Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2023

Ammattilaisten digitaidot takaavat nykyaikaiset ja asiakaslähtöiset syövänhoidon palvelut

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa kansainvälisessä projektissa tuotetaan koulutuspaketti, joka lisää syövänhoidon ammattilaisten digitaalista osaamista. Digitaitojen kehittäminen on välttämätöntä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamisessa.

Tekoäly ja nopeasti kehittyvät diagnostiset menetelmät ovat muuttaneet ammattilaisten työtä hoidon tarpeen arvioinnissa, suunnittelussa ja toteutuksessa. Turun ammattikorkeakoulun uusi Digital Skills Training for Health Care Professionals in Oncology (DigiCanTrain) -projekti kiinnittää huomiota käytännön hoitotyössä, johto- ja koulutustehtävissä sekä järjestötoiminnassa työskentelevien digitaaliseen osaamiseen.

– Digitaitoja tarvitaan esimerkiksi tietojärjestelmien käytössä, ammattilaisten välisessä yhteistyössä sekä moniammatillisen hoidon toteutuksessa. Puutteellinen digiosaaminen estää digitaalisten työkalujen käyttöönoton ja hyödyntämisen syöpää sairastavan hoidon eri vaiheissa, kertoo projektin sisältöjohtaja Virpi Sulosaari Turun ammattikorkeakoulusta.

Sulosaaren mukaan syövänhoidon ammattilaisten digitaitoja kohentamalla kehitetään tehokasta ja asiakaskeskeistä terveydenhuoltoa. Samalla lisätään digitaalisia palveluja sekä nykyaikaisen terveysteknologian käyttöä terveydenhuollossa.

– Teknologian ei ole tarkoitus tuoda lisätyötä ammattilaisille, vaan tehostaa ja tukea moniammatillista työtä. Kehitys on ollut välttämätöntä yksilöityvien hoitojen kohdentamisessa. Digitaaliset hoitoympäristöt myös monipuolistavat palveluja syöpää sairastavan näkökulmasta.

EU tukee syöpäsairauksien tutkimusta ja hoidon kehittämistä

Hoidon ja palvelujen kehittämisen ytimessä ovat syöpään sairastuneen elämänlaadun lisääminen ja osallisuuden tukeminen sekä koko syövän hoidon jatkumo varhaisesta tunnistamisesta toipumiseen. Euroopan unioni rahoittaa syöpäsairauksien sekä syöpää sairastavan kokonaisvaltaisen hoidon tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

– Tarve kehittämiselle on tunnistettu kansainväliseksi haasteeksi, vaikka terveyspalvelujen digitalisoituminen on eri maissa hyvin eri vaiheissa. Syövän diagnostiikka, hoito ja seuranta ovat vahvasti kehittämisen kohteena vuonna 2021 julkaistun EU:n syöväntorjuntaohjelman mukaisesti, Sulosaari esittelee.

DigiCanTrain-projekti vastaa syöpähoidon kehittämistarpeeseen yhtenäistämällä koulutusta sekä Euroopan tasolla että paikallisesti. Varsinais-Suomesta ovat mukana Turun yliopiston hoitotieteen laitos, Turun yliopistollinen keskussairaala ja Läntinen Syöpäkeskus. Kumppaneina ovat myös Suomen Syöpäjärjestöt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kansainvälistä yhteistyötä hankkeessa tehdään eurooppalaisten korkeakoulujen sekä syöpäalan kattojärjestöjen, European Cancer Organisation ja European Oncology Nursing Society, kanssa.

Kolmivuotinen DigiCanTrain alkoi maaliskuussa 2023, ja sitä rahoittaa Euroopan komission EU4health Programme. Projektin kick off -tilaisuus järjestetään Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksella 23.–24. maaliskuuta.