Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.5.2014
Kohtaamisia Logomossa 2014

Suunvuoro-dokumentti antaa maahanmuuttajalle puheenvuoron

Kohtaamisia on tammikuussa käynnistynyt hanke, jonka tavoitteena on tukea maahanmuuttajien työnhakua taiteen keinoin. Turun AMK:n Taideakatemian Videoiden yössä 28.5. nähdään lukuisia hankkeen aikana valmistuneita dokumenttielokuvia.

Teksti ja kuvat: Johanna Laatu

Taideakatemian toisen vuoden opiskelija Fanny Viitaharju on yksi hankkeeseen osallistuneista opiskelijoista. Hän ohjasi ja käsikirjoitti dokumenttielokuvan Suunvuoro.

– Projektin aikana rikoin omia rajojani monta kertaa. Ensimmäisen kerran hämmästyin ilmoittautuessani vapaaehtoisesti ohjaajaksi, Viitaharju sanoo.

Suunvuoro-dokumenttielokuvassa kaksi maahanmuuttajaa kertoo oman tarinansa. Vaikka taustalla on kipeitä asioita, dokumentissa ei takerruta niihin, vaan puheenvuoro annetaan kertojalle.

– Vieraiden ihmisten kohtaaminen tuntui aluksi vaikealta, mutta lopulta huomasin, ettemme me ihmisinä ole erilaisia. Päähenkilöt tosin valitsin sen perusteella, etteivät he edusta tyypillistä maahanmuuttajaa, Lähi-idästä kotoisin olevaa pakolaista. Maahanmuuton syynä voivat olla muutkin asiat, Viitaharju kertoo.

Dokumenttielokuvan teko koostuu valinnoista

Kohtaamisia-hankkeen aikana ovat Taideakatemian opiskelijat tehneet dokumenttielokuvia, dokumenttiteatteria ja animaatioita, jotka pohjautuvat maahanmuuttajien kokemuksiin.

Elokuvan ja television koulutuksen lehtori Outi Hyytinen mukaan dokumentin teko koostuu valinnoista. Ensin tutkitaan aihetta perusteellisesti, haastatellaan ja pengotaan arkistoja, joiden pohjalta tehdään käsikirjoitus.

– Kun materiaalia on paljon, on ensimmäinen valinta olennaisen erottaminen. Toinen valinta on teoksen koostaminen. Kaikki valinnat vaikuttavat kokonaisuuden havannointiin. Kuinka tehdä tarina, joka tekee oikeutta niin ihmiselle, tarinalle kuin tekijällekin, Hyytinen sanoo.

Yksi hankkeen aikana syntyneistä teoksista on dokumenttiteatteriesitys These boots are made for walking, jonka on ohjannut Ines Kakkonen.

Maahanmuuttajien työllistymistä tuetaan taiteen keinoin

Kohtaamisia-hanke on suunnattu erityisesti nuorille, kotouttamisvaiheessa oleville maahanmuuttajille, jotka pyrkivät työllistymään uudessa kotimaassaan. Hankkeen rahoittajana on Euroopan kotouttamisrahasto (70%) ja Turun AMK:n Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (30%)

Ensimmäisen puolen vuoden aikana työttömät maahanmuuttajat kertovat omista kokemuksistaan ja näkemyksistään. Yhdessä hyväksytyistä draamatilanteista kootaan dokumenttiesitykset ja maahanmuuttajanuoret toimivat itse draamallisten kohtausten ideoijina. 

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa syntyneitä dokumenttiteatteridemoja esitettiin maaliskuussa Köysiteatterissa ja toukokuussa Logomossa.

Syksyllä 2014 käynnistyy hankkeen seuraava vaihe, jossa työelämävalmiuksia kehitetään työelämään liittyvien harjoitteiden ja simulaatioiden avulla. 

Hankkeen yhteenvedossa käydään läpi kahden aiemman vaiheen palautetta ja kokemuksia. Yhteenvetomateriaalista valmistetaan myös opas, joka toimitetaan koulutus- ja keskustelunavausmateriaaliksi maahanmuuttajien työnhakuvalmiuksia edistäviin koulutuksiin.

Menetelmäoppaan julkistus ja dokumenttien ja dokumenttiteatterin teemallinen ensi-ilta järjestetään toukokuussa 2015 Logomossa.

 

Kohtaamisia-hankkeen yhteistyökumppanit

Yhdessä yhdistys ry. (kohderyhmäkontakti, työllistymisen erityiskysymykset)
Varsinais-Suomen TE-toimiston kotouttamispalvelut
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Triangeli-projekti (Turun kaupunki, maahanmuuttajien työllisyysprojekti)
Turun kristillinen opisto /maahanmuuttajakoulutus
Kulttuuria kaikille –palvelu
KOKO-hanke /Luuppi (Turun suomenkielisen työväenopisto ja Åbo svenska arbetarinstitut)
Taide kotouttaa 2 -hanke (asiantuntija-apua dokumenttielokuvien ja -teatterin toteutukseen)
Euroopan kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoitukseen.