut, kuten biosuodatusrakenteet, vähentävät hulevesistä aiheutuvaa haitta-ainekuormitusta. Lisäksi biosuodatusrakenteiden avulla voidaan luoda luonnonmonimuotoisuutta tukevia elinympäristöjä sekä lisätä kaupunkivihreää tiivistyviin kaupunkirakenteisiin.  

Turun ammattikorkeakoulun tutkimusryhmä on rakentanut biosuodatusrakenteet Turun Länsikeskukseen vilkkaan tiealueen läheisyyteen sekä Liedon Avantin teollisuusalueelle. Käytännössä rakenteet koostuvat suodatusmassasta sekä kasvillisuudesta, jotka puhdistavat hulevesiä ennen niiden päätymistä kaupunkipuroihin ja edelleen Itämereen. Nämä biosuodatusalueet pidättävät itseensä esimerkiksi liikenteestä aiheutuvia päästöjä, kuten raskasmetalleja tai kiintoainetta. Lisäksi kasvillisuus tarjoaa elinympäristöjä tärkeille pölyttäjähyönteisille ja perhosille.  

– Olemme seuranneet rakenteiden toimintaa ja näytteenottoa on nyt takana muutamia kuukausia. Tulokset ovat todella rohkaisevia, kertoo hankkeen projektipäällikkö Antti Kaseva Turun AMK:sta.  

Jatkuvatoimisella seurannalla tietoa hulevesistä 

Toteutettujen biosuodatusrakenteiden toimintaa ja puhdistustehoa seurataan edelleen sateenaikaisilla näytteenotoilla ja virtaamamittauksella. Liedon Avantin kohteessa on lisäksi käytössä jatkuvatoimiset vedenlaadun mittalaitteet, joilla on mahdollista tarkastella vedenlaadun muutoksia lähes reaaliaikaisesti. Hulevesille tyypilliset erittäin nopeat virtaaman ja vedenlaadun muutokset näkyvät seurantadatassa.  Vesinäytteistä saadut alustavat tulokset osoittavat rakenteiden pidättävän tehokkaasti kiintoainetta ja raskasmetalleja.  

Sidosryhmille syyskuussa pidetyssä tilaisuudessa Antti Kaseva kertoi, että hulevesistä tyypillisesti seurattavien raskasmetallien pitoisuudet olivat biosuodatusrakenteisiin tulevassa vedessä useassa näytteenotossa koholla. Rakenteista lähtevässä vedessä näistä oli jäljellä parhaimmillaan alle viidennes. 

Pilottikohteiden esittelytilaisuudessa oli mukana edustajia Turusta, Liedosta sekä Naantalista. Keskustelussa otettiin esiin muun muassa kaupunkisuunnittelun ja hulevesien hallinnan tulevaisuuden näkymiä. Luontopohjaisten ratkaisujen ja erilaisten viherrakenteiden rooli tiivistyvissä kaupungeissa nähdään välttämättömänä, jotta kaupungin asukkaiden sekä kaupunkirakennetta ympäröivän luonnon hyvinvointi voidaan taata.  

Lue lisää Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmästä.

Tutustu hankkeeseen