Alumni: Oman polun löytäminen vaatii itsetutkiskelua ja rohkeutta
Opintojen alussa monikaan opiskelija ei tiedä, millaista alan työ on käytännössä. Ammattikorkeakoulussa harjoittelut mahdollistavat kosketuksen työelämään jo opintojen aikana. Alumnit Milla Heikkilä ja Lauriina Holmström rohkaisevat opiskelijoita valitsemaan harjoittelupaikan mielenkiinnon kohteiden mukaan ja rakentamaan urapolkua tämän pohjalta.
Teksti: Veera Lunden
Kuva: Sofokus
Kukaan ei voi tietää ennalta, onko valittu urapolku itselle mieleinen. Korkeakoulujen työharjoittelut ovat erinomainen keino päästä soveltamaan opittua tietoa käytännössä ja tarkastella, millaista alan työ todellisuudessa on.
Turun AMK:n alumni Lauriina Holmström (kuvassa oikealla) päätti vuoden tieto- ja viestintätekniikan opintojen jälkeen hakea Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan digitaalista markkinointiviestintää vuonna 2010. Häntä kiinnosti ura mainostoimistossa, kunnes hän päätti hakea työharjoitteluun ohjelmistoyritys Sofokukselle .
– Tulin Sofokukselle markkinointiharjoittelijaksi. Tuolloin yrityksessä työskenteli vain noin 10 henkilöä, eikä kukaan ennen minua ollut tehnyt yrityksen markkinointia. Tuolloin olin vielä sitä mieltä, ettei it-ala ole itselle se oma juttu, mutta toisin kävi, Holmström kertoo.
Hyppy tuntemattomaan kannatti. Holmström sai harjoittelun jälkeen töitä Sofokukselta ja teki yrityksen markkinointia miltei viisi vuotta. Ajan myötä osaamisen hyödyntäminen asiakasprojekteissa alkoi kiinnostaa.
– Toimitusjohtajamme oli todella kannustava ja rohkaisi hyppäämään uusiin tehtäviin, Holmström kertoo.
Sofokus toteuttaa digitaalisia ratkaisuja asiakkaidensa liiketoiminnan rinnalle ja auttaa yrityksiä tarkastelemaan sen digitaalista liiketoimintaa. Tällä hetkellä Holmström laatii asiakasprojekteihin suunnitelmia, strategioita ja konsepteja digipalveluiden ja verkkosivujen rakentamiseen. Markkinointikonsultointi kulkee muiden töiden ohella edelleen. Hän on myös yksi yrityksen osakkaista.
– Oman polun löytäminen vaati vain sen, että oli rehellinen itselleen ja osasi tunnistaa millaisia töitä todella haluaa tehdä, Holmström pohtii.
Verkostot poikivat työpaikan
Niin ikään Sofokukselle vuonna 2018 päätynyt alumni Milla Heikkilä kannustaa opiskelijoita miettimään työharjoitteluita ja opintosuuntauksia sen pohjalta, mikä kiinnostaa ja mistä haluaa tietää lisää.
Heikkilä opiskeli Turun AMK:ssa yrittäjyyttä vuosina 2010–2014. Tietoa siitä, mitä Heikkilä haluaisi opintojen jälkeen tehdä ei vielä ollut, minkä vuoksi hän lähti täydentämään tutkintoaan Vaasan yliopistoon kauppatieteiden maisteriksi.
Heikkilä ja Holmström tutustuivat, kun Heikkilä toimi Holmströmin tutorina.
– Jäimme tutor-ajan jälkeen Facebook-kavereiksi, ja huomasin Lauriinan profiilista, että Sofokuksella on hyvä meininki. Laitoin Lauriinalle viestiä ja päädyin sitä kautta hänen kollegakseen, Heikkilä kertoo.
Heikkilä aloitti Sofokuksella koko yritykselle uudessa roolissa People Happiness Officerina HR-tehtävissä.
– Sofokuksella ei aiemmin ollut HR-vastaavaa, joten pääsin luomaan itse oman roolini ja prosessit alusta asti. Sofokuksen henkilöstöasioissa oli tärkeää, että HR-vastaava on olemassa ennen kaikkea ihmisiä varten byrokraattisen statuksen sijaan, Heikkilä kertoo.
Heikkilän työ sisältää koko henkilöstön työsuhteen elinkaaren aina osaamisen kehittämisestä työhyvinvointiin ja työsuhteen päättymiseen asti. Reilu vuosi sitten Heikkilän vastuualue kasvoi ja kehittyi entisestään, jolloin hänestä tuli henkilöstöjohtaja, niin kutsuttu Chief Happiness Officer. Myös Heikkilä kuuluu firman osakkaisiin.
Kokemuksia ja kokeilemista
Heikkilä ja Holmström allekirjoittavat saman sanoman: työn tulee olla motivoivaa, tukea omia kiinnostuksenkohteita ja kehittää tekijäänsä oman alansa osaajaksi. Joskus se vaatii siirtymistä pois omalta mukavuusalueelta.
– Kehotan opiskelijoita hakeutumaan harjoitteluihin heti kun se on mahdollista. Älä pelkää, ettet osaa jotakin, mietin enemmän mitkä asiat kiinnostavat ja mistä haluaisit tietää lisää. Hyvät harjoittelupaikan tarjoajat ovat valmiita opettamaan ja sparraamaan. Mitä nopeammin saa kokemuksia työelämästä, sen paremmin osaa suunnitella omaa tulevaisuuttaan, Holmström painottaa.
Heikkilä on samoilla linjoilla. Hän itse erikoistui opintosuuntauksensa mukaisesti myös harjoitteluissaan yrittäjyyteen. Hän tutustui harjoittelupaikoissaan maahantuontiin, yritystoiminnan käynnistämiseen ja markkinointiin.
– Ajattelin, että yrittäjyyspolku kantaa työelämässä pitkälle ja näin se on mennytkin. Erilaiset näkökulmat ovat auttaneet henkilöstöhallinnon tehtävissä niin, että osaan tehdä nykyistä työtäni kokonaisvaltaisella otteella.
Holmström ja Heikkilä suorittivat kumpikin myöhemmin myös ylemmän korkeakoulututkinnon.
– AMK-opinnot antoivat hyvän pohjan, jonka päälle oli hyvä rakentaa ja syventää osaamista, naiset toteavat yhdessä.
Holmström muistuttaa, että opintojen aikana ei voi opetella kaikesta kaikkea, vaan tärkeää on löytää suuntaus, johon haluaa erikoistua. Arvokasta tietoa on myös huomata, jos jokin ala ei sovikaan itselle.
– Sitä ei voi tietää ennen kuin kokeilee. Muistan äitini antaman vinkin: työpaikasta pääsee aina eroon, jos hommat ei mene suunnitellusti, mutta mahdollisuuksia ei välttämättä tule loputtomasti, Holmström muistuttaa.