Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.5.2023

Itämeren suojelu yhdistää Turun AMK:n ja Kesärauhan

Turun ammattikorkeakoulu lisää näkyvyyttään paikallisissa kesätapahtumissa ja aloittaa yhteistyön musiikkitapahtuma Kesärauhan kanssa. Korkeakoulun ja indiemusiikkifestivaalin omintakeisella kumppanuudella vahvistetaan paikallista kulttuurikenttää ja lisätään tietoisuutta Itämeren suojelusta.

–Vaihtoehtomusiikin festivaali ei tule ensimmäisenä mieleen, kun ajattelee merien suojelutavoitteita ja kansainvälisiä sopimuksia, naurahtaa Turun AMK:n meriympäristön tutkimus- ja suojeluhankkeita johtava erityisasiantuntija Olli Loisa.

–Onkin upeaa, että tällainen suurelle yleisölle suunnattu musiikkitapahtuma haluaa muistuttaa ihmisiä Itämeren hälyttävästä tilanteesta. 

Turun AMK toteuttaa tapahtumaan Pohjakosketuksen, Itämeren pohjaan johdattavan audiovisuaalisen tapahtumapisteen. Toteutuksessa ovat mukana Turun AMK:n meriympäristöhankkeet, kuten Suomen suurin Itämeren suojeluhanke Biodiversea LIFE IP sekä yhteistyökumppanina Pidä Saaristo Siistinä Ry.

Ekologisuus on sanojen lisäksi myös tekoja

–Kesärauhalle Itämeri on yksi ihan keskeisimpiä arvoja, painottaa Kesärauhan festivaalijohtaja Annakaisa Anttila.

–Olemme olleet tosi vaikuttuneita Turun AMK:n roolista ja asiantuntijuudesta meriluonnon suojelussa. Vedenalaisen äänimaailman tutkimuksen lisäksi saamme Kesärauhaan esille myös Itämeren uhanalaiset merinisäkkäät, itämerennorpan ja pyöriäisen.

Molemmille toimijoille on tärkeää, että ekologisuus on sanojen lisäksi myös tekoja. Kumppanuus vahvistaa molemminpuolisia vaikutusmahdollisuuksia.  

Millaisen Itämeren haluamme säilyttää jälkipolville?

–Turun AMK tunnetaan verkostomaisesta työotteestaan ja avoimista ovistaan. Teemme harvoin mitään yksin, sillä uskomme asioiden edistyvän parhaiten, kun niihin tartutaan päättäväisesti yhdessä, kertoo Turun AMK:n tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnasta ja sen kansainvälisestä vaikuttavuudesta vastaava Johanna Krappe Turun AMK:sta.

Erilaisten toimijoiden yhteistyöllä tavoitellaan rohkeita avauksia.

–Meidän kaikkien alueellisten toimijoiden pitää uskaltaa kysyä, millaisen Itämeren haluamme säilyttää jälkipolville? Ja toimia vastauksemme mukaisesti. Siitähän tässä ´Pohjakosketuksessa´ on pohjimmiltaan kyse. 

 

 

Itämerelle sopeutuneet lajit ovat vaarassa kadota

Turun AMK on mukana laajassa Itämeren suojeluhankkeessa, jossa kehitetään merellisten suojelualueiden verkostoa ja laaditaan kunnostussuunnitelma koko Suomen rannikolle.